Nutriția în timpul pandemiei. Un sistem imunitar puternic reduce riscul de boli cronice și boli infecțioase

0
389
Fructele și legumele sunt pline de nutrienți și contribuie la o alimentație sănătoasă și echilibrată. FOTO Alexandra VASILE
Fructele și legumele sunt pline de nutrienți și contribuie la o alimentație sănătoasă și echilibrată. FOTO Alexandra VASILE

Sezonul rece pare să fie cea mai dificilă perioadă pentru sistemul nostru imunitar: virozele ne pândesc la tot pasul, iar evitarea contactului cu microbii este un lucru aproape imposibil. Traversăm o perioadă dificilă în care este necesar să păstrăm distanța fizică pentru a evita răspândirea infecției cu COVID-19. În această perioadă, putem fi tentați fie să consumăm alimente în exces, fie să consumăm alimente mai puțin sănătoase pentru organism. Însă, putem ajuta sistemul imunitar, prin adoptarea unui regim alimentar echilibrat și a unor obiceiuri care să ne mențină starea de sănătate.

Este foarte important ca în această perioadă să bem cât mai multe lichide. Legumele și fructele sunt aliații noștri de încredere în această perioadă pentru că sunt o sursă bogată de vitamine și antioxidanți, ajutând organismul să lupte împotriva infecțiilor. Medicii ne recomandă să evităm alimentele bogate în zahăr, sare și grăsimi. Un alt aspect de care trebuie să ținem cont este cantitatea de mâncare pe care o consumăm. Este indicat să păstrăm un echilibru între aportul caloric și consumul energetic.

Deși fructele și legumele tind să nu ocupe un prim loc în alimentația noastră, consumul regulat și echilibrat ajută organismul să fie sănătos și să lupte împotriva factorilor nocivi. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă consumul a 5 fructe și legume pe zi pentru a diminua riscul dezvoltării anumitor probleme de sănătate, precum obezitatea, bolile cardiovasculare sau unele tipuri de cancer.

Sistemul imunitar are un rol foarte complex și este principalul responsabil de menținerea sănătății și integrității organismului. Pe fondul unei imunități scăzute, există riscul să ne îmbolnăvim, mai ales acum în această perioadă când coronavirusul se răspândește cu rapiditate în întreaga lume. 

Starea de sănătate a fiecărui individ, evaluată adesea prin ceea ce se numeste un status nutriţional optim, derivă din echilibrul obţinut între necesarul şi aportul nutriţional. Existenţa unui stări de nutriţie optime promovează creşterea şi dezvoltarea organismului, menţine starea de sănătate, permite desfăşurarea activităţii zilnice şi participă la protecţia organismului faţă de diverse agresiuni sau boli. Aimentația începe cu alăptarea sau alimentația la sân. Alăptarea este una dintre cele mai eficiente modalități de nutriție și de a oferi copiilor cel mai bun început în viață“, susține dr. Loti Popescu, Master European Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate, coordonator judeţean al Biroului de Programe şi Promovare a Sănătăţii şi Educaţiei pentru Sănătate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Constanţa.  

O alimentație neadecvată, de obicei în exces, asociată cu lipsa activității fizice fac ca numărul bolilor cronice să crească constant, susține medicul Loti Popescu. Dintre acestea cele mai importante se numără bolile cardiovasculare și diabetul zaharat. La nivel mondial 1 din 11 persoane are diabet, 1 din 2 bolnavi cu diabet nu este diagnosticat, 1 din 5 persoane cu diabet au peste 65 de ani.

În anul 2018 erau 161.330 de bolnavi cu diabet în evidența medicilor, dintre care 2.623 copii și adolescenți. Au fost înregistrate 76.134 cazuri noi de îmbolnăvire la adulți, 798 cazuri noi de îmbolnăvire la copii și adolescenți cu vârste între 0-19 ani și s-a înregistrat un număr de 2.765 decese cauzate de DZ (12,5/100.000 locuitori).

Din acest motiv Direcţia de Sănătate Publică a județului Constanta desfășoară, pe perioada lunii octombrie, Campania de Informare-Educare-Conștientizare “Luna Naţională a Informării despre Efectele Nutriției/Alimentației”.

Scopul campaniei este stimularea formării unor  atitudini pozitive față de stilul de viață sănătos prin promovarea alimentației exclusive la sân în primele 6 luni de viață și promovarea unei nutriții adecvate și echilibrate pentru prevenirea diabetului zaharat. Grupul țintă al campaniei din acest an este populația adultă, de la tinerele mămici până la populația vârstnică. Tema campaniei este sprijinirea alimentației sănătoase pentru o planetă sănătoasă.

În condițiile actuale ale pandemiei cu COVID-19, pacienţii cu boli cronice şi cu o vârstă înaintată sunt cei mai vulnerabili. Printre aceştia, pacienţii cu diabet zaharat, mai ales cei care au un control slab al profilului glicemic şi care prezintă complicaţii alte diabetului, au risc crescut de dezvoltare a simptomatologiei severe. Persoanele care prezintă sindrom metabolic, obezitate precum și o boală cardiovasculară se regăsesc alături de pacienții diabetici printre cele mai expuse și fragile categorii de pacienți la forme grave ale bolii COVID 19.

Pacienții diabetici trebuie să respecte tratamentul prescris și recomandările unui stil de viață sănătos:

  • Tratamentul stabilit de medicul diabetolog/medicul curant va fi modificat doar la recomandarea acestuia. Un aspect foarte important este ca pacienții să urmeze sfaturile medicale avizate și evitarea automedicației sau a suplimentelor naturiste în scop preventiv sau chiar tratament.
  • Prescripția dietetică, calcularea cantității de carbohidrați, diversificarea alimentației cu un aport crescut de legume, fructe, proteine, precum și hidratarea corectă trebuie respectate cu strictețe.
  • Exercițiul fizic, chiar și la domiciliu, de minimum 30 minute zilnic, bazat pe exercitii ușoare este de asemenea, un factor important de obținere și păstrare a unui bun control glicemic. Evitarea sedentarismului este un deziderat.
  • Igiena somnului este la fel de importantă, în perioada izolării la domiciliu si nu numai.

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.