O angajată de la Teatrul “Oleg Danovski” acuză că nu se respectă regulile referitoare la COVID-19. Reacţia directorului: “Avem măști chiar și pentru spectatori, se respectă toate normele”

0
514

Perioada de pandemie cauzată de răspândirea la nivel mondial a virusului Covid-19 a condus la schimbări majore în toată lumea, iar restricțiile și măsurile impuse au dus chiar la închiderea instituțiilor publice și private.

Astfel, de la instituirea stării de urgență, salariații au intrat în șomaj tehnic ori au lucrat de acasă câteva luni, până când au fost luate toate măsurile necesare pentru ca aceștia să se poată întoarce în siguranță la locul de muncă.

Iar ca să detaliem, un domeniul foarte lovit de această criză sanitară este cel cultural, teatrele și instituțiile de cultură și-au închis porțile în această perioadă, actorii repetând de acasă, reinventându-se, iar toate spectacolele s-au anulat.

Ieșind din starea de urgență și imediat luându-i locul starea de alertă, încetul cu încetul mulți au revenit la locul de muncă

În aceste zile, în contextul descris mai sus, un caz aparte vine chiar de la malul mării, la Teatrul Național de Operă și Balet “Oleg Danovski”. O angajată susține că în incinta clădirii culturale nu se poartă măști, conducerea nu asigură măști și toate echipamentele necesare în această perioadă de alertă, ba mai rău, repetițiile au loc într-un cadru înghesuit.

Fiindcă aceste acuzații aduse indirect sau direct la adresa instituției de cultură sunt grave și asta ar însemna că nu se respectă normele impuse de autoritățile centrale, ziarul Focus Press a contactat directorul general al teatrului, Daniela Vlădescu, pentru clarificări.

Aceasta a declarat că știe cine a făcut aceste afirmații, pe care le cataloghează ca fiind neadevărate, pe fondul unor neînțelegeri, în sensul că, deși a lucrat aproape șase luni de acasă, fiind plătită, respectiva ar fi deranjată că s-a întors la locul de muncă: ”Știu despre cine este vorba, o solistă la operă, însă mi se pare inadmisibil să facă astfel de afirmații, mai ales că, deși nu este de datoria noastră, ca instituție să asigurăm măști, noi avem măști în fiecare compartiment, dezinfectant și toate cele necesare, deci nu se pune problema să fie adevărat. Noi am luat toate măsurile necesare pentru a preveni răspândirea virusului”.

A doua acuzație a fost cea referitoare la înghesuiala de la repetiții, însă și acest lucru este infirmat de către directorul Vlădescu, care spune că într-o sală de 100 mp fac repetiții 10 persoane, și se referă la repetițiile de la balet, pentru că spune aceasta la balet s-a lucrat, pe când la teatru o săptămână a avut loc dezinfecție pentru a fi sigur totul, iar angajații automat au stat acasă.

”S-au luat concedii pe bucățele, pe compartimente pentru ca și spectacolele să aibă loc, la terasă și atunci am împărțit totul, am făcut totul ca la carte. Am dat măști spectatorilor, li s-a luat temperatura, dar și angajaților. Corul face repetiții cu măștile pe față, pe partide, cu distanțare mult mai mare decât un metru jumătate, doi metri. Orchestra la fel, face repetiții pe grupuri (…) Iar referitor la această angajată, sunt 12 balerini într-o sală de 100 mp, de când au început munca aici, din nou, după șase luni de stat acasă, acum au venit câte o oră, aceasta a vrut să plece acasă să repare nu știu ce anume, acoperișul, însă nu se poate, au avut atâta timp liber și au primit și salariu. Salariu s-a plătit”, a spus Daniela Vlădescu.

Cu toate acestea, a fost confirmat în urmă cu câteva săptămâni și un caz de infectare cu virusul COVID-19 la Teatrul Național de Operă și Balet “Oleg Danovski”, fiind vorba de un instrumentist: ”A avut această infecție când s-a întors din concediu. A avut o bănuială, s-a dus și și-a făcut testul acela rapid, a ieșit negativ. După ce a venit două zile la repetiții s-a simțit rău, și-a făcut testul și a ieșit testul, fiind internat rapid la Spitalul din Palazu. Am oprit totul, toate spectacolele din week-endul acela, toți cei ce au avut contact cu el au fost trimiși acasă. Nu au fost probleme, este vindecat, iar angajații nu au semnalat simptome.”

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.