O cerșetoare româncă, fără școală, a învins Elveția la CEDO. Acum are de primit daune morale

0
272
Sursa foto: radiooltenia.ro

O cerșetoare din România a învins Elveția la CEDO, după ce a fost amendată de autoritățile de la Geneva. Femeia, de etnie romă, a câștigat procesul deschis în urmă cu aproape 7 ani, iar statul elvețian trebuie să-I achite daune morale.

O cerșetoare româncă, în vârstă de 28 de ani, de etnie romă, a câștigat, marți, 19 ianuarie, la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO),procesul intentat statului elvețian, pe care l-a acuzat că i-a aplicat o amendă prea mare pentru cerșetorie, pe un drum public din Geneva.

CEDO a apreciat că ”Sancțiunea aplicată reclamantei nu constituia o măsură proporțională nici în scopul luptei împotriva criminalității organizate, nici al celui ce vizează protecția drepturilor trecătorilor, rezidenților și proprietarilor de magazine”, explică instituția judiciară a Consiliului Europei, cu sediul la Strasbourg.

Totul a pornit, după cum spuneam, de la om amendă de 500 de franci elvețieni, primită de cerșetoarea româncă în 2014, pentru cerșetorie pe un drum public. Femeia, care este și analfabetă, nu avea un loc de muncă și nu primea ajutor social, dar pentru că nu a avut bani să plătească amenda, a fost plasată în detenție provizorie.

Plasată într-o situație de vulnerabilitate manifestă, reclamanta avea dreptul, inerent demnității umane, de a putea să-și exprime situația grea și să încerce să-și asigure nevoile de baza prin cerșetorie”, consideră CEDO.

Prin urmare, CEDO a decis că Elveția a încălcat articolul 8 al Convenției Europene a Drepturilor Omului, articol ce protejează respectarea vieții private și familiale. Elveția trebuie să-i achite reclamantei 922 de euro daune morale.

D.A.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.