O colonie de aproape 60 de păsări flamingo din Africa a poposit în județul Constanța

0
958

Apariție rară în România. O colonie de aproape 60 de păsări flamingo din Africa a poposit în județul Constanța.

Acest spectacol poate fi admirat de câteva zile pe Lacul Nuntaşi din Rezervația Biosferei Delta Dunării. Zeci de flamingo se plimbă țanțoș prin apă.

Câteva imagini cu stolul de flamingi care a poposit săptămâna aceasta pe lacul Nuntași, dar și surprinderea momentului în care apa a reintrat in lac acum doar șapte luni. Apa nu foarte adâncă a Nuntașiului s-a încălzit mai repede anul acesta, oferind păsărilor flamingo locul perfect pentru hrană și odihnă. Sper ca prezența oamenilor în zonă să nu îi alunge..sau mai rău, să îi rănească în vreun fel”, susține Bogdan Bola pe reţeau de socializare Facebook.

În România pasărea apare foarte rar, în special în sud- estul țării, în numere mici, prima semnalare aici fiind în anul 1900. “Mă bucur enorm că, având sprijinul echipei ABADL, am trecut peste orice obstacol (lacul nefiind în administrarea și grija noastră) și am reușit să salvăm acest lac de peste 850 de hectare“, susține deputatul Bogdan Bola.

Acum ar fi și perioada de împerechere pentru flamingo. Culoarea penelor este în proces de pigmentare roz, dar depinde de cantitatea și calitatea hranei pe care păsările o consumă.

Chiar dacă zona în care se află păsările este greu accesibilă, pasionații de fotografie nu au ratat ocazia să le imortalizeze.

Mulțumim Marin Ioniță, cofondator SCECB Natura Z, pentru semnalarea unui popas pe lacul Nuntași al unui grup de flamingi în migrația lor spre delta Dunării.
Mulțumim domnului deputat Bola Bogdan pentru reabilitarea unui lac excelent pentru aceste păsări. Apă puțin adâncă care se încălzește mai repede, favorizând dezvoltarea algelor și crustaceelor ce constituie hrană pentru aceste păsări epuizate de o migrație lungă – aflate și în perioada de formare a perechilor. Zboară mai mult noaptea, sunt înalte dar foarte ușoare, adevărați urmași ai dinozaurilor, adaptate apelor sărate sau alcaline, capabile de a consuma prin filtrare orice, cu precădere larve de țânțari, viermi sau alge chiar și toxice. Fac un singur ou, pe care îl clocesc împreună și hrănesc puiul foarte mic la eclozare cu secreție ingluvială (din gușă, chiar stomac). Această secreție conține nutrienți dar și celule sangvine, inclusiv hematii. Rugăm curioșii să se țină la distanță, ele nu trebuie speriate, delta încă nu le oferă condiții acestor păsări termofile (iubitoare de căldură)”,
susține dr. Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța.

Cel mai probabil, păsările flamingo vor rămâne la noi câteva zile, până când apa în Delta Dunării se va încălzi.

Revenirea păsărilor flamingo în RBDD. Condițiile prielnice, diversitatea habitatelor și ecosistemelor, abundența și varietatea hranei din rezervație atrag specii noi sau care au fost văzute sporadic în perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării. În data de 25 mai 2021, inspectorii ecologi din cadrul RBDD au observat 49 exemplare de păsări flamingo în timpul acțiunilor de monitorizare a zonei strict protejate lac Sarături Murighiol. Tot atunci, un număr de aproximativ 60 de exemplare de păsări flamingo au fost observate pe lacul Tuzla din RBDD“, susțin reprezentanții ARBDD.

Penajul acestor magnifice păsări își schimbă culoarea datorită dietei, păsările au nuanțe diferite de roz în funcție de locație și de hrana disponibilă în zonă. Păsările se află în migrație și în perioada formare a perechilor, iar zonele de popas alese pentru hrănire sunt ape puțin adânci. Sunt păsări ce trăiesc în colonii formate din sute de exemplare, depun un singur ou de care au grijă deosebită ambii părinți.

Specialiștii cred că asemenea apariții vor fi tot mai des în România și chiar ar putea ajunge să se adapteze aici.

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.