O fostă întreprindere de stat în perioada comunistă revendică baza nautică a Clubului Farul, de pe malul lacului Siutghiol

0
503

Un litigiu între o societate comercială, pe deoparte, și Ministerul Tineretului și Sportului, ANAF, UAT Constanța și Club Sportiv Farul Constanța, de cealaltă parte, se judecă de câțiva ani în instanță pentru Baza Nautică de pe malul lacului Siutghiol, în zona Campus. Dosarul se află în faza de rejudecare, la Tribunalul Constanța, în apel. De acest dosar se leagă nume grele de la malul mării, cum ar fi fostul primar Radu Mazăre.

Dosarul are ca obiect ”revendicare imobiliară”, iar miza o reprezintă, așa cum spuneam, baza sportivă aflată în administrarea Ministerului Tineretului și Sportului, iar pentru ea se ”bat” Clubul Sportiv Farul Constanța, primăria și SMC Prefabricate Pentru Construcţii SA (fostă SOMACO SA).

De acest dosar au fost legate nume sonore, precum marea sportivă Gabriela Szabo – fost ministru al Tineretului şi Sportului, Ilie Floroiu – fost mare atlet, în calitate de director al Clubului Sportiv Farul, Radu Mazăre – fostul primar al Constanţei, câteva judecătoare, un notar, un avocat şi un fost director din cadrul Primăriei Constanţa.

Scandalul este vechi, iar povestea începe în perioada comunistă, pe la jumătatea anilor 70, când fosta SOMACO SA a construit acolo un imobil pentru relaxare. Reprezentanții clubului spun că acel imobil funcţiona fără nici o autorizaţie eliberată de primărie, în perioada aceea. Câţiva ani mai târziu s-ar fi descoperit ilegalitatea, iar directorul general, împreună cu aproape toţi subordonaţii, au fost la un pas de a fi condamnaţi pentru asta, cu mult înainte de 89.

Apoi, pentru a scăpa, conducerea societăţii ar fi cedat imobilul Clubului Sportiv Farul Constanţa, care l-a transformat în Bază Nautică de kaiac-canoe, aşa cum apare şi în ziua de azi, folosită pentru sporturi de performanţă. Odată cu intrarea în vigoare a Legii 69/2000 (Legea Educaţiei Fizice şi Sportului), baza nautică a intrat în proprietatea Ministerului Tineretului şi Sportului, care l-a dat în folosinţă Clubului Farul Constanţa, cel care l-a folosit până în acel moment. Mai departe, pentru a-l putea intabula, Clubul Farul trebuia să obţină de la Primăria Constanţa şi terenul de sub baza sportivă.

Păreri ”pro” și ”contra”

Unii dintre foștii directori ai Clubului Farul Constanța susțin că firma SMC Prefabricate Pentru Construcţii SA a construit această bază, dar fără acte, apoi a cedat-o Clubului, iar după Revoluţie, a trecut în patrimoniul sportului românesc, al Ministerului care, la rândul lui, a dat-o Clubului Farul în administrare. Pentru a putea intabula baza sportivă, aveau nevoie și de terenul de sub clădire, pe care l-a obținut de la Consiliul Local. Apoi a urmat procesul cu societatea menționată, care a revendicat clădirea.

Mai departe, reprezentanţii firmei respective, între timp intrată în faliment, au formulat plângere penală împotriva mai multor persoane. Printre aceştia se află şi Radu Mazăre.

După revoluţie, odată cu apariție Legii 69/2000, care spune că direcţiile sau cluburile sportive au în folosinţă anumite baze sau terenuri, acestea devin, prin efectul legii, proprietatea publică a statului, clubul urma să administreze această bază pe toată perioada existenţei lui, în timp ce terenul aferent era în concesiune de la Consiliul Local. Mai departe, când fosta SOMACO SA a fost transformată în SMC Prefabricate Pentru Construcţii SA, un acţionar al societăţii a trecut în patrimoniul acesteia numai baza sportivă, ca să o poată revendica.

Pe de altă parte, reprezentanții societății reclamante sunt de părere că baza nautică, în momentul construirii ei de către SOMACO SA, terenul a fost dat în folosinţă, iar beneficiarul trebuia să facă o lucrare potrivit unei HG pentru a obține titlul de la Ministerul Industriei din acea vreme. Mai exact, potrivit reprezentanților societății, terenul nu era al Primăriei Constanţa, ci al întreprinderii, iar întreprinderea aparţinea Ministerului Industriei. În momentul în care au dorit să o intabuleze, s-ar fi lovit de refuzul lui Radu Mazăre și al Consiliului Local,motiv pentru care a fost formulată o plângere penală care a primit NUP.

Revenind la acțiunea în revendicare, aceasta a ajuns în faza de apel, în 2019, când judecătorii au dispus rejudecarea cauzei pe fond. Actualmente, dosarul a avut termen miercuri, 15 decembrie, când a fost acordat un nou termen, pentru luna februarie 2022. 

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.