O mămică îl întreabă pe primarul Chițac dacă el aduce bani de acasă pentru hârtie igienică, apă plată, saci de gunoi și spălarea covoarelor din Primărie, cum face ea la grădiniță

14
33293

O mămică din Constanța, al cărei copil merge la grădiniță, își exprimă disperarea într-un mesaj trimis Focus Press, din cauza banilor și consumabilelor pe care trebuie să le ducă la unitatea de învățământ preșcolar.

Părinții copiilor care merg la grădiniță nu trebuie să plătească doar masa pentru aceștia, dar și să ducă tot felul de consumabile: hârtie igienică, saci de gunoi, role de hârtie, șervețele umede, apă plată, pahare, topuri de hârtie. Dar și jucării, pensule, acuarele, jocuri etc.

Astfel că în cazul celor care au doi sau trei copii la grădiniță, costurile sunt astronomice.

„Am și eu o întrebare pentru primarul nostru: cum este posibil după 30 și ceva de ani să nu se schimbe nimic, cum este posibil să ducem hârtie igienică la grădiniță, saci de gunoi, role de hârtie, șervețele umede? Vreau și eu să-l întreb pe domnul primar: vine cu hârtia igienică în buzunar de acasă, cu sacii menajeri cumpărați de el, cu apă plată și pahare cumpărate de el? Cu top de hârtie xerox, spală covoarele din Primărie din banii lui?

Este strigător la cer așa ceva, nu se poate: după ce că le cumpărăm o groază de rechizite trebuie să cumpărăm și hârtia igienică? Niciun părinte, nimeni chiar nu se sesizează cât de prost merg lucrurile în țară asta? Nu se poate, după atâția ani, să nu se schimbe nimic?

Precizez că vin directorii ca niște mielușei și se prezintă în fața noastră că știți nu avem, dau din umeri și nu spun nimănui mai departe, pentru a nu-și pierde locurile călduțe pe care sunt așezați pe criterii politice! Nu se poate să ai doi-trei copiii în sistemul de învățământ de stat la noi, este enorm de greu și nu înțeleg cum toți părintii tac. Dar politicienii au pensii speciale, diferite sporuri și uită de acest popor, căruia le-a mărit taxele, impozitele și facturile enorm, dar de salarii nici vorbă! Poate trec pe la grădinițe să întrebe părinții cum este posibil să plătești masa 15 lei pe zi și atâtea consumabile și rechizite!

S-au învățat să ceară și să se prefacă că nu știu nimic, lăsând părinții să adune bani încontinuu, să dea din umeri că Primăria nu are bani! Vreau și eu să știu dacă doamna director proaspăt pusă, probabil tot pe criterii politice, a fost să ceară bani pentru consumabile, pentru spălarea covoarelor, pentru apa celor mici!“, transmite o mămică primarului Chițac și celorlalți decidenți.

Viceprimarul USR Florin Cocargeanu, care are în subordine Compartimentul Administrarea unităţilor de învăţământ preuniversitar din cadrul Primăriei Constanța, ne-a declarat că știe de această reclamație de la Grădinița Turtă Dulce din Constanța și că s-a mai primit una de curând.

Acesta ne-a precizat că este total împotriva acestor practici, iar după concursul în urma căruia vor fi numiți directorii unităților de învățământ din toată țara, va solicita o ședință cu toți, pentru a discuta aceste lucrări.

„Rog părinții să ne anunțe dacă se confruntă cu astfel de situații, ca să putem termina cu aceste practici. Sunt total împotriva lor. Pentru că trebuie să asigurăm tot din finanțarea pentru copii. De la bugetul de stat sau local. Dar directorii trebuie să solicite fondurile necesare. De când sunt viceprimar nu am văzut nicio cerere din partea lor pentru astfel de lucruri.

Aștept concursul prin care vor fi numiți directorii, iar apoi voi face o ședință cu toți, pentru a discuta aceste aspecte“, ne-a declarat viceprimarul Florin Cocargeanu.

Conform Legii educației naționale nr. 1/2011, finanțarea unităților de învățământ este de mai multe feluri, respectiv finanțare de bază, finanțare complementară și finanțare suplimentară, oferite distinct și cheltuite în mod diferit. Iar unitățile de învățământ preuniversitar de stat au personalitate juridică și, conform Legii nr. 273/2006, conducătorii acestor unități de învățământ au atribuții manageriale specifice ordonatorilor terțiari de credite, motiv pentru care au independență în gestionarea bugetului alocat. Iar aceștia au la dispoziție propria finanțare de bază, alocată pentru achiziția de produse, servicii sau lucrări. În plus, pot solicita fonduri de la bugetul local.

De la începutul acestui an școlar, o singură grădiniță a depus la Primărie o cerere pentru hârtie igienică și role de hârtie, susțin reprezentanții Primăriei Constanța. Altele au solicitat materiale igienico-sanitare și de protecție: măști, mănuși, dezinfectant etc.

Valentin ISPAS

14 COMENTARII

 1. Bună ziua! În aceeași situație ne aflam și noi, la deschiderea noului an școlar s-a ținut o ședință cu părinții in care am fost înștiințați ca trebuie sa dam 300 de lei bani pentru rechizite(stati liniștiți părinți ca banii aceștia sunt pentru tot anul) , 15 lei/luna pentru igienico-sanitare și 15 lei/zi mâncarea.Eu am 2 copilași gemeni la acea grădiniță.Si o alta problema avem cea cu programul orar…. Când faci demersurile pentru o grădiniță cu program prelungit te gândești ca vi într-un fel sau altul în ajutorul parintelui, dar pe noi părinții care avem servici nu ne ajuta deloc…. Programul este de la 8:45-16:30 pana la 17:15,numai ca de fiecare data doamnele educatoare scot toți copilașii la 16:30, ceea ce nu mi se pare normal o data ce transmiți ca poți sa vi după copil între 16:30 și 17:15.Si am solicitat aceasta problema doamnei director și ni s-a răspuns foarte arogant căci asta este programul și trebuie sa îl respectam ca atare. Ținând cont de faptul căci noi lucram în Constanța și grădiniță este în Valu lui Traian, și soțul scăpa zilnic la ora 17….el nu are cum sa se teleporteze sa ajungă în 15 min în fata grădiniței.

  • Nimanui nu ii pasa de nimic! Bani pentru rechizite, apa, consumabile, fondul clasei (care era ilegal de mult), bani pentru “paza” 60lei/semestru care este de fapt fondul gradinitei, mascat. De ce platim mancarea copiilor in conditiile in care puscariasii nu plaresc nimic??? De ce nu exista after-school la toate scolile? Platim minim 1000 lei la after privat, in conditiile in care muncim, pt ca scoala se termina la 10-11. Este inadmisibil ca nu se face nimic in acest sens!

 2. Multe grădinițe au buget pt materiale igienice dar vor ca banii sa mearga catre alta destinație si cer bani părinților. Iar aceștia cad in capcana mincinoasă a directorilor.

 3. Bună ziua și nu este singura gradinita care are astfel de practici, și gradinita STELUȚELE MARII, se numără printre ele, eu sunt de părere ca ar trebui făcute controale stricte, pentru ca directorilor le este greu sa completeze niște cereri și sa ceara instituției care se ocupa cu finanțarea, e mult mai ușor sa ceara părinților, asta pentru ca nimeni nu se opune când e vorba sa dea banii, li se pare un lucru normal în zile noastre! Iar cei care nu își permit trebuie sa se conformeze după cei care sunt sar imediat sa dea banii pentru orice li se cere, de aici nu se ajunge niciodată sa se facă plângerii, cu gândul ca copilul nostru va fi tratat diferit, daca nu ne supunem majorități!

 4. La fel am plătit și noi la începutul anului școlar sa ținut o ședință în care ni sau cerut 200 lei pt rechizite, jucări pt copii, mi se pare absurd ca o gradintia sa nu aibe jucării. Plus 10 lei consumabile , 10 lei pt curățenia grădiniței, necesarul copiilor săptămânal pe care îl aduce pe rand fiecare părinte săptămânal ( servetele, apa, hârtie etc) .
  La fel de absurd este sa plătești 14 lei mâncarea pe zi la copil și separat sa suporți costul apei.

 5. Mai bine sa explice guvernul p..ii cum pt un copil la grădiniță platim mancare, platim pt apa, hartie igienică, servetele si pușcăriașii nu muncesc sa-si merite hrana si au pana și asigurare moca… Etc

 6. Asta se întâmplă peste tot in țară..nu numai în grădinițe dar si in școli, dânșii de la putere doar se fac că nu știu..3 copiii am avut și noi la școală până de curând,in prezent doar doi.
  Consumabillele se plătesc din fondul clasei care apropo ESTE ILEGAL conform legilor,dar altfel copiii nu ar avea ceea ce le trebuie.
  Acum.cu pandemia ce mai avem.un dezinfectant dat de școală in rest totul se cumpără, săpun,saci de gunoi, bureți,markere pt tablă ,culegeri (manualele sunt insuficiente , pentru a asigura copiilor cunoștințele promovării examenelor de admitere și bacalaureat)etc
  Chiar nu știu ăștia mari nimic? Imposibil, își bat joc atât de copii cât și de oamenii de rând pentru care salariul minim este cu mult insuficient mai ales când au mai mulți copii.
  Mi-e groază când mă văd neputincioasă la cerințele copiilor mei:-Mami .am nevoie de haine mai noi,de încălțăminte,de meditații ca să pot promova cu brio bac-ul si sa ajung unde imi doresc etc
  Cui ii pasă că nu ne ajungem cu banii de la lună la lună deși muncim ambii părinți,cui?
  Stați voi mă cu pensii speciale jumătate adormiti prin parlament si plătiți cu salarii la care noi nu am putea macar visa vreodată,intretineti-va voi odraslele să o poată duce bine si după ce voi veți pieri că noi,noi trăim in stres și copiii noștri la fel, toată viața, din cauza neajunsurilor..dar țineți minte că există un Dumnezeu,o karmă…atat va spun.

 7. Ce sa mai comentam ?! Suntem cu educația la pamant . Cei cu venituri mari vin cu tot felul de Invenții , iar cei mai puțin “alesi” de Soarta se străduiesc sa țină pasul cu mofturile .

 8. Necesar grădiniță, grupa mică 2021
  -10 role hârtie igienică
  -2 role, mari, prosoape de bucătărie
  -1 top hârtie de scris
  -carte de colorat
  -carioci
  -creioane colorate
  -5l de apă, săptămânal
  – jocuri de construit, minim 2(Să nu se plictisească copiii)
  -45 de lei pentru auxiliare

  De menționat faptul că grupa nu a avut educatoare până în data de 26 septembrie. Copiii au fost supravegheați de femeia de serviciu, când nu era ocupată cu sarcinile de serviciu… ulterior a apărut o doamnă care, de ieri, este confirmată pozitiv. Cine consumă ce s-a dus deja????

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.