O navă aflată sub comanda românului Constantin Dinu a salvat echipajul unei ambarcaţiuni care fusese lovită de un ciclon

0
2722
JPO PISCES, sursa foto: vesselfinder.com

Sindicatul Liber al Navigatorilor vine cu veşti bune: o navă aflată sub comanda unui român a salvat echipajul unei ambarcaţiuni care fusese lovită de ciclonul Krovanh.

Nava JPO PISCES sub pavilion Liberia sub comanda românului Constantin Dinu, aflându-se în marș din Singapore spre China, a fost contactată pe data de 22.12.2020 ora 01:02 LT (17.02 UTC) prin Avertismentul de Navigație 447 primit prin Navtex de la Hainan MSA China (Centru de Coordonare căutare și salvare pe mare) pentrua participa la operațiunile de căutare și salvare a echipajului navei Dong Yang, echipaj care a abandonat nava lovită de ciclonul Krovanh. Echipajul, format din 8 filipinezi și 2 chinezi, a reușit să se salveze într-o plută de salvare a navei Dong Yang lovită de ciclon, dar au rămas fără comunicare. În urma apelului, pe lânga nava JPO Pisces au mai fost îndreptate către această operațiune și alte două nave, Nordic Bulker și Al Samrya.

După aproximativ 12 ore de căutare, nava comandată de Românul Constantinescu Dinu a reușit găsirea plutei de salvare cu cei 10 naufragiați care erau epuizați, cu semne vizibile de slăbiciune. Operațiunea de preluare a celor 10 navigatori care abandonase nava Dong Yang s-a desfăsurat cu greutate din cauza vântului puternic și mării agitate (în zonă, ciclonul Krovanh era în plină manifestare). Echipajul navei JPO Pisces a reușit să îi îmbarce pe toți cei 10 navigatori în siguranță și să le dea ajutorul și monitorizarea necesare în astfel de cazuri. Nava s-a îndreptat către portul Yantian (China) pentru descărcare și debarcarea celor salvați.

Cam în acelasi timp, relatează SLN, acum 31 de ani, pe data de 24 decembrie 1989 comandantul Constantin Dinu, pe atunci tânar ofiter, se afla pe nava Topoloveni care, lovită de furtună, s-a scufundat în largul Golfului Muros din apropierea capului Finisterre(Spania) cu 28 de navigatori români la bord. 14 dintre ei s-au salvat, 13 fiind dați dispăruți și unul fiind găsit înecat. Constantin Dinu a fost printre cei norocoși care au supraviețuit acestui tragic accident. Întâmplător sau nu, în jurul aceleiași date, dar cu 31 de ani mai târziu, același Constantin Dinu, de data aceasta comandantul navei, a participat la salvarea a 10 navigatori din ghearele morți.

“Există și minuni de Crăciun iar comandantul român alături de echipajul său a dat dovadă de o pregatire profesională ireproșabilă, i-au găsit în timp util și i-au salvat pe cei 10 naufragiați de pe nava Dong Yang după ce căutarile celorlalte nave eșuaseră. Sărbatorile de Crăciun sunt magice pentru 10 familii, membrii lor de familie fiind salvați de la un dezastru iminent de comandantul român și echipajul navei JPO Pisces în care se mai afla un român, ofițerul mecanic Gheorghe Marius Andrei. Cinste lor pentru această operațiune reușită !Mai jos redăm câteva fragmente din raportul consemnat în jurnalul de bord al navei JPO Pisces în cadrul acestei operațiuni de căutare și salvare pe mare”, transmite SLN.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.