Oamenii-cheie care coordonează criza medicală generată de COVID-19, sporuri de 40% „pentru condiții epidemiologice deosebite”. Printre aceştia se numără şi Cristina Schipor

0
4988
Cristina Schipor

Ordonanța de Urgență ce prevede acordarea de sporuri, „pentru condiții epidemiologice deosebite”, de 40% din salariul de bază pentru directorii executivi și directorii executivi adjuncți ai Direcțiilor de Sănătate Publică (DSP) și de 30% pentru funcționarii publici încadrați în Serviciul de Control în Sănătate Publică a fost adoptată în ședința de Guvern de vineri, 7 august a.c., în plină controversă legată de eficiența acestor instituții.

Guvernul României a aprobat în ședința de astăzi Ordonanța de urgență privind reglementarea unor măsuri. În domeniul medical, actul normativ prevede eliminarea inechităților salariale și ajustarea diferențelor existente pe perioada stării de alertă constituită conform legii, pentru unele categorii de personal implicate în activități de gestionare a cazurilor infectate cu noul corornavirus în vederea asigurării capabilităţii de pregătire pentru un răspuns adecvat. Astfel, comitetul director din cadrul direcțiilor de sănătate publică va beneficia de un spor pentru condiții epidemiologice deosebite de 40% la salariul de bază, iar inspectorii sanitari care desfășoară activități în domeniul controlului în sănătatea publică de un spor de 30% la salariul de bază”, anunţă Guvernul.

Executivul motivează că „în acest fel vor fi ajustate diferențele salariale dintre categoriile de personal din cadrul direcțiilor de sănătate publică implicate în aplicarea măsurilor impuse pe perioada stării alertă, în vederea atragerii de personal calificat pe de o parte, cât și a menținerii celui existent pe de altă parte, în condițiile în care numărul anjagațiilor din aceste instituții este unul redus”.

Potrivit Guvernului, „măsura este justificată și de evoluţia situaţiei epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului pe teritoriul României, care indică o creştere semnificativă a numărului de persoane infectate cu COVID-19 și implicit a volumului activităților de supraveghere activă, depistare timpurie, izolare şi tratare a cazurilor, de urmărire a contactelor şi prevenire a răspândirii continue a infecţiei”.

În vederea asigurării capabilităţii de pregătire a direcțiilor de sănătate publică pentru gestionarea la nivel adecvat a infecţiilor cu noul coronavirus, se impune adoptarea unei măsuri de stimulare a personalului care desfășoară pe durata stării de alertă activități de prevenire și limitare a răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus, în sensul ajustării diferențelor salariale dintre categoriile de personal din cadrul direcțiilor de sănătate publică implicate în aplicarea măsurilor impuse pe perioada stării de alertă”, mai arată Executivul.

Cine sunt oamenii care coordonează criza medicală generată de COVID-19 în fiecare regiune a ţării

Opt oameni-cheie sunt din luna aprilie 2020 coordonatorii crizei medicale generate de COVID-19 la nivel regional. Decizia apare într-un Ordin al Ministrului Sănătăţii, publicat în Monitorul Oficial.

Astfel, pe perioada stării de urgență, coordonatorii regionali ai crizei medicale generate de COVID-19 sunt:

Cătălin Gabriel Smarandache pentru regiunea de dezvoltare București-Ilfov.

Lucian Indrei, pentru regiunea de dezvoltare Nord- Est, are în componență următoarele județe: Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui;

Cristina Schipor, pentru regiunea de dezvoltare Sud-Est care cuprinde judeţele: Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea;

Bogdan Cristian Nica, pentru regiunea de dezvoltare Sud Muntenia formată din județele: Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman;

Miruna Constantin, pentru regiunea de dezvoltare Sud-Vest Oltenia care cuprinde: Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea;

Horia Timiş, pentru regiunea de dezvoltare Vest, cuprinzând următoarele județe: Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș;

Rodica Duma, pentru regiunea de dezvoltare Nord-Vest, are în componenţă judeţele: Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj;

Lucian Blăguțiu, pentru regiunea de dezvoltare Centru care cuprinde: Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu;

Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 577/2020 privind desemnarea din cadrul direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București a coordonatorilor pentru gestionarea situației COVID-19 pentru regiunile de dezvoltare ale României a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 292 din 7 aprilie. 

Ce fac coordonatorii regionali în starea de alertă:

Evaluează necesarul de personal medical și propun relocarea lui, în funcție de nevoi; centralizează necesarul de echipamente medicale și medicamente, inclusiv echipamentele de protecție și de testare, și informează Ministerul Sănătății; analizează necesitatea de creștere a capacității de testare din regiune, analizează și dispun în funcție de situație (echipamente, procentul de personal infectat) măsurile care se impun și informează Ministerul Sănătății. asigură punerea în aplicare, în mod unitar, atât a metodologiei emise de Institutul Național de Sănătate Publică, Ministerul Sănătății, cât și a documentelor militare; pot dispune temporar, în funcție de necesități (precum lipsuri, deficiențe), mutarea dintr-un județ în altul a resurselor materiale necesare; au la dispoziție paturile ocupate/disponibile zilnic, din județele arondate; centralizează zilnic, la nivel regional, pacienții confirmați cu COVID 19 şi decesele din cauza noului coronavirus; reprezintă în raport cu comitetul județean pentru situații de urgență punctul de vedere al tuturor județelor din zona arondată și modul de aplicare a tuturor deciziilor în mod unitar.

Judeţele arondate fiecărei regiuni vor pune la dispoziția coordonatorului regional structurile tuturor unităților sanitare publice și private pentru realizarea unor eventuale transferuri de pacienți. Ordinul MS nr. 577 din 2020 a intrat în vigoare pe 7 aprilie, odată cu publicarea în Monitorul Oficial. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.