OncoGen atrage atenția asupra faptului că virusul SARS-CoV-2 a suferit mutații importante. Mai exact, prestigioasa revista Cell a publicat un articol din care reiese faptul că virusul SARS-CoV-2 a suferit mai multe mutații, dintre care una semnificativă, în regiunea Spike. Varianta inițială a virusului denumită Wuhan D-614 a fost înlocuită de varianta G-614. Această mutație se asociază cu o infecțiozitate mărită și cu o încărcătură virală mai mare, ceea ce ar putea sugera o creștere a agresivității virusului.
Mutația tulpinii originale Wuhan D-614 a avut loc într-un timp foarte scurt, mai exact in cursul lunii aprilie, iar cele două tulpini ale virusului coexistă în momentul de față în diverse țări și în diverse proporții, tendința fiind însă clară: de înlocuire a tulpinii inițiale.
În Europa și SUA tulpina nouă, G-614, a înlocuit aproape în totalitate varianta inițială Wuhan D-614.In prezent au fost făcute publice 75,000 de genomuri virale SARS-CoV-2, dintre care 112 au fost realizate în România. Analiza mutațiilor secvențelor din România a identificat 25 de mutații de aminoacizi în 19 poziții distincte. Aceste mutații arată că în țara noastră circulă varianta G-614, nou-venită, probabil, din Italia sau Spania.
Institutul Cantacuzino din București a publicat în data de 7 iulie 2020 un articol în care sunt prezentate alte 18 secvențe de coronavirus care au suferit mutații, acestea de asemenea, aparținând noii variante a virusului.
Noua variantă produce o încărcătură virală mai mare la pacienții infectați, lucru care ridică semne de întrebare privind posibila creștere a contagiozității și gravității bolii. „Colectivul de Bioinformatică al Centrului OncoGen, Timișoara, analizând mutațiile din România, a constatat că virusul are o afinitate de legare mai mare cu receptorul ACE2 de pe celule umane, ceea ce conferă noii variante de virus un avantaj infecțios față de tulpina inițială (infectează mai ușor și mai rapid celule țintă). Datele complete ale cercetărilor în acest sens, făcute de colectivul de Bioinformatică al Centrului OncoGen, urmează să fie publicate. Este important de menționat că aceste mutații NU afectează deocamdată vaccinurile în dezvoltare„, susține prof.univ.dr. Virgil Păunescu, coordonatorul Centrului OncoGen din Timișoara.