Nu este o noutate faptul că din ce în ce mai multe clădiri rezidențiale și turistice au apărut în stațiunea Mamaia. Mai nou, o firmă cunoscută la malul mării pentru investițiile imobiliare a obținut miercuri, 19 februarie a.c., o nouă autorizație de construire, pentru modificarea proiectului în curs de execuție în zona Dolce Vita.
Este vorba de Autorizația de construire nr. 155, ce vizează „Modificare de proiect pe parcursul execuției lucrărilor în conformitate cu art. 67 din Ordinul nr. 839/2009 – Autorizația de construire nr. 903/05.10.2022 – Construire imobil 2S+P+5-8E, cu destinația de apartamente de vacanță, locuințe permanente, amenajări ale spațiilor publice, semipublice și private“. Valabilitatea documentului este de doi ani.
Potrivit Ordinul nr. 839/2009, art. 67 prevede schimbarea soluţiilor tehnice din proiect pe parcursul execuţiei.
Investitorul imobiliar este One Mamaia Nord SRL (fosta Neo Mamaia SRL), firmă deținută de fostul director al SIF Banat – Crișana și SIF Hoteluri, Octavian Avrămoiu, precum și alți cunoscuți afaceriști: Victor Căpitanu şi Andrei Diaconescu.
Blocuri cu douăsprezece etaje
Reamintim faptul că Neo Mamaia SRL a obținut, în anul 2021, patru certificate de urbanism din partea Primăriei Municipiului Constanța. Firma din Capitală construiește, în zona cluburilor din Mamaia Nord, trei imobile cu regim de înălțime P+12E și destinația apartamente de vacanță și locuințe permanente. Toate pe strada Itaca, la numerele 4, 6 și 8.
În plus, Neo Mamaia a primit un document de urbanism și pentru edificarea unui ansamblu cu regim de înălțime P+4-5E retras, cu funcțiuni pentru turism, apartamente de vacanță și locuințe permanente.
Firma a chemat în judecată Primăria Constanța
În anul 2022, societatea a chemat în judecată Primăria Constanța, pentru a o obliga să anuleze certificatul de urbanism pe care i l-a eliberat cu o mențiune ce i-ar fi pus în pericol întreaga investiție. Firma a câștigat în instanță ceea ce a cerut, însă parțial. Este vorba chiar de actele de urbanism obținute pentru cele trei imobile cu douăsprezece etaje de pe strada Itaca nr. 4, 6 și 8 din stațiunea Mamaia.
În certificate era menționat faptul că terenul respectiv face parte din rândul celor retrocedate ilegal de administrația Mazăre, prin dispoziția fostului primar, în 2003, care a fost desființată, în parte, de Înalta Curte de Casație și Justiție, în 2019, în dosarul penal intitulat sugestiv „Dosarul Retrocedărilor“.
Astfel, reclamanții au prezentat istoricul dobândirii dreptului de proprietate asupra terenului în suprafață de 2.024 de metri pătrați, care era liber de sarcini, precum și faptul că acesta nu figurează printre cele enumerate de Înalta Curte, în Dosarul Retrocedărilor, pentru care s-a dispus restabilirea situației anterioare. Materialul pe larg poate fi citit AICI
Societatea One Mamaia Nord a fost înființată în data de 15 septembrie 2017, având sediul pe strada Maxim Gorki nr. 20 din Sectorul 1 al Bucureștiului. Administrator este Octavian Avrămoiu, care este și asociat cu 5% din capitalul social, alături de persoana juridică One United Properties SA. Cifra de afaceri raportată pentru anul 2023 a fost de 14.601.101 lei, profitul de 4.348.226 de lei, iar datoriile, de 68.746.320 de lei, fără niciun angajat.
One United Properties SA are sediul social tot în Sectorul 1 al Capitalei și a fost înființată în data de 19 noiembrie 2007. Administratori sunt Victor Căpitanu, Dragoș Horia Manda, Andrei Liviu Diaconescu, Augusta Valeria Dragic, Marius Mihail Diaconu, Cosmin Samoilă Valentin (director), elvețianul Claudio Cisullo și germanul Dirk Pahlke. Acționari sunt Oa Liviu Holding Invest SRL și Vinci Ver Holding SRL. Pentru anul 2023 a raportat cifra de afaceri de 12.473.797 de lei, profitul de 149.509.955 de lei și datorii de 328.040.189 de lei, cu șapte angajați.
Loredana MIHAI
Citește și: