Primăria Constanţa a eliberat un certificat în care scria, în fals, că terenul aferent unui bloc a fost retrocedat ilegal de Mazăre

2
6982
FOTO: Facebook

Un investitor imobiliar a chemat în judecată Primăria Constanța, pentru a o obliga să anuleze certificatul de urbanism pe care administrația locală l-a eliberat cu o mențiune ce îi pune în pericol întreaga investiție. Firma a câștigat în instanță ceea ce a cerut, însă parțial.

Societatea ONE Mamaia Nord SRL, fostă NEO Mamaia SRL, a obținut, în 2021, un certificat de urbanism pentru construirea unui ansamblu format din trei imobile cu regim de înălțime P+12E și destinația apartamente de vacanță, locuințe permanente, funcțiuni turistice, amenajărie ale spațiilor publice, semipublice sau private în zona cluburilor din Mamaia Nord, toate pe strada Itaca, la numerele 4, 6 și 8.

Doar că în certificatul de urbanism emis de Primărie era menționat faptul că terenul respectiv face parte din rândul celor retrocedate ilegal de administrația Mazăre, prin dispoziția fostului primar, în 2003, care a fost desfiinţată, în parte, de Înalta Curte de Casație și Justiție, în 2019, în dosarul penal intitulat sugestiv „Dosarul Retrocedărilor“.

Reclamanții au prezentat istoricul dobândirii dreptului de proprietate asupra imobilului-teren în suprafaţa de 2.024 de metri pătrați, care era liber de sarcini, precum și faptul că acesta nu figurează printre cele enumerate de Înalta Curte, în Dosarul Retrocedărilor, pentru care s-a dispus restabilirea situaţiei anterioare.

De asemenea, se mai arată în cuprinsul acțiunii, că actualul proprietar, societatea reclamantă, este subdobânditoare de bună credință a dreptului de proprietate.

Referitor la mențiunea nelegală din cuprinsul certificatului de urbanism atacat, precum că terenul ar fi fost retrocedat ilegal de administrația Mazăre, reclamantul susține că este de natură să îi producă unele daune, din perspectiva inducerii unei suspiciuni în ceea ce priveşte viabilitatea dreptului de proprietate asupra terenului, sau a dezmembrămintelor acestui drept, ceea ce în final conduce la imposibilitatea faptică a transmiterii dreptului de proprietate sau efectuarea oricărui act de dispoziţie vizând imobilul respectiv. Mai exact, reclamantul a avut în vedere că eventualii cumpărători vor evita să cumpere locuințe într-un bloc construit pe un teren ce ar fi făcut obiectul unor infracțiuni.

Instanța de fond – Tribunalul Constanța – a admis acțiunea societății One Mamaia Nord SRL.

„(…) Dispune obligarea pârâtului Primarul Municipiului Constanța la anularea în parte a Certificatului de urbanism nr. 3255/15.10.2021, în sensul înlăturării următoarei menţiuni: «Terenul a fost dobândit, iniţial, prin Dispoziţia de primar nr. 3332 din data de 09.12.2003, care a fost desfiinţată în parte prin Decizia penală nr. 32/2019 pronunţată de ÎCCJ în dosarul penal nr. 6536/2/2008». Dispune obligarea pârâtului la emiterea unui alt certificat de urbanism privind acelaşi imobil, fără menţiunea contestată. Ia act că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată. Cu recurs în 15 zile de la comunicare (…)“, se arată în încheierea de ședință a Tribunalului.

Sentința a rămas definitivă prin decizia Curții de Apel de luni, 2 octombrie a.c.

Date despre firmă

Societatea comercială din București, ONE Mamaia Nord SRL, are ca principal domeniu de activitate dezvoltarea (promovarea) imobiliară și ca asociați firma ONE United Properties SA și pe Octavian Avrămoiu. În 2022, a realizat o cifră de afaceri de peste 27,5 milioane de lei și pierderi de peste 1 milion de lei.

ONE United Properties SA are ca acționari firmele Vinci Ver Holding SRL şi OA Liviu Holding Invest SRL. Societatea pe acțiuni are sediul social tot în Capitală și ca domeniu principal de activitate activități ale holdingurilor. În 2022 a realizat o cifră de afaceri de peste 16 milioane de lei şi un profit net de aproape 116,9 milioane de lei.

Vinci Ver Holding SRL are sediul tot în București și este controlată în totalitate de Victor Căpitanu. Anul trecut nu a avut activitate, dar a raportat un profit net de peste 21 de milioane de lei.

OA Liviu Holding Invest SRL are ca administrator şi unic asociat pe Andrei Liviu Diaconescu. Firma nu a raportat activitate pentru anul 2022, dar a realizat un profit net de aproape 22 de milioane de lei.

Daniel ALBU

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.