Părinții micuților de la Creșa nr. 1 se tem de situația generată de demisiile angajaților: „Creșa se va închide definitiv?!“

0
2749

Creșa nr. 1, situată pe strada Adamclisi din municipiul Constanța, a fost preluată de către Grădinița cu Program Prelungit „Mugurel“, în urma unei ședințe a Consiliului Local din primăvara acestui an. Însă, iată că părinții sunt nemulțumiți, precizând, pentru Focus Press, că situația este una dificilă întrucât, din cauza demisiilor în masă ale personalului angajat, creșa nu mai funcționează cu program prelungit, aceștia temându-se de o posibilă închidere a creșei. Contactat pe acest subiect, inspectorul școlar general Sorin Mihai a explicat situația.

„În urma nemulțumirii părinților, am decis că vom urma toate căile pentru a ne face dreptate în următoarea situație: în urma unor demisii a personalului, programul creșei cu program prelungit s-a scurtat până la ora 13.00. Părinţilor ce au intrat în audit cu doamna director Gabriela Giumba li s-a comunicat că, dacă vor mai urma demisii, creșa se va închide definitiv. Situația este, oricum, grea pentru părinții angajați, care caută soluții să își lase copiii chiar și jumătate de zi. Au fost persoane care au încercat să aplice pentru jobul de îngrijitor, dar li s-a comunicat că posturile sunt înghețate. Așteptăm ca situația să se remedieze, dar ni se spune de fiecare dată că durează, că nu au directive și că nu se poate face nimic în situația de față“, au spus, pentru Focus Press, mai mulți părinți ai căror copii sunt înscriși la Creșa nr. 1.

Prof. Sorin Mihai, generalul Inspectoratului Școlar Județean Constanța, a precizat că nu se va ajunge la o închidere a creșei.

„Vom vedea dacă este posibil și să se externalizeze anumite servicii. Să vedem. Noi am făcut demersuri pentru suplimentarea posturilor, cred că avem deja o săptămână de când am transmis, așteptăm, suntem în comunicare, iar noi credem că le vom primi. Acum, ține de un întreg demers, pentru că și acelea trebuie să fie avizate de către Ministerul de Finanțe, adică orice suplimentare de posturi, mai ales în această perioadă, în care sunt niște măsuri de ajustare a aparatului bugetar, trebuie să fie bine fundamentate, bine justificate și să urmeze un anumit traiect. Dar noi avem încredere că vom rezolva. Din punctul meu de vedere, nu se va ajunge la închiderea creșei. Cel mult să-și diminueze activitatea și pe o perioadă determinată. Dar este exlus să închidem, doar dacă nu mai avem pe nimeni acolo, că toți și-au dat demisia, și până identificăm soluții. Eu îi înțeleg, le dau dreptate (părinților – n.r.), dar trebuie să înțelegem că ține de foarte mulți factori, a declarat, pentru Focus Press, prof. Sorin Mihai, inspectorul şcolar general constănţean.

Potrivit informațiilor noastre, angajații Creșei nr. 1 din municipiul Constanța și-au dat demisia din cauza volumului mare de muncă, solicitând suplimentarea posturilor.

Noi am înțeles problema și am solicitat suplimentări de posturi. Când erau la Direcţia Generală de Asistenţă Socială, aceea era normarea, așa i-am preluat. Acum sunt alte nevoi, e normal, ne vom concilia, cu siguranță, a mai spus Sorin Mihai.

Precizăm că trecerea creșelor în subordinea Ministerului Educației a fost prevăzută în Ordonanța de Urgență nr. 100 din 10 septembrie 2021. La finalul anului 2022, creșele aflate în subordinea DGAS au fost predate Inspectoratului Școlar Județean.

Creșele nr. 1 și 5 sunt pregătite să îi primească pe copii și vor fi predate luna aceasta unităților școlare la care sunt arondate! În ședința ordinară a Consiliului Local Municipal Constanța, din data de 30 martie 2023, aleșii locali sunt chemați să voteze preluarea imobilului Creșa nr. 1, situat pe strada Adamclisi nr. 1, de către Grădinița cu Program Prelungit «Mugurel», și a imobilului Creșa nr. 5, de pe Aleea Mimozelor, de către Grădinița cu Program Prelungit «Căsuța de turtă dulce».

Reamintim că trecerea creșelor în subordinea Ministerului Educației a fost prevăzută în Ordonanța de Urgență nr. 100 din 10 septembrie 2021, publicată în Monitorul Oficial pe 15 septembrie, iar la finele anului trecut, toate creșele aflate în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială au fost predate Inspectoratului Școlar Județean.

Înainte de a le preda, Primăria Municipiului Constanța a desfășurat lucrări de modernizare, reabilitare și mansardare a imobilelor în care acestea funcționau: modificări interioare și exterioare, schimbarea instalațiilor termice, sanitare și electrice, mansardare și modernizare energetică. De asemenea, au fost amenajate locurile de joacă din curțile instituțiilor și au fost montate aparate de joacă specifice vârstei piticilor. Valoarea totală a celor două proiecte a fost de peste 6 milioane de lei, 98% din această sumă fiind asigurată de la bugetul de stat, prin Programul Național de Dezvoltare Locală”, au spus reprezentanții Primăriei Constanța, în luna martie a anului 2023.

Liliana BELCIUG

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.