Orice demers terapeutic începe cu o evaluare. Georgiana Ungureanu: “Evaluarea logopedică este punctul de început în determinarea diagnosticului copilului”

0
321

Orice demers terapeutic începe cu o evaluare. Evaluarea este punctul de început în determinarea diagnosticului copilului. Întâlnirea de evaluare se desfăşoară împreună cu părintele şi copilul, logopedul încercând să afle cum s-a dezvoltat limbajul copilului, care sunt barierele care au dus la nivelul lui de dezvoltare şi ce este de făcut pe viitor. Logopedul Georgiana Ungureanu, fondatorul primei clinici specializată în terapia limbajului și autor al cărții “Pregătit pentru școală”, ne explică ce este şi în ce constă evaluarea logopedică.

“Evaluarea limbajului și comunicării este un proces complex ce necesită pregătire teoretică în domeniul limbajului. De asemenea este nevoie de un bun spirit de observație, relaționare cu copiii și adulții, analiza și sinteza informațiilor. Evaluarea logopedică constă într-un interviu cu privire la dezvoltarea copilului, ce știe și ce nu poate face copilul, probleme comportamentale, medicale.Folosind jucării, cărți și cartonașe vom evalua limbajul receptiv și probe scurte pentru identificarea sunetelor deficitare”, susţine logopedul Georgiana Ungureanu, fondatorul primei clinici de stimulare a limbajului.

Când să vă îngrijorezi și să solicitaţi o evaluare logopedică?
Atunci când copilul dvs.:
  • Nu pronunță toate sunetele
  • Încurcă r cu l, s cu ş, c cu t sau orice alte sunete 3. Nu formulează propoziții complexe
  • Întâmpină dificultăți la grădiniță sau la școală
  • Are 2-3 ani și nu vorbește
  • Urmează un proces terapeutic dar nu observați rezultate conform așteptărilor dumneavoastră
  • Nu formulează propoziții complexe
  • Va începe școala și nu ști dacă este pregătit sau are cunostințele necesare.
În funcție de ce constată specialistul, puteți opta pentru:
Ședințe individuale sau Psihoterapie (dacă sunt din cauza problemelor de limbaj). Şedințele durează 50 de minute și de fiecare dată logopedul notează aspectele importante, exercițiile și tema pentru acasă în “caietul de monitorizare”. “Este minunat să modelezi transformarea şi să contezi pentru un copil, pentru o familie“, susţine logopedul. Pentru cazurile complexe copilul beneficiază de supervizare și re-evaluare periodică din partea logopedului Georgiana Ungureanu. În plus, pentru copiii care lucrează și cu alți specialiști, Priority Clinic este deschisă la colaborare și participare la şedințele de coordonare.
Precizăm că Georgiana Ungureanu lucrează de peste 17 ani cu copii, ultimii 4 fiind dedicați special tehnicilor de stimulare a limbajului, iar din 2018 a înființat prima clinică de terapie a limbajului din București, iar toate serviciile au ca scop dezvoltarea, corectarea limbajului și comunicării.

Alexandra VASILE

Citeşte şi:

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.