Pacient de la Secţia de Cardiologie din Constanţa, trimis cu ambulanţa la Hârşova ca să nu rateze rapelul pentru vaccinul împotriva COVID-19

0
2180

Cadrele medicale de la Spitalul Orăşenec Hârşova muncesc la foc continuu. La Centrul de Vaccinare ajung zilnic peste 200 de pacienţi din toate colţurile ţării. Cum soluţionează cazurile persoanelor care solicită vaccinarea fără programare sau care vor să se vaccineze mai devreme decât ziua în care sunt programate? Răspunsul l-am primit chiar de la dr. Ilie Radu, medicul epidemiolog din cadrul Spitalului Orăşnesc Hârşova.

Cât priveşte situaţia în care oamenii sunt deja programaţi nu există nicio altă cale de abordare, decât să aştepte ziua în care sunt programaţi. În ceea ce priveşte situaţia în care oamenii nu sunt deja înregistraţi şi sunt situaţii speciale, cu marinari care trebuie să plece înainte de o lună jumătate şi nu mai au timp să se programeze, ei sunt trecuţi pe o listă provizorie de aşteptare şi în cazul în care nu se folosesc toate dozele de vaccin, din varii motive… Am fost surprins, apropo de această întrebare, de faptul că un domn inginer a venit astăzi (sâmbătă, 13 martie a.c. -n.r.) de la Galaţi, deşi suferise în urmă cu câteva zile o fractură de gambă şi care a fost rezolvată, dar nu a vrut să reteze rapelul. După cum am avut cazul unui pacient de la Secţia de Cardiologie din Constanţa, unde medicul Maxim (Dr. Răzvan Maxim -n.r.) a trimis ambulanţa să-l aducă la vaccinare ca să nu rateze rapelul“, a declarat, în cadrul unui interviu Focus Press, dr. Ilie Radu, medicul epidemiolog din cadrul Spitalului Orăşenesc Hârşova.

Tot medicul ne-a explicat şi ce se întâmplă dacă o persoană nu se poate prezenta la vaccinare. “În ceea ce priveşte o situaţie în care, într-una din zile, una din persoanele incluse în listă şi repartizate în ziua respectivă, nu se poate prezenta pentru vaccinare, persoanele care lucrează cu înregistrarea celor care sunt vaccinaţi, dacă află că una din persoanele acestea nu sunt apte de a veni din diverse motive, ia legătura, prin lista pe care o avem, cu persoanele care sunt în aştepare. Astfel, în fiecare zi, în mod obligatoriu, sunt utilizate toate dozele de vaccin pregătite pentru ziua respectivă, pentru a nu ajunge în situaţia de a arunca o doză sau de a nu fi utilizată în intervalul de 6 ore, cât este intervalul preconizat pentru a fi utilizată“, a declarat dr. Ilie Radu.

Medicul epidemiolog susţine că nu este o regulă ca persoanele care prezintă anumite afecţiuni, cum ar fi o fractură, să aştepte până se vindecă pentru a se vaccina. “Nu este o regulă. În cazul unui eveniment neprevăzut, care s-a petrecut în intervalul dintre prima doză şi rapel, acea persoană este îndrumată şi va ajunge într-un fel aici, fie cu o ambulanţă, cum a fost cazul pacientului de la Constanţa de care v-am vorbit, fie printr-o maşină particulară a familiei sau a unui prieten. După ce este consultat, se administrează medicamentele pe care le necesită o astfel de suferinţă şi urmează a fi vaccinat în ziua respectivă“.

Dr. Ilie Radu, medic epidemiolog ca formare, a oferit sâmbătă, pentru Focus Press, un interviu excepţional, despre vaccinarea împotriva COVID şi ce trebuie să facă populaţia în această perioadă.  Experiența și expertiza domniei sale în domeniul epidemiologic reprezintă un suport care contribuie semnificativ la furnizarea de recomandări pentru prevenirea și limitarea efectelor COVID-19.
Medicul susţine că triajul medical a fost hotărâtor. Până în momentul de faţă, şi de aproximativ 2 luni de când a început campania de vaccinare, în Spitalul Hârşova nu au existat situaţii în care cadrele medicale să fie nevoite să recurgă la măsuri de urgenţă pentru prevenirea sau pentru suprimarea unui eventual şoc anafilactic şi au vaccinat peste 8.000 de oameni. Singurele reacţii adverse semnalate de persoanele vaccinate s-au rezumat la redoarea deltoidiană, subfebrilitate şi moleşeală.

Alexandra VASILE

Detalii aici:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.