Spitalul Orăşenesc Hârşova are o echipă de excepţie. Dr. Ilie Radu ne explică tot ce trebuie să ştim despre vaccinare: „Eu îi încurajez pe toţi”

0
1538
Dr. Ilie Radu este un medic foarte căutat şi îndrăgit de pacienţi. Şi asta pentru grija şi profesionalismul arătat fiecărui pacient în parte, inclusiv după ce acesta a părăsit cabinetul. Dar înainte de toate, dr. Ilie Radu este un medic pasionat de ceea ce face. Întotdeauna a încercat să se autodepăşească, să înveţe şi să se perfecţioneze constant, pentru a oferi pacienţilor cea mai bună îngrijire medicală. Specialitatea pe care o profesează presupune, pe lângă responsabilitatea specifică, şi un sacrificiu de timp pe care şi l-a asumat. Competenţa medicului şi o bună comunicare cu pacienţii sunt garanţia reuşitei actului medical.
Dr. Ilie Radu este medicul epidemiolog al Spitalului Orăşenesc Hârşova şi este implicat în campania de vaccinare. Încurajează toţi pacienţii şi este fericit că s-a născut să fie aproape de oameni. Vede zilnic peste 200 de pacienţi la Hârşova. Le oferă cu plăcere numărul său de telefon, cu specificarea să fie căutat şi ca prieten, dar şi în cazul apariţiei unor reacţii adverse post-vaccinale. A devenit cunoscut în Constanţa pentru răbdarea cu care stă de vorbă cu fiecare pacient în parte şi a reuşit să aibă cea mai de succes campanie de vaccinare.
Oameni din toate colţurile ţării vin la Hârşova pentru a se vaccina. Cei mai mulţi sunt din Bucureşti, Constanţa, dar şi din Sinaia sau alte oraşe din România. La Hârșova întâlniţi oameni minunați, oameni dedicați actului medical, care vă insuflă încredere, curaj și sunt alături de voi pe tot parcursul vaccinării. La spital găsiţi un medic epidemiolog exceţional, dar şi un colectiv minunat.
Dr. Ilie Radu, medicul epidemiolog de la Spitalul Orășenesc Hârșova
Dr. Ilie Radu, medic epidemiolog ca formare, a oferit, pentru Focus Press, un interviu excepţional, despre vaccinarea împotriva COVID şi ce trebuie să facă populaţia în această perioadă.  Experiența și expertiza domniei sale în domeniul epidemiologic reprezintă un suport care contribuie semnificativ la furnizarea de recomandări pentru prevenirea și limitarea efectelor COVID-19.
Medicul susţine că triajul medical a fost hotărâtor. Până în momentul de faţă, şi de aproximativ 2 luni de când a început campania de vaccinare, în Spitalul Hârşova nu au existat situaţii în care cadrele medicale să fie nevoite să recurgă la măsuri de urgenţă pentru prevenirea sau pentru suprimarea unui eventual şoc anafilactic şi au vaccinat peste 8.000 de oameni. Singurele reacţii adverse semnalate de persoanele vaccinate s-au rezumat la redoarea deltoidiană, subfebrilitate şi moleşeală.

“Toată lumea este implicată în reuşita acestei campanii de vaccinare”

Reporter: Cum aţi reuşit să aveţi cea mai de succes campanie de vaccinare?

Dr. Ilie Radu: Vreau să subliniez încă de la început că succesul se datorează  în primul rând conducerii spitalului, care din start a organizat foarte bine căile de acces. Astfel, să nu se intersecteze persoanele înainte şi după vaccinare. În al doilea rând, printr-o organizare şi o mobilizare a tuturor cadrelor din spital. Meritul principal este al domnului manager economist Bogdan Andrei Zidaru, un manager tânăr, dar care ştie să lucreze cu oamenii. Toată lumea, de la ultima infirmieră şi până la domnul director medical dr. Dumitru Dumitrescu, toată lumea este implicată în reuşita acestei campanii de vaccinare. Vreau să subliniez aportul deosebit al unor medici cu state vechi de serviciu în Spitalul Hârşova. Încep cu doamna doctor Dorina Tomi, domnul doctor Ştefan Predescu, medic internist, domnul director pe care l-am nominalizat deja, doctorul urolog Soleimani Gholamali şi cu acceptul dumneavoastră îmi aduc şi eu modesta mea contribuţie.

“Am constatat cu o surprindere plăcută că vin oameni de vârste înaintate, peste 75 de ani. Am avut o persoană de 92 de ani lângă care m-am fotografiat, pentru că mi-a făcut plăcere”

Rep.: Cum decurge campania de vaccinare la Hârşova?

Dr. Ilie Radu: Eu chiar sunt foarte încântat şi folosesc orice prilej de a mulţumi tuturor celor care se prezintă. Am constatat cu o surprindere plăcută că vin oameni de vârste înaintate, peste 75 de ani, ieri (vineri, 12 martie a.c. –n.r.) am avut o persoană de 92 de ani lângă care m-am fotografiat, pentru că mi-a făcut plăcere. Vin oameni din diverse locuri, unele chiar foarte îndepărtate. Am avut chiar o colegă de profesie, o doamnă doctor pediatru din Sinaia, care s-a prezentat tocmai aici, la centru de vaccinare, fără să comenteze. Avem foarte mule persoane care vin din diverse colţuri ale ţării, dar şi din Hârşova destule persoane. Numărul celor care vin din Bucureşti şi Constanţa parcă este cel mai numeros.

Cele mai bune asistente din spital sunt dirijate la vaccinarea propriu-zisă”

Rep.: Câte persoane au fost vaccinate până în prezent?

Dr. Ilie Radu: Numărul exact al acestor persoane se modifică zilnic. Eu cred că avem aproape 8.000 de persoane care s-au prezentat până în prezent şi aveţi în vedere că zilnic avem câte 200 de persoane. Ceea ce înseamnă un volum de muncă foarte mare. Subliniez, cele mai bune asistente din spital sunt dirijate la vaccinarea propriu-zisă. Celelalte asistente lucrează cu noi, medicii, la cabinetul de triaj medical şi la camera de supraveghere şi în felul acesta eu cred că nu avem timpi morţi astfel încât să se întârzie această vaccinare. Oamenii după ce sunt vaccinaţi sunt dirijaţi într-o cameră de supraveghere şi dacă apar fenomene deosebite care necesită o intervenţie medicală, să poată beneficia de această treabă.

“Am constatat de multe ori că, din cauza prezenţei la cabinetul medical, unora li se ridică puţin valoarea tensiunii”

Rep.: Cum ar trebui să ne pregătim noi, pacienţii, pentru vaccinare?

Dr. Ilie Radu: Eu cred că important este ca persoanele care au anumite antecedente patologice, care trebuie menţionate medicului care consultă pentru triajul medical, ar trebui să contacteze cabinetele medicale individuale, medicii de familie. Aceştia, în foarte mare măsură, oferă date concrete, scrise, despre patologia persoanei respective. Astfel, noi, cei care îi primim şi îi consultăm, să ştim ce atitudine să luăm pentru fiecare în parte. Pentru persoanele tinere şi fără antecedente personale patologice situaţia este mult mai simplă. Le măsurăm tensiunea, le controlăm saturaţia în oxigen a sângelui, le controlăm alura ventriculară, respectiv pulsul şi după caz le ascultăm inima sau plămânii sau controlăm sistemul nervos vegetativ. Am constatat de multe ori că din cauza prezenţei la cabinetul medical unora li se ridică puţin valoarea tensiunii. Atunci când constatăm că este o tensiune de cabinet medical este o treabă mai uşor de rezolvat.

“Nu putem sări peste anumite etape şi poate unora care aşteaptă afară, în frig, le este mai greu”

Rep.: Din caza emoţiilor?

Dr. Ilie Radu: Din cauza emoţiilor şi din cauza efortului. Aş vrea să mai subliniez şi să cer scuze tuturor celor care se prezintă în aceste zile foarte generoase în timpul dimineţii că nu putem să-i consultăm într-un ritm mai rapid deoarece trebuie să acordăm importanţă fiecărui pacient care se prezintă şi ne cere sprijinul. Nu putem sări peste anumite etape şi poate unora care aşteaptă afară, în frig, le este mai greu. Pe de altă parte, să ştie toată lumea că nu putem înghesui mai multe persoane în locul închis, în zona de triaj epidemiologic, pentru că ar însemna că noi am supune oamenii la lipsa acelei distanţări fizice. Dumnealor trebuie să aibă puţină înţelegere faţă de situaţia aceasta.

“Sunt situaţii în cazul în care pacienţii utilizează medicamente anticoagulante şi trebuie să întrerupă înainte de vaccinare utilizarea acestor medicamente”

Rep.: Mai sunt şi alte etape de parcurs de către pacienţi în privinţa vaccinării?

Dr. Ilie Radu: Nu! De fapt, în majoritatea cazurilor nu. Dar sunt situaţii în cazul în care pacienţii utilizează medicamente anticoagulante şi trebuie să întrerupă înainte de vaccinare utilizarea acestor medicamente şi neapărat avem nevoie de sinceritate maximă în declaraţia orală pe care ne-o face, dar şi în declaraţia scrisă de triaj epidemiologic.

“Persoanele care au avut o formă uşoară de COVID au nevoie de doar 28-30 de zile, de la momentul depistării prin testarea rapidă, până se prezintă la vaccinare sau aproximativ 3 luni, dacă au avut ghinionul de a fi infectaţi cu o formă gravă”.

Rep.: Întotdeauna se face acest triaj?

Dr. Ilie Radu: Da! Se completează de către fiecare persoană care vine triajul acesta, chestionar triaj adult, din care noi, medicii, aflăm ce afecţiuni are, dacă a fost bolnav de COVID. Trebuie să subliniem că persoanele care au avut o formă uşoară  de COVID au nevoie de doar 28-30 de zile de la momentul depistării prin testarea rapidă până se prezintă la vaccinare sau aproximativ 3 luni, dacă au avut ghinionul de a fi infectaţi cu o formă gravă sau critică de COVID.

“Vreau să fac precizarea că trebuie să stea în sala de supraveghere minim 15 minute fiecare persoană sau minim 30 de minute persoanele care au avut ceva antecedente patologice”

Rep.: De ce este important să se întrerupă medicaţia anticoagulantă înainte de vaccinare?

Dr. Ilie Radu: În cazul persoanele care utilizează medicamente anticoagulante există şi un alt tip de a fi abordat bolnav de către doamnele asistente când sunt aceştia vaccinaţi. Se face cu un alt tip de ac. Se inoculează vaccinul mai lent. Trebui ca pacientul după vaccinare să apese discret fără să preseze prea mult. Timpul de supraveghere al acestor persoane creşte de la 15 minute la 30 de minute. Vreau să fac precizarea că trebuie să stea în sala de supraveghere minim 15 minute fiecare persoană sau minim 30 de minute persoanele care au avut ceva antecedente patologice. Asta nu înseamnă că după 15 minute sau după 30 de minute noi îi scoatem obligatoriu bolnavii din sala de supraveghere.

“Nu ar trebui nici înainte şi nici după vaccinare să consume băuturi alcoolice”

Rep.: Ce este necesar să facem înainte şi după administrarea dozei?

Dr. Ilie Radu: Înainte de a face vaccinarea, de a fi supus vaccinării, bolnavul nu are nimic deosebit de făcut, dar trebuie să ştie de acasă că este bine să nu consume în exces cafea, pentru că poate modifica starea de spirit, tensiunea arterială. Nu ar trebui nici înainte şi nici după vaccinare să consume băuturi alcoolice, chiar dacă sunt mai pofticioşi anumiţi cetăţeni. Să respecte în cea mai mare măsură toate sfaturile pe care le primesc de la noi sau de la doamnele care sunt implicate în vaccinarea propriu-zisă.

Eu am avut un mod de a discuta cu oamenii foarte prietenesc şi sunt fericit că am fost născut să fiu apropiat de oameni şi în felul acesta multora dintre cei care s-au prezentat la vaccinare le-am oferit cu plăcere numărul meu de telefon

Rep.: Ce efecte secundare/reacţii adverse ale acestor vaccinuri vă sunt cunoscute până acum? Ce au semnalat oamenii?

Dr. Ilie Radu: Eu am avut un mod de a discuta cu oamenii foarte prietenesc şi sunt fericit că am fost născut să fiu apropiat de oameni şi în felul acesta multora dintre cei care s-au prezentat la vaccinare le-am oferit cu plăcere numărul meu de telefon şi cu specificarea să fiu căutat şi ca prieten, dar şi în cazul apariţiei unor fenomene secundare, unor reacţii adverse. Foarte puţine apeluri telefonice au fost primite de mine, pentru a mi se plânge cineva de reacţii adverse. Dacă ar fi să concluzionez, în majoritatea acestor apeluri, oamenii se plângeau de o moleşală, de o mică durere în zona deltoidiană unde se inoculează vaccinul şi poate o stare de subfebrilitate, dar după administrare de paracetamol toate aceste reacţii adverse se remiteau de la sine.

“Trebuie să aibă răbdare să folosească un paracetamol, un antidot împotriva durerii. Paracetamolul nu este doar un antitermic este şi un antialgic, adică împotriva durerii”

Rep.: Ce ar trebui să facă pacienţii în cazul durerii deltoide?

Dr. Ilie Radu: Nu trebuie neapărat să utilizeze comprese. Trebuie să aibă răbdare să folosească un paracetamol, un antidot împotriva durerii. Paracetamolul nu este doar un antitermic este şi un antialgic, adică împotriva durerii. Este o treabă simplă. Eu îi încurajez pe toţi. Chiar dacă apar aceste manifestări ei nu trebuie să se îngrijoreze, pentru că aşa cum au apărut aceste dureri aşa vor şi dispărea. Nu am întâlnit la nimeni o situaţie care să se prelungească aceste manifestări de care am vorbit până acum mai mult de 24 de ore.

Am fost nevoit să opresc sau să decid interzicerea vaccinării la o persoană care a venit de la o şcoală din judeţ. Persoana respectivă s-a plâns că, în urmă cu câţiva ani, a avut parte de un şoc anafilactic

Rep.: Există prevederi speciale în privinţa vaccinării pentru gravide sau persoane alergice?

Dr. Ilie Radu: În privinţa alergiilor alimentare sau alergiile urticariene nu este contraindicat vaccinarea. În schimb, dacă am avut cazuri cu antecedente post-vaccinale, reacţii adverse mai urâte, cum ar fi şocul anafilactic, chiar eu am fost nevoit să opresc sau să decid interzicerea vaccinării la o persoană care a venit de la o şcoală din judeţ. Persoana respectivă s-a plâns că în urmă cu câţiva ani a avut parte de un şoc anafilactic. Eu spun că, în cazurile în care suspectăm că ar fi nevoie de o intervenţie pentru un eventual şoc anafilactic, noi pregătim persoana respectică administrându-i şi un medicament, pentru a preveni această situaţie şi îi montăm şi o branulă, în cazul în care trebuie să intervenim foarte rapid. Până acum eu cred că triajul medical a fost hotărâtor şi până în momentul de faţă, de aproximativ 2 luni de când am început campania de vaccinare, în Spitalul Hârşova nu ne-am confruntat niciodată cu o situaţie în care să fim nevoiţi să luăm măsuri de urgenţă pentru prevenirea sau pentru suprimarea unui eventual şoc anafilactic, reacţia cea mai puternică post-vacinală şi cea mai neplăcută.

“Subliniez profesionalismul medicilor şi profesionalismul doamnelor aistente care lucrează în acest spital”

Rep.: Cu alte cuvinte, pacienţii sunt pe mâini bune la Hârşova?

Dr. Ilie Radu: Eu cred că da! Subliniez încă odată profesionalismul medicilor pe care i-am nominalizat mai sus şi nu în ultimul rând profesionalismul doamnelor aistente care lucrează în acest spital.

“Imunizarea poate să dureze aproximativ 8 luni”

Rep.: Cât durează imunizarea prin vaccinare?

Dr. Ilie Radu: Poate să dureze aproximativ 8 luni. Suntem la început cu studiile privind vaccinarea. La începutul anului a debutat această vaccinare şi încă sunt cercetări de către persoane care sunt îndrituite să facă acest lucru. Probabil că spre mijlocul anului sau spre finalul anului vom avea mai multe relaţii privind această situaţie de urmărit.

“Domnul colonel Gheorghiţă, domnul Arafat, domnul profesor Streinu Cercel şi domnul profesor Rafila sunt cei care vor decide ce se poate face în viitor”

Rep.: Cei care s-au vaccinat acum vor fi nevoiţi să facă din nou la toamnă sau anul viitor vaccinul?

Dr. Ilie Radu: Deocamdată nu noi suntem cei care trebuie să dăm răspuns la această întrebare, ci specialiştii din Ministerul Sănătăţii. Domnul colonel Gheorghiţă, domnul Arafat, domnul profesor Streinu Cercel şi domnul profesor Rafila sunt cei care vor decide ce se poate face în viitor. Adică nu va fi o situaţie pe care o va decide fiecare centru de vaccinare în parte.

“Am avut cazul unui pacient de la Secţia de Cardiologie din Constanţa, unde medicul Maxim a trimis ambulanţa să-l aducă la vaccinare ca să nu rateze rapelul”

Rep.: Cum soluţionaţi cazurile persoanelor care solicită vaccinarea fără programare sau care vor să se vaccineze mai devreme decât ziua în care sunt programate?

Dr. Ilie Radu: Cât priveşte situaţia în care oamenii sunt deja programaţi nu există nicio altă cale de abordare, decât să aştepte ziua în care sunt programaţi. În ceea ce priveşte situaţia în care oamenii nu sunt deja înregistraţi şi sunt situaţii speciale, cu marinari care trebuie să plece înainte de o lună jumătate şi nu mai au timp să se programeze, ei sunt trecuţi pe o listă provizorie de aşteptare şi în cazul în care nu se folosesc toate dozele de vaccin, din varii motive… Am fost surprins, apropo de această întrebare, de faptul că un domn inginer a venit astăzi (sâmbătă, 13 martie a.c. -n.r.) de la Galaţi, deşi suferise în urmă cu câteva zile o fractură de gambă şi care a fost rezolvată, dar nu a vrut să reteze rapelul. După cum am avut cazul unui pacient de la Secţia de Cardiologie din Constanţa, unde medicul Maxim a trimis ambulanţa să-l aducă la vaccinare ca să nu rateze rapelul. În ceea ce priveşte o situaţie în care, într-una din zile, una din persoanele incluse în listă şi repartizate în ziua respectivă nu se poate prezenta pentru vaccinare, persoanele care lucrează cu înregistrarea celor care sunt vaccinaţi, dacă află că una din persoanele acestea nu sunt apte de a veni din diverse motive, ia legătura, prin lista pe care o avem, cu persoanele care sunt în aştepare. Astfel, în fiecare zi, în mod obligatoriu, sunt utilizate toate dozele de vaccin pregătite pentru ziua respectivă, pentru a nu ajunge în situaţia de a arunca o doză sau de a nu fi utilizată în intervalul de 6 ore, cât este intervalul preconizat pentru a fi utilizată.

“În cazul unui eveniment neprevăzut, care s-a petrecut în intervalul dintre prima doză şi rapel, acea persoană este îndrumată şi va ajunge într-un fel aici”

Rep.: Aminteaţi de cazul unui pacient cu fractură. Persoanele cu anumite afecţiuni ar trebui să-şi rezolve problemele de sănătate şi apoi să vină la vaccinare sau nu este o regulă?

Dr. Ilie Radu: Nu este o regulă. În cazul unui eveniment neprevăzut, care s-a petrecut în intervalul dintre prima doză şi rapel, acea persoană este îndrumată şi va ajunge într-un fel aici, fie cu o ambulanţă, cum a fost cazul pacientului de la Constanţa de care v-am vorbit, fie printr-o maşină particulară a familiei sau a unui prieten. După ce este consultat, fie se administrează medicamentele pe care le necesită o astfel de suferinţă şi urmează a fi vaccinat în ziua respectivă.

“Eu cred că nu există niciun motiv, cel puţin deocamdată, de a ne teme de efecte nedorite”

Rep.: Unii oameni se tem de consecințe pe termen lung în urma vaccinării. Sunt fondate aceste temeri?

Dr. Ilie Radu: Eu aş zice că nu sunt fondate aceste temeri. Subliniez că nu avem toate detaliile prevăzute de cercetarea acestor situaţii, pentru că noi avem doar câteva luni de când a început campania de vaccinare. Nu avem cum concluziona noi, de la Centrul de Vaccinare, repercursiunile pe care le poate avea. Dar din studiile pe care le-am citit fiecare dintre noi, cei care lucrăm efectiv în sistem, eu cred că nu există niciun motiv, cel puţin deocamdată, de a ne teme de efecte nedorite. Din păcate, şi vreau să subliniez lucrul acesta, sunt anumite persoane, nu vreau să dau niciun nume, care chiar din sistemul medical, şi spre fericirea noastră nimeni din Spitalul din Hârşova, nu contraindică vacinarea. Avem colegi de la alte unităţi medicale, unii chiar cu titlul de profesor doctor, care se exprimă la TV, în mass-media, de nesusţinerea acestei campanii de vaccinare şi care reprezintă cea mai odioasă atitudine pentru bunul mers al revenirii la normal. În afară de vaccinarea propriu-zisă, fiecare persoană trebuie să ştie că până la evaluarea totală a situaţiei, noi toţi trebuie să purtăm mască şi să respectăm distanţarea fizică în continuare. Sperăm să ajungem foarte curând la 70% din populaţia României vaccinată. Poate că şi celelalte ţări dacă vor face acelaşi lucru, poate ajungem din nou să fim liberi şi să ne plimbăm iarăşi orinde dorim pe planetă, cu avioanele care ne poartă chiar ca pe păsările cerului.

Am avut cazul unei persoane care a fost infectată la câteva zile după administrarea vaccinului Moderna şi a făcut o formă de COVID depistată printr-o analiză de testare rapidă”.

Rep.: Ne mai putem infecta cu SARS-CoV-2 în ciuda vaccinării? De ce?

Dr. Ilie Radu: E greu de spus de ce, dar s-au semnalat cazuri de persoane vaccinate care chiar au avut ghinionul, deşi sunt foarte rare aceste cazuri. Am avut cazul unei persoane care a fost infectată la câteva zile după administrarea vaccinului Moderna şi a făcut o formă de COVID depistată printr-o analiză de testare rapidă. Este greu de explicat ce s-a întâmplat. Probabil că până ajunge prima doză de vaccin să dea o rată de putere imunologică, de a lupta cu COVID, s-a petrecut acest lucru. Încă sunt lucruri necunoscute pentru multă lume. Să îmi permiteţi să mă încadrez şi eu printre persoanele care nu au suficiente cunoştinţe ca să explicăm toate lucrurile.

“Foarte important este să respectăm şi măsurile impuse de Departamentul Situaţiei de Urgenţă”

Rep.: Ce ar trebui să facem între prima şi a doua doză, să nu ne infectăm?

Dr. Ilie Radu: Primul lucru pe care l-am menţionat deja este purtarea măştii în mod obligatoriu, evitarea locurilor foarte aglomerate şi distanţarea fizică. După cum foarte important este să respectăm şi măsurile impuse de Departamentul Situaţiei de Urgenţă, care prin mass-media şi prin Poliţie şi Jandarmerie controlează dacă respectăm aceste prevederi.

“Nu am datele necesare pentru a vă răspunde cu certitudine unei întrebări care să dea relaţii exacte despre momentul în care nu mai putem vorbi de o infectare cu tulpina britanică”

Rep.: Când ar putea deveni dominantă și în România tulpina britanică „B117”, care face ravagii în Marea Britanie, fiind mult mai transmisibilă?

Dr. Ilie Radu: Iarăşi mi-aţi pus o întrebare foarte dificilă şi îmi pare rău că trebuie să recunosc că nu am datele necesare pentru a vă răspunde cu certitudine unei întrebări care să dea relaţii exacte despre momentul în care nu mai putem vorbi de o infectare cu tulpina britanică.

“Factorul de implozie asupra populaţie este foarte puternic şi riscul este foarte mare de a ne infecta un număr foarte mare”

Rep.: Ceea ce se ştie acum?

Dr. Ilie Radu: Ceea ce se ştie acum se ştie chiar foarte puţin. Cert este că numărul cazurilor, care sunt apărute după tulpina britanică, este foarte mic. Sperăm ca prin măsurile pe care le abordează toate ţările europene, nu numai România, acest număr să devină din ce în ce mai mic, să nu se mărească. Factorul de implozie asupra populaţie este foarte puternic şi riscul este foarte mare de a ne infecta un număr foarte mare. Trebuie să respectăm măsurile impuse de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

“Eu am pledat dintotdeauna pentru vaccinare”

Rep.: Ce-i îndemnaţi pe cei care sunt programaţi să se vaccineze sau cei care încă mai au reţineri în privinţa vaccinării?

Dr. Ilie Radu: Eu am pledat dintotdeauna pentru vaccinare pe toate bolile la care populaţia României s-a vaccinat. Îmi pare rău că foarte multă lume a uitat că se făceau campanii de vaccinare în timpul şcolii. Ne duceam, în inocenţa pe care a avut-o fiecare dintre noi aproape râzând, la medicul şcolar sau la medicul de circă, aşa cum era înainte denumit medicul de medicină de familie, şi acceptam această vaccinare fără comentarii. Acum îmi asum ceea ce spun şi cred că televiziunea sau mass-media ne face un deserviciu prin promovarea celei de teapa doamnei Şoşoacă, cea care promovează foarte mult nepurtarea măştii de protecţie. Eu aş zice că un reporter cum este domnul Ciutacu să nu mai invite toată ziua, bună ziua, personaje atât de celebre cum este doamna Şoşoacă – cea care are priză la cei care refuză vaccinarea şi la cei care stau încă în îndoială.

“Eu îi felicit pe toți”

Rep.: Ştim că la dumneavoastră ajung aproape 200 de oameni, poate şi peste 200 de oameni zilnic, să se vaccineze. Înţeleg că este un volum de muncă destul de mare. Ce mesaj doriţi să transmiteţi cadrelor medicale, colegilor dumneavoastră, care zi de zi sunt aici pregătiţi pentru toţi pacienţii?

Dr. Ilie Radu: Eu îi felicit pe toţi. Vreau să îmi permiteţi să mai amintesc numele doamnei doctor Tomi, numele domnului doctor Predescu, numele domnului doctor Soleimani, numele domnului director dr. Dumitrescu. Dar să nu uit nicio clipă şi să nu uităm cu toţii nicio clipă aportul extraordinar de important al domnului manager, care, ca un frate mai mare, deşi este cel mai tânăr dintre noi, 36 de ani, este implicat trup şi suflet. În egală măsură ţin să subliniez şi să mulţumesc din tot sufletul tuturor doamnelor asistente, tuturor doamnelor infirmiere şi a întregului personal. Personalul TESA, registratura, doamna secretară, sunt toată ziua în Centrul de Vaccinare şi lucrează chiar 12 ore pe zi, pentru a ajunge la un final fericit pentru România şi chiar pentru întreaga planetă, dacă toţi ne mobilizăm astfel.

Rep.: Vă mulţumim foarte mult!

Dr. Ilie Radu: Cu multă plăcere!

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.