În premieră pentru turismul românesc, nava Diana va efectua croaziere de șapte zile pe cele trei brațe ale Dunării, până în Ucraina, la Ismail. O vacanță activă, cu multe activități pe vas, dar și în localitățile în care hotelul plutitor acostează.
Armatorul Marius Crivțonencu, împreună cu Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, au lansat produsul turistic „Turism responsabil pe cele trei brațe de vărsare ale Dunării în Marea Neagră“, adică o croazieră pe Dunăre, până la orașul Ismail din Ucraina, pe nava fluvială Diana. O premieră absolută pentru turismul românesc.
„Nava Diana este, pentru noi, încununarea proiectului de dezvoltare și de promovare a Deltei, și o oportunitate de a oferi un sejur complet turiștilor în Delta Dunării.
Cu experiența pe care o am atât din copilărie, având familia din Deltă, părinții în Chilia Veche, bunicii din Ismail, cât și cu școlile de marină pe care le am, cu această navă voi reuși să satisfac și să ofer clienților un pachet complet de minivacanță, cu două nopți la Ismail, două nopți pe brațul Chilia, două nopți la Sulina, pe brațul Sulina, și două nopți la Sfântu Gheorghe, astfel încât să penetrăm și să plimbăm turiștii pe toate cele trei brațe ale Dunării, și o noapte la Tulcea – Nufărul“, ne-a declarat armatorul Marius Crivțonencu.
Croaziera propusă este o modalitate de promovare a întregii Delte, a localităților Sulina, Sfântu Gheorghe și Ismail, din Ucraina, dar și a pădurii Letea, a comunităților etnice, a vinurilor și dulciurilor din Dobrogea. O vacanță activă, cu un program plin de activități la bordul navei-hotel și în orașele în care aceasta acostează.
„Este cu totul altă poveste. O vacanță pe vapor de croazieră în Deltă este o vacanță activă, oră de oră. Oferim pe vapor momente speciale, pe puntea acestuia și în cele două saloane restaurant, cu meniurile tradiționale, cu spectacolele care le oferim prin a invita la bord comunitățile din fiecare oraș, că sunt ruși, că sunt lipoveni, că sunt greci, că sunt dansuri dobrogene, că sunt cântece dobrogene, invităm pe toți la noi la bord.
În afară de asta, oferim turiștilor biciclete în localitățile unde ajungem. Apoi, facem masă tradițională, cum ar fi la Ismail, singurul loc unde oferim masa în localitatea respectivă, pentru a degusta direct, a mânca direct tot ceea ce se produce acolo. Sunt și ei foarte buni pe bucătărie.
În plus, noi organizăm excursii. De la bord, turiștii sunt preluați și se face excursie la Letea, în pădurea de stejari seculari, cu barca, și acolo localnicii ne iau cu mașinile de teren. Apoi, la Sfântu Gheorghe, la fel, facem execurisii în rezervație. La Sulina, cu ghid local, facem turul localității și prezentare, inclusiv locul care este cel mai îndepărtat punct estic al Europei. La Sfântu Gheorghe oferim un răsărit minunat, la vărsarea Dunării în Mare, unic, luăm turiștii pe barcă și îi ducem exact la vărsare.
Nu trebuie să uităm de plajă la Sulina, la Sfântu Gheorghe. Opțional, la Ismail vom putea oferi baie rusească și alte lucruri cu specific de acolo.
Sejurul include și degustare de vinuri de cramă dobrogeană la bordul navei, cu degustare de delicioase dulciuri făcute de un producător artizanal din Tulcea, cu experiență în domeniu, cu produse de campion.
Credem că aceste lucruri oferite pe parcursul unui sejur, în locații diferite, văzând oameni din mai multe zone, cu specific, diferă și arată unicitatea pachetului“, ne-a explicat Crivțonencu.
Turiștii vor putea rezerva o croazieră deltaică de săptămâna viitoare, iar acestea se vor desfășura începând cu luna aprilie a.c. Costul de bază al unui astfel de pachet turistic este de aproximativ 680 – 700 de euro, variind în funcție de perioadă: iulie, august, septembrie. În acesta sunt incluse toate activitățile de mai sus, inclusiv cazare și pensiune completă.
Pentru a ajunge la Ismail este nevoie de pașaport, iar procedura este deja stabilită, fiind încheiat un protocol cu autoritățile ucrainene, astfel încât criza de sănătate să nu afecteze vacanțele. Nu este nevoie ca turiștii să stea la navă, ei pot ieși în oraș și participa la programul stabilit.
Turism transfrontalier pe Dunăre
Nava Diana promovează, astfel, turismul sustenabil, eco-turismul, Delta Dunării, tradițiile dobrogene și ale comunităților de pe malul ucrainean, inclusiv obiectivele turistice din Biosferă.
„Avem un hotel care se deplasează pe apă, un hotel care oferă oportunitatea turiștilor cazați să viziteze Delta într-un mod care definește turismul sustenabil, eco-turismul: vizitarea Deltei pe caiac canoe sau folosirea cicloturismului ca formă adecvată pentru vizitarea unui oraș așa cum este Sulina sau a unei zone, așa cum este Sfântu Gheorghe.
Lucrurile se pot dezvolta într-un mod armonios ținând cont și de biodiversitate și de dorința oamenilor de a veni în vacanță. Nu în ultimul rând, pentru a dezvolta comunitățile din punct de vedere turistic. O astfel de navă de croazieră accesează eco-turismul, dar și forme tradiționale: mă refer la gastronomie locală, la ce înseamnă grupuri etnice care reprezintă comunitățile, la o promovare coerentă, intensivă a unei zone așa cum este orașul Sulina, care merită mult mai mult decât i se oferă în prezent, și, de asemenea, la integrarea în pachetul turistic al orașului Ismail, cu vizitare Cetății Albe și degustarea vinurilor de pe malul ucrainean“, ne-a declarat Cătălin Țibuleac, președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării.
Un aspect important, susține acesta, este integrarea în acest produs turistic a comunităților românești de pe malul ucrainean, deoarece Delta se întinde pe teritoriul a trei state – România, Ucraina și Moldova -, iar acest pachet turistic include cel puțin două dintre ele. „Acest lucru nu poate fi decât benefic Deltei, iar abordarea din punct de vedere al biodiversității în acest echilibru fragil cu dezvoltarea comunităților nu poate aduce decât plus valoare“, a explicat Țibuleac.
Rezervând o astfel de croazieră, turiștii care vor să viziteze Delta Dunării nu vor mai fi obligați să se cazeze într-o locație fixă, iar de acolo să plece în diverse excursii, ci vor vedea cele trei brațe în ansamblul lor, motiv pentru a reveni într-o altă vacanță, pentru a dezvolta o experiență dorită într-o zonă sau alta a Deltei.
„Cei care își doresc să vadă Delta, cei care caută să vină în Deltă, vor aprecia și o astfel de experiență. În prezent se cazează într-o locația fixă din care, ulterior, își aleg zonele de vizitare, cu șalupe, cu caiac canoe sau alte forme de deplasare. Ori hotelul oferă posibilitatea să vadă cele trei brațe ale Dunării și, ulterior, să aleagă să revină în Deltă, pentru a dezvolta experiența într-o zonă sau alta.
Până la urmă, este și un mod de a promova Delta în ansamblul ei, în ideea de a dezvolta experiențele ulterioare de vacanță“, a concluzionat Țibuleac.
Delta Dunării, locație ce trebuie vizitată, dar și protejată
MS Diana este o navă fluvială recent renovată, dotată cu 40 de cabine – camera single, duble sau apartamente. Aceasta dispune de restaurant, lounge bar și o punte la nivelul superior, o terasă ideală pentru relaxare, inclusiv pentru plajă pe șezlonguri sau experimentarea unor momente emoționante la răsăritul și apusul soarelului.
La inaugurarea navei, în satul Nufăru, a participat și ministrul Mediului, Barna Tánczos, care și-a arătat sprijinul pentru turism responsabil în Delta Dunării.
„Ministerul Mediului și Administrația Rezervației Biosferei Deltei Dunării sprijină activitatea economică bazată pe dezvoltarea durabilă în Delta Dunării. Este extrem de important ca această locație unică, spectaculoasă, să fie vizitată de turiști, dar în același timp să respectăm principiul de bază din Delta Dunării: protejarea naturii, a mediului înconjurător și a acestei biodiversități unice.
Delta Dunării trebuie să devină o destinație specială atât pentru turiștii din România, cât și pentru cei din afară. Este o destinație unică în Europa și trebuie să fim alături de cei care investesc în turismul din Deltă. Orice activitate și orice acțiune din această zonă trebuie să țină cont de protejarea valorilor naturii“, a declarat ministrul Barna Tánczos.
Valentin ISPAS