Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a mai semnat în mai 2019, contractul pentru proiectul „Conservarea pădurii Caraorman”, proiect prin care se va realiza împrejmuirea Pădurii Caraorman. Astfel, se vor crea trasee turistice pe care ghizii locali le vor folosi pentru aducerea vizitatorilor în zonă, localitatea Caraorman având şansa de a dezvolta turismul local după modelul Pădurii Letea. Acum Asociația Danubiu, cea care este parteneră în acest proiect a demarat o licitație publică pentru achiziționarea de servicii de informare și publicitate pentru proiectul ,,Conservarea padurii Caraorman”.
Unul dintre obiectivele specifice ale proiectutui il constituie creşterea gradului de conștientizare și informare a grupurilor țintă și a factorilor interesati, privind conservarea biodiversității și dezvoltarea durabilă în perimetrul ariei naturale protejate Padurea Caraorman. Obiectul contractului constă în organizare conferințe de presă, anunțuri publicitare, panouri temporare și permanente pentru investiția de bază, realizare materiale publicitare, seminar de informare, realizare de filme scurte, realizare informare poputatie prin comunicare „din poarta în poarta” și, evaluarea impactului activitatilor de informare si constientizare.
Pădurea Caraorman (2.250 ha) ocupă partea centrală a grindului cu acelaşi nume, grind de origine marină ce cuprinde cele mai dezvoltate şi reprezentative dune denudate din delta şi pădurea Caraorman dezvoltată, îndeosebi în partea sudică a grindului. Nucleul valoros, în suprafaţă de aproximativ 700 ha cuprinde, alături de un variat arboret de lunca format din plop, frasin şi stejar, subarboret de zalog, Salix, Tamarix etc. Ca şi în pădurea Letea, asociaţiile vegetale găzduiesc animale nevertebrate, îndeosebi insecte şi vertebrate-mamifere. Ca avifauna, pădurea găzduieşte îndeosebi vulturul codalb şi corbul.
Pădurea Caraorman este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Delta Dunării, obiectiv pe care nu ar trebui să-l ratați dacă vă aflați în apropiere. În Pădurea Caraorman întâlnim locuri deosebite cum ar fi „Fântâna Vânătorilor” unde putem vedea un stejar vechi de 400 de ani cu o circumferința a trunchiului de 4m, stejar care a fost de numit „Stejarul îngenuncheat” datorită ramurilor ce s-au întins pe pământ. „Stejarul îngenuncheat” (700 ani) face parte integrantă din peisajul mirific al Pădurii Caraorman și implicit din peisajul unic al Deltei Dunării.
Foto: Plimbări Caraorma Foto: Plimbări Caraorma
Din satul Caraorman, se poate ajunge pe jos, străbătând satul și apoi intrând pe drumul spre pădure, nu aveți cum să-l ratați pentru că este singurul drum iar pădurea deja se vede de la marginea satului. Daca doriți o călătorie mai comodă puteți închiria o căruță din sat.
Mihaela GIUGLEA