Palatul Copiilor, aflat în administrarea Ministerului Educației, ar putea primi fonduri pentru reabilitarea bazei materiale, care se află în paragină de mai mulți ani. Acest lucru va fi posibil în baza unui protocol încheiat între Inspectoratul Școlar Județean Constanța și Primăria Constanța, care are nevoie de un aviz favorabil din partea ministerului. Acesta nu a sosit încă.
„Am trimis protocolul către minister pentru a primi a fi avizat din punct de vedere juridic”, a transmis Sorin Mihai, șeful Inspectoratului Școlar Județean Constanța.
„Există dorință din partea Ministerului Educației pentru a ne ajuta”, a mai spus Sorin Mihai.
Viceprimarul Ionuț Rusu a declarat că este optimist în privința avizului favorabil din partea Ministerului Educației. „Eu sunt optimist că se va întâmpla acest lucru într-un timp destul de scurt”, a spus acesta.
Postarea inspectorului școlar general Sorin Mihai din 23 iulie 2022:
„Palatul Copiilor Constanta trebuie să își atingă potențialul!
Palatul Copiilor este unitate conexă a Inspectoratului Școlar Județean Constanța, cu finanțarea cheltuielilor exclusiv de la bugetul de stat. Deși legislația școlară ar permite finanțarea din partea administrației locale, până acum nu s-a identificat și un corespondent în legislația administrației publice care să permită acest lucru.
În discuțiile purtate, primarul Vergil Chițac și-a arătat disponibilitatea de a implica Primăria Constanța, pentru a se aloca sume pentru întreținerea bazei materiale a acestei unități conexe. Împreună cu viceprimarul Ionuț Rusu, am inițiat un protocol de colaborare cu Primăria Constanța, care să dea posibilitatea finanțării Palatului Copiilor și din bugetul local. În scurt timp acest protocol va primi aviz ministerial. Astfel, baza materială va putea fi utilizată în afara programului Palatului Copiilor și de către copii și tineri din Constanța care nu sunt înscriși la activitățile specifice.
Demersul nostru are numeroase avantaje:
– baza materială va fi reabilitată și modernizată (terenurile de sport, bazin, sală de sport etc);
– parcul va fi întreținut și reamenajat, putând fi pus la dispoziția constănțenilor ca loc de promenadă;
– sportul de masă va fi practicat atât în cadrul activităților comune, cât și după-amiaza sau în weekend, într-un spațiu modern;
– accesul sportivilor de performanță va fi mult mai facil (de exemplu, antrenamentul sportivilor olimpici la înot se va putea derula prin acest parteneriat);
– se va face o tranziție mai ușoară către înființarea, în subordinea Consiliului Municipal, a palatului copiilor, a cluburilor sportive școlare, ca instituții care desfășoară activități extrașcolare/ cu program sportiv suplimentar, conform art. 213, alin. (1) din proiectul Legii Educației Naționale”.
Context:
Pe 31 august 2021 a fost adoptat, în ședința Consiliului Local Constanța, proiectul de hotărâre privind aprobarea către solicitării către Guvernul României în vederea efectuării demersurilor necesare referitoare la trecerea unui imobil din domeniul public al statului român și administrarea Ministerului Educației, prin intermediul Inspectoratului Școlar Județean Constanța în domeniul public al municipiului Constanța.
„S-au făcut primii pași pentru preluarea de către municipalitate a Palatului Copiilor, obiectiv cu istorie bogată și însemnătate importantă pentru toți constănțenii”, spuneau reprezentanţii Primăriei Constanța.
Petruț IACOB
In asteptarea jafului …procedeu aplicat cu succes din 1989 pana astazi