Până la soluționarea unuia din dosarele penale, rottweilerul care a mușcat o adolescentă la Valu lui Traian, nu poate fi ridicat de polițiști

0
693
Echipaj al SMURD

Stăpânul câinelui care a mușcat, ieri seară, o adolescentă la Valu lui Traian a fost sancționat de mai multe ori, cu amenda maximă permisă de lege, de către Poliția Locală. Dar rottweilerul nu poate fi preluat de oamenii legii până când nu este soluționat unul din cele patru dosare penale deschis după fiecare persoană mușcată de patruped.

„Referitor la cazul rottweilerului ce a mușcat de patru ori persoane aflate în trecere pe strada Eliberării, ținem să menționăm că în O.U.G. 55/30.04.2002 se stipulează clar că «ridicarea câinilor se face de către Poliție, cu sprijinul personalului Consiliilor Locale, în termen de două zile de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare». Noi acordăm tot sprijinul și dispunem de logistica necesară confiscării, însă din păcate, deși în cauza s-au deschis dosare penale după fiecare persoană mușcată și de la prima fapta a trecut aproape un an, nu există încă o hotărâre pentru a putea interveni“, a transmis primarul Florin Mitroi într-un comunicat de presă.

Primăria Valu lui Traian a aderat la ASPA IVETS și adună animalele găsite pe străzi, indiferent de specie, dar cu precădere câinii periculoși. De asemenea, în comună proprietarii de câini sunt obligați să îi microcipeze, serviciu oferit gratuit de administrația locală. „Doar așa un proprietar își asumă, într-adevăr, posesia animalului pe care îl deține și poate fi tras la răspundere când acesta își face veacul pe stradă. Acțiunile noastre gratuite de strângere animale, sterilizare animale cu stăpân și microcipare ne-au atras nenumărate acuzații fără fond, din partea așa-zișilor iubitori de animale, și nu mai puțin de patru acțiuni în instanța. Dar ne dorim să facem treabă, să avem cetățenii în siguranță pe străzi și ne asumăm urmările“, consideră primarul Mitroi. 

Până acum, jumătate din cetățenii din Valu lui Traian a beneficiat de seviciile de microcipare oferite gratuit, iar administrația locală va continua aceste acțiuni. „Ulterior, cei care au ales să ascundă câinii de veterinarii veniți la poartă pentru microcipare, vor răspunde pentru alegerea făcută. Repetăm, susținem și am susținut întotdeauna iubitorii de animale, atâta timp cât aceștia și-au asumat și răspunderea pentru acestea. Un câine aflat pe stradă este o armă, nu un simplu animal. Indiferent cât de blând ar fi, la un moment dat poate ataca instinctiv o persoană. Și acea persoană poate fi copilul oricăruia dintre noi (…) Amintim tuturor celor care au câini că legea este foarte clară: indiferent de rasă, câinii trebuie ținuți în curte, sterilizați și microcipați. În plus, cei din rasele periculoase trebuie înregistrați la postul de poliție din localitate și nu au voie pe domeniul public decât în lesă și cu botniță. Dacă ne dorim siguranță și civilizație… schimbarea începe cu noi“, avertizează Florin Mitroi.

Primarul comunei Valu lui Traian solicită ca toate instituțiile care au atribuții în domeniu să se alăture administrației locale în lupta contra celor care pun în pericol sănătatea locuitorilor.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.