Panică în creșe, deoarece acestea vor fi preluate de Inspectoratul Școlar Județean Constanța

0
2136
Creșă în municipiul Constanța. FOTO Primăria Constanța

Primăria Constanța a decis să scape de creșe și să le transfere Inspectoratului Școlar Județean. Din această cauză, unii angajați se tem că vor urma diverse modificări, inclusiv concedieri.

Trecerea creșelor în subordinea Ministerului Educației este prevăzută în Hotărârea de Urgență nr. 100 din 10 septembrie 2021. Prin aceasta s-a stabilit ca, începând cu anul școlar 2021 – 2022, acestea să poată fi preluate de inspectoratele școlare, la solicitarea primarilor.

Astfel, creșele pot să rămână în subordinea administrației locale și să capete personalitate juridică sau să devină structuri ale unor unități de învățământ din subordinea Ministerului Educației care au personalitate juridică.

Primăria Constanța a decis să le transfere Inspectoratului Școlar Județean, dar până acum acest lucru nu s-a întâmplat. Pentru că Direcția Generală de Asistență Socială Constanța nu a finalizat documentația necesară pentru predare, deși IȘJ era pregătit încă de la 1 octombrie să le preia. Poate se va întâmpla acest lucru la 1 noiembrie a.c., depinde de cât de repede lucrează DGAS.

De când au aflat că urmează schimbarea, unii angajați din creșele constănțene, mai ales îngrijitoarele, se tem că vor rămâne fără loc de muncă, fiind personal auxiliar, nedidactic. Și că va urma un val de concedieri fie înainte de transferul la IȘJ Constanța, fie după.

Reprezentanții DGAS Constanța neagă acest lucru și ne-au transmis că este exclus să aibă loc vreo concediere din cauza transferului către inspectorat.

„Încă nu au fost predate creșele. În momentul în care vor fi preluate, ISJ-ul a făcut promisiunea fermă că vor fi preluate cu tot personalul. Nu va fi lăsat pe nimeni pe afară“, ne-au declarat reprezentanții Primăriei Constanța.

Același lucru l-a declarat pentru FocusPress și prof. Sorin Mihai, inspectorul școlar general constănțean.

„Așteptăm transmiterea tuturor documentelor necesare de către DGAS, iar apoi vom prelua creșele. Nu va fi dat nimeni afară. Nici vorbă. Mențin promisiunea făcută Primăriei Constanța“, ne-a declarat prof. Sorin Mihai.

În județul Constanța, fiecare Primărie face cum consideră că este mai bine, în cazul creșelor. De exemplu, la Cumpăna acestea vor rămâne în subordinea administrației locale, cele de la Hârșova și Cernavodă au fost preluate, deja, de Inspectoratul Școlar Județean.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.