Paradă ECO, concurs inedit pentru toți preşcolarii! Grădinița “Lumea Florilor” îi învăță pe copii să fie responsabili față de mediul acvatic

0
324

„Lumea Florilor” din Năvodari este locul de poveste în care copiii sunt încurajați să experimenteze, să învețe, dar și să se recreeze. Activitățile desfășurate aici sunt atât educative, cât și interactive și relaxante. Grădiniţa cu Program Prelungit „Lumea Florilor” este deschizătoare de drumuri în privinţa proiectelor educaţionale și îi învăță pe copii să fie responsabili față de mediul acvatic. Astfel, în cadrul unui concurs inedit, cu participare directă și indirectă, on-line, preşcolarii din Năvodari, dar şi din alte oraşe din ţară, au posibilitatea să creeze ţinute vestimentare din materiale reciclabile, să-și dezvolte capacitatea de cunoaștere și înțelegere a realității în mediul înconjurător, precum și stimularea curiozității pentru investigarea acestuia.

De asemenea, se pune accent pe promovarea schimbului de experiență cu alte grădinițe, în scopul creșterii eficienței activităților și implicarea preșcolarilor, ca factor activ și dezvoltarea capacităților de comunicare și interrelaționare între copiii instituțiilor partenere în mediul online, dar și stimularea și promovarea modalităților variate de exprimare a înclinațiilor, aptitudinilor și talentelor artistice ale copiilor.

În ajutorul celor mici vor veni părinţii, bunicii, tutori legali, cadrele didactice, care vor petrece timp de calitate cu ei, construind împreună ținute din frunze, pene sau cartoane, dar şi multe alte materiale reciclabile şi lăsându-i să viseze cu ochii deschişi la universul pe care cei mici vor să-l descopere. Discutăm despre un concurs menit să producă conectare autentică de la suflet la suflet şi să creează amintiri frumoase. Cei mici iubesc mai mult joaca, dar nu au nevoie de jucăriile cele mai sofisticate. Ingredientul magic îl reprezintă atenţia şi susţinerea părinţilor și a educatorilor. Toți copiii participanți la concurs vor fi răsplătiți pentru eforturile lor. Premiul I, II, III, dar şi mențiunile vor fi oferite pentru fiecare categorie de vârstă. Participanții nepremiați vor primi diplomă de participare, iar premiile și diplomele vor ajunge în posesia lor până în data de 15.07.2021.

Cu puţină imaginaţie, folosind diferite materiale reciclabile, mereu la îndemână, fiecare copil cu vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani are posibilitatea să devină designer vestimentar şi să realizeze împreună cu părinţii o lucrare originală, cu temă marină, scopul fiind acela de a învăța să protezeje mediul înconjurător. Astfel, cei mici deprind bucuria de a face ceva cu forţele proprii şi îşi pot exersa şi dezvolta abilităţile practice, într-o perioadă dificilă (contextul pandemic) atât pentru copii, cât şi pentru părinţi.

Educație ecologică

Dragostea şi respectul pentru mediul înconjurător se învaţă de la vârste fragede. De aceea este foarte important să le arătăm micuţilor noştri cum să iubească natura, să o ocrotească şi chiar să contribuie la frumuseţea ei. Copiii sunt curioşi de lumea înconjurătoare şi nerăbdători pentru a o cunoaşte. Noi, adulţii, suntem nevoiţi să le insuflăm copiilor spiritul civic de a proteja mediul înconjurător, să le oferim instrumentele necesare pentru a face asta, precum și imboldul de a deveni ei, la rândul lor, factori de schimbare a societății. Realizarea activităților de către preșcolari, alături de cadrele didactice, părinți și alți membrii ai comunității, este o metodă eficientă de a face în mod conștient educația ecologică prin care se pot rezolva o parte din problemele mediului.

Activități cu impact pozitiv asupra naturii

Ziua Mondială a Mediului, sărbătorită în fiecare an în data de 5 iunie, a readus în atenţia publicului problemele legate de protecţia mediului înconjurător. Vestea bună este că micuţii planetei noastre pot să devină responsabili încă de la grădiniță în ceea ce privește grija față de mediul în care trăiesc. Din fericire, educatorii au la îndemână o mulțime de activități cu impact pozitiv asupra naturii.

„Apă cristalină, plină de lumină”

Paginile de poveste din cartea Grădiniței cu Program Prelungit „Lumea Florilor” din Năvodari se tot adună, conturând un univers aparte. Din dorința de a satisface curiozitățile preșcolarilor și de a-i pregăti pentru viitor, colectivul grădiniței a căutat și anul acesta în cufărul cu inspirație idei deosebite și proiecte educaţionale inedite. Așa a luat naştere proiectul „Apă cristalină, plină de lumină” din dorinţa profesorilor Lidia Oana Oprea, directorul Grădiniţei „Lumea Florilor”, de a avea proiecte la nivel de unitate, prof. Irinela Nicolae, inspector şcolar pentru educaţie timpurie, prof. Violeta Hangan, care a dorit să realizeze un proiect despre mare, dar şi din dorinţa prof. Cristina Pată-Albă de a crea un proiect ecologic. Prin susţinerea acestui proiect îndrăzneț, Lumea Florilor” doreşte să încurajeze familiile să petrecacă timp de calitate împreună şi să câştige experienţă şi îndemânare pentru proiecte noi. Din acest motiv, cei trei profesori coordonatori au considerat necesară derularea acestui proiect în vederea realizării spiritului ecologic și a abilităților antreprenoriale. Prin realizarea acestui proiect se dorește dezvoltarea spriritului de inițiativă, comunicarea, dar și să aibă loc un schimb de bune practici în vederea formării unei educații ecologice demne de un cetățean responsabil pentru viitorul planetei Terra.

Front comun împotriva poluării şi protejarea mediului acvatic

Pe parcursul derulării acestui proiect, cei mici vor învăța că apa are un rol important în apariţia şi întreţinerea vieţii, dar şi faptul că fără o apă curată, plantele şi animalele dispar, iar noi nu ne putem continua viaţa pe planetă. „Am hotărât să ne unim ideile şi să realizăm un singur proiect cu temă acvatică şi ecologică, proiect ce este susţinut de doamna prof. Irinela Nicolae, inspector şcolar pentru educaţie timpurie şi doamna director a Grădiniţei Lumea Florilor din Năvodari, prof. Lidia Oana Oprea. A fost o dorinţă a noastră de a insufla în sufletul copiilor şi nu numai, interesul şi preocuparea pentru mediul înconjurător. În fiecare picătură de apă, este o poveste de viaţă, susţine Leena Arif. Gândindu-ne la legătura esenţială dintre natură şi om şi la faptul că apa are un rol important în apariţia şi întreţinerea vieţii, ne dorim ca prin activităţile desfăşurate în cadrul proiectului, să le insuflăm spiritul ecologic şi dorinţa de a realiza un front comun împotriva poluării şi protejarea mediului acvatic. Sentimentele şi atitudinile copiilor faţă de natură trebuie să fie de respect şi grijă, având convingerea că oamenii sunt parte integrantă din natură şi nicidecum superiori acesteia. Scopul proiectului este acela de a forma și exersa deprinderi de îngrijire și ocrotire a medului înconjurător, în vederea educării unei atitudini pozitive față de acesta, precum și educarea capacității de a exprima mesaje ecologice prin diverse tehnici specifice abilităților practice si plastice”, susţin coordonatorii proiectului educaţional.

Artă din materiale reciclabile: micii ecologişti salvează planeta!

Tot în acest context, preşcolarii, îndrumați de profesorii coordonatori ai proiectului, vor marca o nouă activitate în suita celor ecologice, Parada „Eco”. Astfel, preşcolarii se vor întrece în cadrul unui concurs de creaţie artistico-plastică şi practică, cu temă acvatică, şi vor realiza în perioada mai-iunie cele mai originale ţinute eco, pe două secţiuni. Secțiuna I este axată pe desen, pictură și colaj, iar secțiunea II include parada de costume eco. Acest proiect, ca multe altele desfășurate aici, pune accent pe problematica colectării selective și reciclarea deșeurilor, despre cum se pot refolosi acestea, cu imaginație și îndemânare, pentru a crea ținute și accesorii fashion. Cultivarea cunoaşterii mediului înconjurător la vârsta preşcolară presupune din partea educatorilor multă creativitate, spontaneitate, răbdare şi consecvenţă.

Paradă Eco” în mediul on-line

Pentru prima secţiune, Grădiniţa „Lumea Florilor” va organiza în data de 23 iunie 2021, în colaborare cu Primăria Năvodari, o expoziţie fizică în faţa grădiniţei, cu lucrările artistico-plastice ale copiilor. Din cauza situaţiei pandemice, Parada Eco” va avea loc în mediul on-line, prezentată cu ajutorul colajelor foto pe pagina de Facebook a Grădiniţei cu Program Prelungit „Lumea Florilor”. Proiectul, inițiat de unitatea de învățământ preșcolar, are ca parteneri Primăria Năvodari, Focus Press şi profesorul de arte vizuale Iulia Cerchez.

Dacă vreți să intrați în universul „Lumea Florilor” şi în competiţia celor creativi și îndemânatici, accesați aici proiectul educațional pus la punct de Grădiniță pentru această experiență inedită. Sunteţi aşteptaţi cu drag până pe data de 18.06.2021!

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.