Paștele catolic afectat de pandemie. Monseniorul Ieronim Iacob: “Cristos cel Înviat este speranța noastră”

0
637

Aproximativ un milion de catolici din România sărbătoresc duminică, 12 aprilie a.c., Paștele, iar sâmbătă noapte vor participa la celebrarea solemnă a Vigiliei Pascale. Pandemia de coronavirus, care neliniștește lumea întreagă, s-a extins tot mai mult. Din acest punct de vedere, credincioșii sunt greu încercați în aceste zile de pandemie. Ceremoniile Învierii Domnului se vor desfășura anul acesta în biserici fără participarea credincioșilor. Conform dispozițiilor date de autorități este permisă doar participarea absolut restrânsă a acelor persoane care au un rol activ în celebrări.

În Sâmbăta Sfântă, biserica meditează în tăcere și rugăciune pătimirea și moartea lui Cristos, iar în cursul zilei nu are loc nicio acțiune liturgică. Vicarul episcopal pentru Dobrogea, monseniorul Ieronim Iacob, a transmis, prin intermediul Focus Press, un mesaj de încurajare pentru catolici: “Sărbătorim, asemenea tuturor catolocilor, în condiții vitrege, aceste sfinte sărbători ale Paștelui. Este adevărat, bisericele sunt închise, dar harul dumnezeiesc trece dincolo de zidurile lăcașurilor sfinte și ajunge la toți cei de bună voință, la toți cei care îl mărturisesc pe Cristos cel Înviat din morți. El este speranța noastră. Sărbătoarea Învierii Domnului reîntărește în noi credința în Înviere. Fără credință în Înviere, moment cum este acesta al pandemiei, ar fi o cufundare în beznă, în întuneric. În Cristos, înviat din morți, vedem care este destinul nostru ultim. Pentru cei care cred, care îl mărturisesc pe Cristos Înviat, moartea nu mai este o necunoscută. Sigur, este o preocupare. Suntem oameni, dar este luminată de Învierea lui Cristos”.

Sâmbătă, 11 aprilie, ceremoniile Învierii Domnului de la Vatican vor avea loc între orele 22:00 – 23:30. Tot sâmbătă, 11 aprilie, din Catedrala Arhiepiscopală din București se va transmise on-line Vigilia Învierii între orele 23.00-00.30. Astfel, catolicii se vor ruga în casă. “Sărbătorim cu ușile închise sfintele sărbători, dar îi simțim alături de noi pe toți credincioșii prin mijloacele de comunicație moderne”, susține monseniorul Ieronim Iacob.

Catolicii sunt îndrumați spre rugăciune. “Îi îndemnăm să se roage la orele la care noi celebrăm sfintele mistere: misterele Pătimirii Domnului, Misterul Învierii. Să renunțe la preocupările domestice, să facă liniște în jurul lor și să se unească de la distanță în rugăciune. În virtutea botezului pe care l-au primit, părinții pot să-și exercite preoția lor matezimală. Ce înseamnă acest lucru? Tatăl sau în lipsa lui, dacă nu este prezent, mama poate și trebuie să conducă rugăciunile, să explice copiilor semnificația misterelor care se celebrează. Să asigure păstrarea tradițiilor sfinte. Îi îndemnăm la aceasta pe toți credincioșii”, a declarat preotul catoloc al Parohiei Sfântul Anton de Padova din Constanța.

Cu ocazia sfintelor sărbători Pascale, monseniorul transmite tuturor creștinilor catolici de pretutindeni, sărbători binecuvântate: “Cristos cel Înviat este speranța noastră. Speranța nu moare niciodată. Cu siguranță că vom ieși la lumină și vom trece peste aceste momente de încercare și de beznă și vom putea să sărbătorim din nou așa cum ne-am fi dorim. Sărbători binecuvântate, cu o nouă revărsare de haruri. Cristos a Înviat! Adevărat a Înviat!”

Separați și totuși uniți în speranță și  credință, catolicii nu pot ajunge la biserică în noaptea Învierii. Mijloacele de comunicare on-line: televiziune, internet și Radio Maria, îi vor ajuta pe credincioși să trăiască într-o comuniune „virtuală” celebrările Învierii Domnului. “Veți putea trăi Misterul pascal în comuniune cu Biserica universală și veți putea simți ce înseamnă să formați, biserica în miniatură din familie, „biserica domestică”, unde membrii familiei pot asculta Cuvântul Domnului și participa spiritualicește la misterul celebrat în biserici. Sugerăm ca în Noaptea Sfântă a Învierii, în fiecare familie să se aprindă o lumânare care să fie așezată la ferestrele locuințelor, iar gestul să fie în concordanță cu celebrarea care este urmărită din catedrală sau din alte biserici. Apoi cântarea de bucurie a Învierii – Aleluia și „Cristos a înviat din morți” – să fie intonată în fiecare casă. Va fi cântarea de biruință a Învierii, iar lumina pascală va lumina pașii noștri în întunericul acestei lumi”, a  transmis Arhiepiscopul Mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă.

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.