Patronii localurilor de pe litoralul românesc se pregătesc să aducă forţă de muncă din Nepal şi Sri Lanka

0
3040

Industria HoReCa din întreaga Europă a fost lovită în plin de pandemia de coronavirus. Spre exemplu, numai în Marea Britanie au fost închise peste 30.000 de pub-uri. Uşor-uşor, au început să fie reluate activităţile în toate ţările Uniunii, iar în domeniul HoReCa, la nivelul României, problemele cele mai mari acum sunt legate de forţa de muncă. O altă problemă, intens discutată zilele acestea a fost data clară şi exactă când se redeschid terasele, restaurantele, hotelurile, precum şi măsurile de siguranţă care trebuie să fie aplicate în desfăşurarea activităţilor.

Chiar în cursul zilei de sâmbătă, 23 mai, guvernanţii au emis mai multe ordine în care sunt specificate clar normele de distanţare socială şi aşa mai departe, aspecte discutate, chiar înainte de emiterea acestor ordine, cu Levent Beghim, reprezentant HoReCa din sudul litoralului. Acesta a explicat, în cadrul unui scurt interviu acordat Focus Press că amânarea unor decizii ferme încurcă agenţii economici, care vor să ştie cum să se pregătească pentru întâmpinarea turiştilor.

Dincolo de normele de distanţare socială sau dezinfectanţii care vor fi utilizaţi în localuri, respectiv purtarea măştilor, Levent Beghim a atras atenţia asupra unui alt aspect extrem de îngrijorător: agenţii economici nu reuşesc să găsească personal! Că este vorba despre ospătari, barmani, cameriste sau bucătari – răspunsurile la anunţurile de angajare sunt foarte puţine. Pentru că oamenii nu au ştiut de când ar putea fi reluată activitatea pe litoralul românesc, mulţi au plecat la muncă în străinătate. “Poate nu în aceeaşi branşă, dar au plecat la muncă în străinătate şi atât eu, cât şi alţi colegi din domeniul HoReCa, am contactat firme de recrutare, s aducem personal din Nepal şi Sri Lanka”, a declarat, pentru Focus Press, Levent Beghim.

Muncitorii aduşi din străinătate, ca sezonieri, nu sunt o noutate pe litoralul românesc. S-a practicat acest lucru şi anii trecuţi, unul dintre cei care a apelat la personal din Africa sau Republica Moldova fiind şi Mohammad Murad, patronul mai multor hoteluri din Mamaia Nord.

A.C.

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.