Au trecut 17 ani de când o mare cantitate de aur a dispărut misterios după o acțiune a polițiștilor de la Economic, la o cunoscută casă de amanet din Constanța. Atunci era vizat afaceristul Virgil Dulea, proprietarul mai multor case de amanet, cercetat pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Ulterior, după ani buni, el a fost achitat pentru aceste fapte. În schimb, a rămas cu o pagubă imensă, după ce polițiștii i-au ridicat mari sume de bani și obiecte din aur, unele rămase nerecuperate. În urma dispariției acestora, a fost deschis un dosar penal pe numele unor polițiști, actualmente aceștia având alte funcții. Însă, nu au mai apucat să fie trași la răspundere penală.
Povestea stă în felul următor: în urma unei percheziții efectuate de oamenii legii în 2007, lui Dulea i-au fost confiscate 140 kilograme de aur, pe motiv că nu ar fi avut documente justificative. Au fost implicați în acțiune în jur 30 de comisari, atât de la Garda Financiară, cât și de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice.
Fostul șef al Serviciului Antifraudă, Ion Tomescu, a desemnat pe un subaltern, pe Marius Paul Constantinescu, să coordoneze percheziția. Aurul confiscat a fost predat la Trezorerie. În cursul cercetărilor efectuate în acest dosarul de evaziune, s-a dispus de către procurorul de caz efectuarea unei inventarieri a obiectelor ridicate ca urmare a percheziției domiciliare, aflate în păstrarea Trezoreriei Statului, prin vizualizare, cântărire și filmare, ocazie cu care proprietarul bunurilor a constatat că o parte din obiectele aflate în depozitul acestei instituții nu îi aparțin, nefiind confecționate din aur și nici nu s-au regăsit printre obiectele ridicate cu ocazia percheziției.
Mai exact, în jur de 14 kilograme din cantitatea totală de bijuterii au fost înlocuite cu agrafe de birou, pietre și diferite obiecte mici metalice, care nu se aflau, inițial, printre obiectele prețioase ridicate din sediul firmei.
Virgil Dulea a acuzat oamenii legii că au furat o parte din aur, cele 14 kilograme de aur s-ar fi topit în mâinile Poliției, care le-au înlocuit cu alte materiale. Valoarea aurului era, la acea dată, de 600.000 de euro.
După achitarea sa în dosarul în care era cercetat pentru evaziune fiscală, Dulea a solicitat restituirea bunurilor și a banilor ridicați. A constatat, însă, că 14 kilograme de bijuterii din aur i-au fost înlocuite cu alte materiale, motiv pentru care a formulat plângere penală împotriva polițiștilor, printre care se numără și Marius Paul Constantinescu.
Inițial, procurorii DNA au dispus clasarea plângerii penale pentru abuz în serviciu și neglijență, pe motiv că nu sunt întrunite toate condițiile privind elementele constitutive ale infracțiunii (intenția – n.r.). Decizia procurorilor a fost contestată în instanță, fiind admisă.
Așa se face că fostul polițist Constantinescu (devenit militar în cadrul MApN, potrivit unor surse) a fost trimis în judecată de DNA, fix în urmă cu doi ani, în mai 2022, dosarul său fiind înregistrat la Tribunalului Constanța, având ca obiect „infracțiuni de corupție“.
După douăsprezece termene a venit și un verdict mai puțin plăcut pentru partea vătămată: instanța a constatat că răspunderea penală a faptelor reținute în sarcina lui Constantinescu s-au prescris, prin urmare acesta nu mai poate răspunde penal.
Hotărârea a fost pronunțată luni, 27 mai a.c., după 17 ani de la comiterea faptei. Aceasta nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel. De precizat că din acest dosar a fost disjunsă cauza civilă, care se judecă separat.
Daniel ALBU