Atât municipiul Constanța, cât și județul se confruntă cu pene majore de curent în această perioadă de caniculă. Au fost zone în care oamenii au stat fără energie electrică peste douăsprezece ore, în timp ce ni se spune să facem economie, mai ales în orele de vârf. În acest context, este posibil să apară un black-out?
De exemplu, zone precum Tomis Nord sau Amzacea din municipiul Constanța au stat fără alimentare cu energie electrică peste douăsprezece ore. Disperați, oamenii au ieșit în fața blocului, la orele nopții, precizând că în casă aerul era irespirabil, în noaptea de 17 spre 18 iulie.
Ministrul Energiei asigură că se fac eforturi pentru menținerea pe linia de plutire a întregului sistem energetic, menționând că, după 34 de ani de investiții reduse în sectorul energetic, nu ne putem aștepta la miracole peste noapte.
Cât despre un posibil black-out, autoritățile se feresc să ne vorbească, însă ne recomandă să fim cumpătați.
„Realitatea tristă este că, timp de trei decenii, Statul Român a investit extrem de puțin în sistemul energetic național. În ultimul an, am reușit să atragem 13,6 miliarde de euro pentru sector, bani europeni nerambursabili. Mai mult decât în toți anii de după 1989. Aceste investiții nu se vor finaliza de azi pe mâine și, de multe ori, nici de pe un an pe altul. De ce avem prețuri mari la energie în aceste zile? Pentru că producem prea puțin (am pierdut jumătate din capacitatea de producție în bandă, din 1989, în aceste trei decenii), pentru că nu avem acces la o capacitate de interconectare suficientă (sunt lucrări majore în Ungaria și nu numai), pentru că nu avem Tarnița-Lăpuștești și abia ne-am apucat să încurajăm investițiile în stocare, în ultimul an. Imediat după preluarea mandatului de ministru, constant am arătat că stocarea e prioritatea zero a sectorului energetic național“, a spus Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
Acesta a precizat că nu se pot implementa îmbunătățiri vizibile de azi pe mâine.
„Știu că mulți dintre voi treceți printr-o perioadă dificilă, cu zile foarte fierbinți, care generează o stare profundă de disconfort, și vreau să vă asigur că facem tot posibilul pentru a menține sistemul energetic stabil și sigur. După 34 de ani de investiții reduse în sectorul energetic, nu ne putem aștepta la miracole peste noapte. Cu toate acestea, într-un singur an, am reușit să atragem finanțări nerambursabile de 13,6 miliarde de eur,o pentru producție, transport și distribuție. România este pe drumul cel bun. Ministerul Energiei va continua să monitorizeze situația și să asigure furnizarea continuă și sigură a energiei electrice“, a mai spus Burduja.
Acesta a menționat că, pe 15 iulie 2024, a prezidat Comandamentul de Vară pentru Sectorul Energetic și a adoptat măsuri imediate pentru a asigura funcționarea eficientă a rețelei energetice:
- monitorizarea permanentă a rețelelor: intensificarea monitorizării și intervenția rapidă în caz de avarii.
- coordonare cu Transelectrica și operatorii de distribuție: gestionarea consumului de energie, pentru a preveni supraîncărcările.
- creșterea capacității de producție: Dispeceratul Energetic Național și centralele electrice sunt pregătite să funcționeze la capacitate maximă.
Totodată, ministerul aare nevoie de sprijinul vostru pentru a evita supraîncărcarea rețelei:
- eficientizarea consumului de energie: utilizați energia electrică responsabil, evitând consumul excesiv în orele de vârf (18.00 – 22.00).
- utilizarea responsabilă a aparatelor de aer condiționat: setați termostatele la 24-26 de grade Celsius, pentru a evita suprasolicitarea rețelei.
Liliana BELCIUG
Citește și:
Citez din Bizi.ro „În contextul atacurilor rusești, Ucraina se găsește într-o situație în care trebuie să importe energie electrică de la vecinii săi în ultimele zile. De exemplu, în ziua de 13 mai, Ucraina a raportat importuri record de energie electrică, totalizând 19,5 GWh, din cinci țări europene: România, Slovacia, Polonia, Ungaria și Republica Moldova. In traducere asta înseamnă că Ucraina importă din România, România vinde scump pe piața internă pentru a amortiza exportul către țara vecină. Este de noaptea minții cum una dintre cele mai sărace țări din Europa, România, are cel mai mare preț la energie! „.Deci vindem ieftin
strainilor iar romanii trebuie sa cumpere scump. Totul este o minciună.La ora actuală in Romania nu mai există nici un consumator industrial. Consumul de energie electrica este acelasi fie iarna sau vară. Problema este ca datorită creșterii consumului retele invechite nu fac fata si cedează.
Consumatorul plateste prin factura transportul energiei întreținerea cablurilor de înaltă tensiune a stalpilor însă acesti bani nu au fosta folosiți pt modernizare au fost furati de cei care și-au luat tălpășița din România.In cei 35 de ani de la lovitura de stat folosim aceiasi infrastructura: spitale ,scoli,cai ferate,drumuri ,retele electrice etc
facute in vremea”odiosului”.