Persoanele care nu s-au mai prezentat la rapelul cu AstraZeneca, în impas: nu se mai pot reprograma la vaccinare

0
698

Un constănțean s-a vaccinat cu AstraZeneca, dar din cauza suspiciunilor că acesta ar conduce, uneori, la apariția unor cheaguri de sânge, nu s-a mai prezentat la rapel. Au trecut trei luni și dorește să reia schema de vaccinare, însă acest lucru nu este posibil, potrivit Direcției de Sănătate Publică a Județului Constanța.

„Am efectuat o primă doză cu AstraZeneca dar, la scurt timp de la asta, a izbucnit scandalul trombozelor și nu m-am mai prezentat la rapel. Informarea din partea platformei de programare online mi-a comunicat că pot relua schema de vaccinare, cu orice vaccin doresc, după trei luni de la efectuarea primei doze. Doar că deși au trecut trei luni, acest lucru nu este posibil, sistemul nu permite să efectuez o altă programare.

Am luat legătura cu D.S.P., cu Centrul de vaccinare local Constanța, Pavilionul Expozițional, și nimeni nu are nicio informație clară. Am sunat la numărul unic pentru programări, la fel, nicio informație clară despre pașii care trebuie urmați, nicio sursă de informare oficială cu privire la acest aspect / această situație“, ne-a transmis un constănțean.

Acesta își dorește să se vaccineze antiCOVID în continuare, cu un alt vaccin, dar nu se poate programa pe Platforma Națională de Programare pentru Vaccinarea împotriva COVID-19, deoarece apare ca fiind încă în curs de vaccinare cu AstraZeneca, pentru că nu s-a prezentat la rapel. 

„Ce să fac? Vreau să mă vaccinez și nu pot să mă programez, din cauză că în platformă figurez că sunt în curs de vaccinare cu AstraZeneca. Cred că sunt și alții în această situație, ce se întâmplă cu acești oameni? În loc să se încurajeze vaccinarea și să existe o facilitare în proces, din contra“, ne-a mai sesizat constănțeanul.

Din păcate, deocamdată, pentru acesta nu există nicio soluție. Potrivit instrucțiunilor Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, combinarea diferitelor tipuri de vaccin este interzisă.

„Conform instrucțiunilor C.N.C.A.V., în cadrul schemei de vaccinare nu este permisă combinarea diferitelor tipuri de vaccin, cu o singură excepție. Persoana care prezintă o reacție anafilactoidă nu va mai primi același tip de vaccin la rapel. În aceste situații se recomandă efectuarea dozei a doua cu un alt vaccin, fabricat după o tehnologie diferită, la cel puțin 4-8 săptămâni după prima doză“, ne-a transmis purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică a Județului Constanța, Tudorel Ene.

Așadar, dacă o persoană refuză să mai meargă la rapel, deoarece nu mai dorește să se mai vaccineze cu același vaccin ca prima data, schema de vaccinare nu poate fi reluată. Deși pentru cei care prezintă sensibilitate crescută după prima doză, se permite schimbarea vaccinului.

Mai multe detalii despre astfel de situații și altele întâlnite în cadrul campaniei de vaccinare antiCOVID din județul Constanța, în interviul de vineri, 28 mai a.c., de la ora 13.00, pe care ni-l va acorda directorul executiv al D.S.P. Constanța, ec. Cristina Schipor.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.