Decizie nefavorabilă pentru Sorin Strutinsky, la Înalta Curte

3
846
Sorin Strutinsky

În timp ce autoritățile italiene, împreună cu cele din România, fac demersuri în vederea extrădării afaceristului fugar Sorin Strutinsky, la Înalta Curte de Casație și Justiție se încearcă diminuarea pedepsei de 10 ani și 8 luni de închisoare, primită de acesta în luna iulie 2020.

După pronunțarea definitivă a instanței, urmată de nepunerea în aplicare a mandatului emis pe numele lui Sorin Strutinsky, care, între timp, și-a luat tălpășița și a fugit din țară, pe rolul instanțelor s-au făcut noi demersuri, în speranța că poate-poate va fi posibilă reducerea pedepsei sau chiar suspendarea acesteia. Au fost invocate noi temeiuri în materie de procedură penală, au fost recuzați judecători, în contextul unei căi extraordinare de atac – recursul în casație.

Numai că, în ciuda demersurilor făcute, în final decizia instanței a fost una nefavorabilă: marți, 25 mai, judecătorii au respins recursul în casație ca nefondat, iar decizia este definitivă.

Respinge, ca nefondat, recursul în casaţie declarat de inculpatul Strutinsky Gabriel Sorin împotriva deciziei penale nr.575/P din data de 06 iulie 2020 a Curţii de Apel Constanţa, Secţia Penală şi pentru Cauze Penale cu Minori şi de Familie. Obligă recurentul inculpat la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 25 mai 2021”, se arată în încheierea de ședință.

Reamintim că, actualmente, Sorin Strutinsky se află în arest la domiciliu, în Italia, unde s-a predat pe data de 23 martie. Acesta urmează a fi extrădat în România, pentru a ispăși pedeapsa de 10 ani și 8 luni de închisoare.

Strutinsky a fost trimis în judecată  de DNA, fiind acuzat și, în cele din urmă, găsit vinovat, pentru că a primit procente din sumele încasate de o firmă care a realizat diferite lucrări în judeţ, unele în Portul Constanţa, altele pe Canalul Dunăre – Marea Neagră.

El a fost deferit justiției în luna martie a anului 2015, fiind acuzat de comiterea mai multor infracţiuni de trafic de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi instigare la săvârşirea infracţiunilor de spălare a banilor, în formă continuată.

Procurorii au stabilit că în anul 2009, el a pretins de la un denunţător o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea comercială reprezentată de denunţător, în baza a trei contracte încheiate cu Direcţia Apelor Dobrogea Litoral (DADL).

În schimbul sumelor de bani pretinse, Sorin Strutinsky a promis că îi va determina pe funcţionarii DADL şi pe cei de la Ministerul Mediului să respecte obligaţiile contractuale asumate, referitoare la plata preţului către societatea comercială respectivă.

Ulterior, în baza pretinderii iniţiale, în perioada 2009 – 2012, Sorin Strutinsky a primit de la denunţător, suma totală de 1.286.958,17 lei, banii fiind viraţi din conturile bancare ale societăţii reprezentate de denunţător, în conturile bancare a cinci societăţi comerciale indicate de omul de afaceri.

De asemenea, între 2009-2012, Sorin Strutinsky i-a determinat pe reprezentanţii societăţii denunţătorului şi pe cei ai celor cinci firme să falsifice mai multe contracte, aceste înscrisuri fiind folosite pentru efectuarea plăţilor corespondente şi justificarea acestora în evidenţele contabile. Ulterior, el a determinat efectuarea unor operaţiuni comerciale cu caracter fictiv prin care a trasferat sume de bani din patrimoniul societăţii beneficiare a banilor publici în patrimoniul celor cinci societăţi.

Daniel ALBU

3 COMENTARII

  1. OMUL SORIN ESTE SUPER OK.NU MA INDOEC DE NEVINOVATIA LUI.
    DAR IN ROMANICA POLITICUL I SI BAGA COADA PESTE TOT
    LA NOI CA LA NIMENI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.