Peste 20 de localități din județul Constanța, cu risc crescut de intrare în roaming involuntar, introduse pe harta Aisemnal.ro

0
1260

Peste 20 de localități de graniță din județul Constanța, cu risc crescut de intrare în roaming voluntar, au fost introduse pe harta Aisemnal.ro. Zonele vizate sunt: Adamclisi, Coroana, Căscioarele, Cerchezu, Măgura, Viroaga, Furnica, Olteni, 2 Mai, Limanu, Vama Veche, Carvăn, Cuiugiuc, Lipnița, Mangalia, Venus, Răzoarele, Băneasa, Tudor Vladimirescu, Negru Vodă, Vâlcelele, Almalău, Bugeac, Galița și Ostrov. Astfel, utilizatorii români pot fi facturați la tarife de roaming, ca și cum s-ar afla fizic pe teritoriul statului vecin.

Roaming involuntar (de graniță)

Menționăm faptul că platforma informatică Aisemnal.ro, cu ajutorul căreia utilizatorii pot afla exact care este gradul de acoperire, dar şi nivelul de semnal 2G, 3G şi 4G pentru fiecare dintre operatorii mobili activi pe piaţa din România, a fost actualizată cu localităţile care prezintă risc de roaming involuntar.

Pentru ca utilizatorii să știe cât mai exact care sunt zonele în care este posibil să intre în roaming involuntar, am introdus aceste localități în harta aisemnal.ro, sub formă de puncte la nivel de stradă.În acest fel, aisemnal.ro oferă acum informații atât despre nivelul semnalului, cât și despre zonele de graniță în care utilizatorii riscă să se conecteze involuntar la stațiile de bază aflate pe teritoriul statului vecin și să comunice la tarifele de roaming. Vom continua campaniile de măsurare a semnalului și vom integra rezultatele, astfel încât utilizatorii să aibă acces la cele mai recente date”, a declarat Cristin Popa, director executiv al Autorității Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Conform măsurătorilor efectuate de ANCOM, în majoritatea judeţelor aflate la graniţă există puncte în care telefoanele sau tabletele pot intra în roaming involuntar. Astfel, dintre cele 440.425 de puncte aflate la o distanţă de cel mult 15 km de frontiere monitorizate de către arbitrul telecom, au fost identificate şi introduse în hartă 295.630 de puncte cu potenţial risc de intrare în roaming involuntar.

Localităţile identificate ca având un potenţial risc de intrare în roaming involuntar se găsesc în judeţele: Arad, Bihor, Botoşani, Caraş Severin, Călăraşi, Constanţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Iaşi, Mehedinţi, Maramureş, Olt, Satu Mare, Suceava, Tulcea, Timiş, Teleorman şi Vaslui.

Roming involuntar

Roamingul involuntar poate apărea în zonele de graniţă de pe teritoriul României numai în cazul în care utilizatorii au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe selectarea automată a reţelei. În aceste situaţii, echipamentul mobil se va conecta automat la reţeaua operatorului cu cel mai bun semnal în punctul în care se află utilizatorul.

În acest caz, utilizatorul, deşi se află pe teritoriul României, ar putea fi astfel facturat pentru serviciile de comunicaţii utilizate în roaming, ca şi cum s-ar afla fizic pe teritoriul statului vecin.

Specialiştii ANCOM recomandă utilizatorilor ca, în momentul în care intenţionează să călătorească într-o zonă de graniţă, să acorde atenţie mesajelor venite din partea operatorului în reţeaua căruia se află.

Pe de altă parte, operatorii au obligaţia de a informa utilizatorii prin SMS în momentul în care telefonul s-a conectat la reţeaua unui operator străin, precizând tarifele, în valori care includ TVA, aplicabile serviciului de roaming utilizat în statul respectiv.

Ce trebuie să faci pentru a nu fi facturat la telefon ca și când te-ai afla în altă țară

În cazul în care intenționează să călătorească într-o zonă de graniță, utilizatorii trebuie să acorde atenție mesajelor venite din partea operatorului în rețeaua căruia se află. Operatorii au obligația de a informa utilizatorii prin SMS în momentul în care telefonul s-a conectat la rețeaua unui operator străin, precizând tarifele, în valori care includ TVA, aplicabile serviciului de roaming utilizat în statul respectiv.

Pentru a evita accesarea involuntară a serviciilor este bine ca utilizatorii să își ia măsuri de precauție:

  – să selecteze manual rețeaua (utilizatorii pot dezactiva opțiunea telefonului de selectare automată a rețelei);

  – să solicite operatorului activarea serviciul de roaming numai la cerere, când aceștia călătoresc în străinătate;

  – să verifice la ce rețea e conectat telefonul sau tableta înainte de a le utiliza, în cazul în care selectarea rețelei rămâne pe modul automat.

Roamingul involuntar “arde” la buzunare

Atenție! ANCOM avertizează că utilizarea involuntară a telefonului/tabletei în roaming nu îi scutește pe utilizatori de plata acestui serviciu. 

Harta naţională de acoperire cu servicii de voce mobilă – www.aisemnal.ro – este platforma informatică cu ajutorul căreia utilizatorii pot afla exact care este gradul de acoperire, dar şi nivelul de semnal 2G, 3G şi 4G pentru fiecare dintre operatorii mobili activi pe piaţa din România.

Pentru a vedea care este acoperirea cu semnal la nivel naţional, utilizatorii trebuie să aleagă un singur operator şi să selecteze una sau mai multe tehnologii (2G, 3G sau 4G). De asemenea, cei interesaţi de nivelul de semnal într-o anumită localitate, trebuie să selecteze localitatea de interes. Harta interactivă permite şi opţiunea de localizare pentru a vedea acoperirea cu semnal în locul în care se află utilizatorul.

Prin intermediul hărţii disponibile la adresa www.aisemnal.ro, utilizatorii pot afla care sunt localităţile cu cel mai bun semnal mobil, dar şi cele cu cel mai slab, nivelurile semnalului în interior şi exterior sau care sunt zonele neacoperite cu semnal.

Utilizatorii pot consulta lista actualizată, în 2020, a localităților de graniță identificate de ANCOM ca având un risc potențial de intrare în roaming involuntar, în funcție de operatoraici.

Mai multe informații privind utilizarea și costurile serviciului de roaming sunt disponibile aici.

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.