Pedepse majorate pentru violatori și pedofili: Parlamentul a adoptat noi modificări ale Codurilor Penale; vezi părerea avocaților

0
596

Camera deputaților a adoptat, marți, un proiect de lege care aduce unele modificări Codului Penal și Codului de Procedură Penală, cu privire la majorarea minimului și maximului de pedeapsă pentru infrtacțiuni de viol, mai ales în ceeea ce-i privește pe pedofili. Totodată, modificările prevăd și posibilitatea arestării preventive a inculpațiilor în cazul cărora există suspiciunea rezonabilă că au comis infracțuni de natură sexuală împotriva minorilor.

Noile modificări legislative, în materie penală, prevăd creșterea limitelorde pedeapsă pentru unele fapte, cum ar fi, de exemplu, infracțiunea de viol, act sexual cu un minor, trafic de persoane, proxenetism și pornografie infantilă, asta pentru ca acest tip de infractori să nu mai scape pre aușor.

Avocații salută noile reglementări

Și avocații sunt de acord cu aceste modificări. Contactat telefonic de Focus Press, avocatul Cătălin Niță din Baroul București ne-a declarat că a devenit obișnuință ca încadrarea juridică să fie schimbată în instanțe, în favoarea infractorilor.

”Modificarea pozitivă a limitelor de pedeapsă, în sensul creșterii acestora, este de foarte bun augur în contextul în care, în ultimii ani, practica, în materie de cercetare și de judecare a faptelor care implicau minori și acte sexuale cu minori, a făcut ca încadrarea să nu fie făcută pe viol, unde limitele de pedeapsă sunt, în acest moment, mai mari, ci încadrarea se făcea pe act sexual cu minor, unde limitele de pedeapsă sunt mult mai mici.  Astfel, astfel de ”viețuitoare”, că oameni nu le pot spune, ajungeau să primească pedepse mult mai mici față de cele meritate”, ne-a declarat avocatul Cătălin Niță.

Se modifică minimul de pedeapsă

După cum menționam, odată cu intrarea în vigoare a acestor modificări, infracțiunile enumerate mai sus vor fi pedepsite cu mai mulți ani de închisoare. De exemplu, în cazurile de act sexual cu minori, pedepsele sunt mărite, astfel încât infractorii să nu mai poată primi pedepse cu suspendare, în special când agresorii sunt majori sau când fapta a fost comisă în alte circumstanțe agravante.

Mai departe, pentru infracțiunea de viol, actualul Cod Penal – partea specială – prevede pedepse cu închisoare cuprinse între 3 și 10 ani, iar modificările aduse majorează limita inferioară a pedepsei, de la 3 la 5 ani. Dacă victima este minor, atunci intervalul de pedeapsă crește de la 7-12 ani, iar dacă există circumstanțe agravante, se poate ajunge la 15 ani de detenție.

 În rândul circumstanțelor agravante apar situații noi, precum cea în care agresorul locuiește alături de victimă, fără să fie rude între ele. În plus, și situațiile când viața victimei a fost pusă în pericol vor fi considerate agravante, în contrast cu prevederile textului legislativ în vigoare, când victima trebuia să demonstreze că a suferit o vătămare corporală.  Limitele de pedeapsă cresc de la 9 la 18 ani, dacă agresiunea este urmată de moartea victimei.

Pentru trafic de persoane, pedepsele au fost majorate de la 3-10 ani, la 5-10 ani, iar dacă există și circumstanțe agravante, pedepsele vor fi cuprinse între 7 și 12 ani, față de 5-12 ani.

După cum precizam inițial, Camera Deputaților a adoptat acest proiect în calitate de for decizional. Acesta trebuie să ajungă la Președintele României, Klaus Iohannis, pentru promulgare.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.