Plajele care se vor extinde în următorii ani vor contribui cu peste 200 de hectare la suprafața țării

0
843

Administraţia Naţională ”Apele Române” prin Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral continuă implementarea proiectului “REDUCEREA EROZIUNII COSTIERE, Faza a II (2014-2020), pentru reabilitarea şi protecţia plajelor şi falezelor degradate şi mai ales prin prevenirea procesului de eroziune. Astfel, prin acest proiect de 841 de milioane de euro suprafața terestră a României se va extinde în următorii ani cu aproximativ  225,5 hectare.

Obiectivul general al proiectului constă în lucrări de reabilitare a zonei costiere și asigurarea transparenței în ceea ce priveste finanțarea europeană, înțelegerea contribuției europene oferite pentru protecția și reabilitarea zonei costiere a litoralului românesc al Mării Negre. Zonele care vor beneficia de acest proiect sunt: Costinești, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangaliei- Venus-Aurora, Mangalia – Saturn, 2 Mai. Proiectul implică înnisiparea artificială a plajelor, construirea, extinderea și înlocuirea structurilor costiere precum anrocamentele pentru stabilizarea plajelor și digurile de larg, reabilitarea stăvilarelor, consolidarea falezelor și activități de dragare.

Se va mări suprafața României cu aproximativ 225 de h, suprafața este discutabilă pentru că încă suntem la faza de dezvoltare a proiectelor tehnice, dar cam pe acolo va fi aria de mărire. Proiectul se află acum în faza de contractare-dezvoltare, deoarece el este defalcat în 11 zone. Dintre acestea 5 arii au fost contractate deja, iar în momentul de față în unele loturi s-au apucat deja de treabă, adică se lucrează la proiectare. Celelalte 6 loturi au fost date în licitație, iar acum se află în etapa de evaluare și sperăm ca până la sfârșitul acestui an să fie date spre contractare. Pentru lotul numărul 2, adică stațiunea Mamaia s-ar putea începe în toamna acestui an înisiparea și se poate termina la sfârșitul lunii martie 2021, la Eforie se va începe cu construcțiile hidrotehnice la sfârșitul acestui an, iar înisiparea la sfârșitul anului următor. Este foarte mult de lucru pentru că există foarte multe construcții hidrotehnice și există și restricția că pe timpul verii nu putem lucra pentru că deranjăm turismul”, a precizat inspectorul Nicușor Buzgaru.

La rândul său, directorul ABADL, Bogdan Bola, a avut și el o remarcă vis a vis de acest proiect. „După autostrăzi, acest proiect gândit și pus în aplicare de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral este cel mai de anvergură pe care îl are România la acest moment. Chiar avem o șansă istorică să mărim suprafața terestră a țării noastre cu 225,5 hectare, odată cu începerea lucrărilor de lărgire a plajelor, aproape tot litoralul românesc al Mării Negre beneficiind de plaje extinse și consolidare costieră”, a specificat Bogdan Bola.

Precizăm că în prima etapă a programului vor intra în reabilitări de coastă și extinderi plaje zonele Stăvilare (Edighiol și Periboina), Mamaia, Constanța (zona Cazino), Agigea și Eforie. Pentru aceste plaje și faleze au fost deja semnate contractele de atribuire a lucrărilor.

În cea de a doua etapă sunt planificate înnisipări și consolidări de coastă în perimetrele Costinești, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia-Venus-Aurora, Mangalia-Saturn și 2 Mai. Vama Veche nu este inclusă în program, întrucât ecosistemul submers din dreptul localității este zonă protejată. Pentru acestă etapă, procedurile de achiziție a contractelor sunt în derulare.

Mihaela GIUGLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.