Peste 2,5 miliarde de lei recuperate la buget, după acțiunile de combatere a contrabandei din Port

1
703

Poliția de Frontieră Constanța a reușit să recupereze la bugetul de stat, sub formă de prejudiciu, o sumă record de bani, în numai câteva zile. Vorbim de sume de bani destul de mari, echivalentul a peste 2,5 miliarde de lei vechi, bani care au fost deja achitați prin ordin de plată.

În dosarul privind speța din Portul Constanța, de sâmbătă seara, când mai mulți cetățeni sirieni au fost depistați comercializând țigări de contrabandă, anchetatorii s-au mișcat rapid și, în numai două zile, au calculat prejudiciu, iar banii au și fost virați în contul statului.

Numai astăzi (luni, 21 septembrie – n.r.) s-au încasat la bugetul de stat 187.925 de lei, ca prejudiciu. Deci, banii s-au plătit deja, prin ordin de plată, banii sunt în bugetul statului. Iar în ultima săptămână, s-au încasat la buget, în total, 265.363 de lei din amenzi aplicate în cazurile de contrabandă cu țigări, descoperite. Au fost, în total, trei amenzi: cazul din 15 septembrie, când s-au găsit țigări în valoare de 10.350 lei, amenda fiind de 9.385 lei, cazul din 16 septembrie, când s-au găsit țigări de 75.000 lei –  amendă 68.053 lei; respectiv cazul din 20 septembrie, când valoarea țigărilor a fost stabilită la 207.300 lei, amenda aplicată fiind de 187.925. Total 265.363 lei, bani ajunși la bugetul de stat în numai câteva zile”, a declarat, pentru Focus Press, șeful Gărzii de Coastă Constanța, comisar-șef de poliție Laurențiu Cristian Cicu.

Practic, mai pe înțelesul tuturor, vorbim despre o sumă de peste două miliarde și jumătate de lei vechi, recuperați și încasați la bugetul de stat, într-un timp record.

Amenzile au fost aplicate de Autoritatea Vamală, după finalizarea anchetei și stabilirea prejudiciului de către anchetatori și reprezintă un real succes.

12 focuri de armă pentru prinderea contrabandiștilor

Referitor la ultimul caz de contrabandă din port, reamintim faptul că sâmbătă seară, 19 septembrie, în jurul orei 23.00, polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, coordonați de procurorul din cadrul Parchetului Curții de Apel Constanța, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu în Portul Constanța Sud, au desfășurat o acțiune în vederea combaterii contrabandei cu țigări, în cadrul unui dosar penal.

Astfel, la țărm, în dreptul unei nave sub pavilion Panama, polițiștii de frontieră au depistat 5 persoane care au descărcat 6 baxuri de țigări netimbrate, în vederea comercializării. Polițiștii de frontieră au intervenit pentru reținerea persoanelor, iar întrucât acestea nu s-au supus somațiilor verbale, încercând să fugă, au fost executate 12 focuri de avertisment, în plan vertical. La cercetări s-a stabilit ca cele cinci persoane erau marinari sirieni pe nava acostată în port, având  vârste cuprinse între 21 și 54 de ani.

În continuarea acțiunii s-a efectuat un supracontrol asupra navei sub pavilion Panama, în urma căruia au mai fost descoperite, disimulate într-un tanc de apă, alte pachete cu  țigări netimbrate, de diferite mărci.

Întreaga cantitate de țigarete, 13.820 pachete în valoare de aproximativ 207.300 lei,a fost confiscată, iar în cauză, polițiștii de frontieră au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă.

Daniel ALBU

1 COMENTARIU

  1. Bravo ma baietii de la politia de frontiera i-ati facut rost lui catu de cjeltuiala pt smecheriile lui auzi o banca il da afara pt smecherii facute iar orban il pune min al finantelor buna treaba

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.