Ședință pe tăcute a Consiliului Local Constanța, dar cu mari mize imobiliare

0
571

Luni, 21 septembrie 2020, a avut loc ultima ședință a Consiliului Local Constanța din acest mandat. Au participat 27 de aleși locali, au fost votate 63 de proiecte de hotărâre, dar nimeni nu a avut nimic de comentat, nu s-a discutat niciun punct de pe ordinea de zi, nu s-a solicitat nicio lămurire, totul a decurs parcă pe repede-nainte, doar problemele tehnice au dat ceva bătăi de cap. Asta deși au fost votate și proiecte cu mari mize imobiliare.

De la ora 13.00, ieri, 21.09.2020, a avut loc ultima ședință a Consiliului Local Constanța din acest mandat. O întâlnire ce a avut loc on-line, din cauza pandemiei de COVID-19, la care au participat 27 de aleși locali, așa că nu au lipsit problemele tehnice: unii consilieri uitau să voteze, alții nu mai puteau să voteze on-line din cauza aplicației sau nu știau să o folosească foarte bine, alteori nu se auzea nimic, din cauza microfoniei etc. Acestea au fost singurele lucruri care au provocat întrebări sau solicitări din partea consilierilor local. În rest, totul a mers ca pe roate: s-a votat parcă la foc continuu, nimeni nu a avut nimic de întrebat, nimeni nu a dorit să facă niciun amendament, nimeni nu a vrut să dezbată vreun punct de pe ordinea de zi (deși au fost 63!), nici măcar nu s-a mai dat citire fiecărui proiect de hotărâre înainte de a fi votat. S-a spus numărul alocat proiectului pe ordinea de zi, aleșii au apăsat butonul dorit, s-au totalizat voturile și s-a trecut mai departe.

O liniște aproape totală, întreruptă din când în cand doar de microfonie. Sau de apelurile repetate ca unii dintre aleșii locali prezenți la ședința on-line să voteze, căci nu o făceau din diferite motive. Din cauza problemelor tehnice întâlnirea consilierilor locali s-a prelungit mai mult de o oră, altfel ar fi fost de ajuns 30 de minute.

Au fost votate doar 62 de proiecte de hotărâre, căci unul dintre cele incluse pe ordinea de zi a fost retras. După ce a fost respins în cadrul ședinței de luna trecută a C.L. Constanța, proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului urbanistic zonal pentru teritoriul situat în zona Pescărie, inițiat de Ion Maticiuc, a fost retras la începutul întâlnirii.

Proiectele de hotărâre care au fost aprobate, au vizat, în majoritate, premierea elevilor care au obţinut media 10 la examenul național de Bacalaureat şi a profesorilor îndrumători, extinderea programului Respect şi a facilităţilor la transportul public de călători, dezvoltarea reţelei CT Bus în mai multe localităţi din cadrul Zonei Metropolitane Constanţa, atribuirea de terenuri pentru cetăţenii de onoare ai municipiului Constanţa.

„În ultima şedinţă din actualul mandat al Consiliului Local, am aprobat mai multe proiecte importante pentru orașul nostru. Astfel, cinci elevi care au obţinut media 10 la examenul de Bacalaureat, alături de cei 16 profesori îndrumători vor fi recompensaţi fiecare cu câte 1.000 de lei pentru perfomanţa educaţională deosebită. Peste 6.000 de constănţeni vor beneficia, în plus, de la 1 septembrie, de tichetele din cadrul programului Respect, prin majorarea plafonului, de la 1.610 lei la 1.840 de lei. Pentru a compensa pierderea gratuităţii pe liniile CT Bus de către un număr important de pensionari, am corelat plafonul pentru care se acordă facilităţi cu creşterea punctului de pensie, astfel că valoarea acestuia a fost majorată până la 2.100 de lei.

De asemenea, am aprobat înființarea Organizației de Management al Destinației Mamaia – Constanța. Turismul trebuie să fie unul dintre principalele motoare ale dezvoltării economice a oraşului nostru, însă acest lucru nu poate deveni realitate fără colaborarea între autoritatea publică locală și reprezentanții mediului de afaceri, într-un parteneriat public-privat, lucru pe care l-am rezolvat astăzi (ieri, 21.09.2020 – n.r.), prin înfiinţarea acestei asociaţii.

Poate cel mai important punct aflat pe ordinea de zi a fost constituirea «Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Transport Public Constanța». Structura pe care am creat-o astăzi va genera o reţea integrată de transport, eficientă din punct de vedere al costurilor, și care va îmbunătăți consistent accesibilitatea cetățenilor din Zona Metropolitană la serviciile de transport public, într-o primă etapă în localităţile Năvodari, Cumpăna, Ovidiu și Mihail Kogălniceanu.

Nu în ultimul rând, în semn de recunoaştere pentru meritele incontestabile pe care şi le-au adus la dezvoltarea municipiului Constanţa, am atribuit doisprezece terenuri pentru cetăţenii de onoare ai municipiului Constanţa“, a transmis primarul Decebal Făgădău printr-un comunicat de presă.

Vânzări de terenuri și planuri urbanistice pentru două noi blocuri, aprobate

Proiectele care, însă, au vizat ieșirea din indiviziune cu sultă a unor imobile sau oportunitatea vânzării prin licitație publică sau direct a unor spații sau terenuri din municipiul Constanța nu au întrunit, însă, numărul de voturi necesar pentru a fi aprobate. De exemplu, nu se va vinde terenul de 1.060mp de pe B-dul Mamaia nr. 286, ocupat parțial de activul deținut în proprietate de S.C. Dinamic Trading Star S.R.L. (firma afaceristului Liviu Șerban Ghebaur), nici terenul aferent spațiului comercial nr. 5 din stațiunea Mamaia, zona Perla Select, în suprafață de 289 mp, către S.C. Gesi Grup Center S.R.L. Nici terenul din zona Bufetului Doruleț din Mamaia, în suprafață de 94mp, nu va fi vândut.

Dar… a fost aprobată vânzarea directă a trei loturi de teren, de pe str. Decebal nr. 4 (zona Casa Căsătoriilor), de peste 100 mp în total, către patronul firmei Cosena, unul dintre bogații Constanței, Adolf Bâclea (în 2010 averea o avere de 90 de milioane de euro, potrivit Forbes). Fost comandant de navă la Navrom, Adolf Bâclea, unul dintre cei mai discreți afaceriști constănțeni din Portul Constanța, va cumpăra aceste terenuri cu peste 55.000 de euro.

De asemenea, s-au aprobat planul urbanistic de detaliu pentru construirea unui bloc de nouă etaje pe B-dul Tomis nr. 458 (Palazu Mare) – inițiat de S.C. Alaidava S.R.L. -, și planul urbanistic zonal pentru construirea unui bloc de șase etaje pe B-dul Mamaia nr. 104-106, lot 2 (lângă Inspectoratul de Poliție Județean Constanța).

Mai multe detalii despre acest proiect imobiliar la https://focuspress.ro/blocul-care-urmeaza-sa-fie-construit-in-zona-plajei-trei-papuci-a-trecut-de-votul-consilierilor/

Valentin ISPAS

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.