Plajele, pline de gunoaie înaintea sezonului estival! Măști chirurgicale, pamperși și prezervative

0
261

Trei luni ne mai despart de noul sezon estival la malul mării, însă plajele nu par să fie pregătite să își primească turiștii. Zeci de mii de deșeuri menajere, obiecte vestimentare și alte recipiente din aluminiu și plastic zac pe nisip, la doi pași de mal. Specialiștii trag un semnal de alarmă cu privire la măștile chirurgicale care au ajuns în topul celor mai întâlnite deșeuri de pe nisip. Acestea fie sunt aruncate de mâna omului, fie sunt aduse la mal de valurile mării.

Sezonul estival 2021 este mult așteptat de turiștii dornici de o vacanță la malul mării, însă plajele de pe litoral nu par să fie pregătite să îi primească. Zeci de mii de deșeuri sunt aruncate pe nisip fie de mâna omului, fie aduse la mal de valurile mării. Plastic aruncat la voia întâmplării, mucuri de țigară și ambalaje de la alimentele consumate au ajuns pe nisipul de la malul mării. Specialiștii trag un semnal de alarmă cu privire la măștile chirurgicale care au ajuns în topul celor mai întâlnite deșeuri de pe nisip. Durata de viață a măștilor sanitare aruncate este de 450 de ani, iar asta le transformă în bombe cu ceas ecologice, mai ales în condițiile crizei climatice care afectează planeta de ceva vreme încoace.

„Ținând cont de faptul că anul acesta am descoperit în sezonul de iarnă mult mai multe deșeuri aduse de malurile mării am decis să organizăm o sesiune extraordinară de monitorizare a deșeurilor. În mod normal prima monitorizare se întâmpla în luna aprilie, dar de data aceasta am realizat-o în luna februarie pentru a vedea care este situația în timpul sezonului de iarnă a plajelor de pe litoralul românesc. Din păcate am constatat că sunt mult mai multe deșeuri decât ne-am fi așteptat, mult mai multe deșeuri decât în primăvara anului trecut, ceea ce înseamnă că marea aduce înapoi deșeurile și le aruncă pe plajă. Aceste deșeuri sunt extrem de variate, multe dintre ele provin din activitatea turistică, dar o parte dintre acestea provin și din activități economice și industriale care se desfășoară în preajma mării sau chiar pe mare. Avem deșeuri de mici dimensiuni care se află pe plajele turistice, acele plaje care sunt curâțate anual de cei de Apele Române și operatorii de plajă, dar aceste deșeuri de mici dimensiuni extrem de periculoase, pentru că sunt ușor de înghițit de viețuitoarele marine”, a declarat Mihaela Cândea, director ONG Mare Nostrum.

Cele mai ciudate deșeuri găsite pe plajă

Ai spune că deșeurile lăsate pe plajă de turiști sunt cele de…bază: pahare, lingurițe, bucăți de ambalaje și mucuri de țigară. Multe mucuri de țigară. Însă, ce găsesc cei de la Mare Nostrum pe porțiunile de plajă de pe litoralul românesc depășește orice imaginație.

Seringi și flacoane de medicamente

Dacă flacoanele de medicamente nu au neapărat un potențial mare de risc, seringile au. Și le găsim din ce în ce mai des pe porțiunile de plajă, la fiecare monitorizare. Nu știm cum ajung acolo, dar parcă nici nu prea vrem. Cert este că le găsim și nu putem să nu ne întrebăm de ce ar fi lăsate pe plajă, în primul rând. Riscul de a fi găsite de un copil sunt enorme, la fel cum și un adult se poate înțepa în ele, dacă nu este atent, susțin reprezentanții Mare Nostrum.

Pamperși, absorbante folosite și prezervative

Este foarte posibil ca acest tip de deșeuri să provină de la toaletele publice de pe plajă și să fi rămas în urma ridicării acestora din zonă. Sperăm, cel puțin. Pentru că dacă au fost lăsate voit pe plajă, în urma unei sesiuni de bronzat, aceasta este dovada clară a faptului că nu vom avea prea curând o țară ca în afară. Atunci când vine vorba de acest tip de deșeuri, cea mai eficientă soluție este să fie sigilate într-o pungă și să fie aruncate la primul coș de gunoi special amenajat pentru acest tip de deșeuri. Nimic nu scuză uitatul lor pe o porțiune de plajă. Cât despre prezervativele folosite, aici poate fi lansată o întreagă discuție legată de potențialul de infectare pe care acestea îl au, dincolo de faptul că se degradează la fel de greu ca orice alt tip de deșeu, mai susțin reprezentanții ONG-ului.

Mihaela GIUGLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.