Plantații de cătină albă și roșie pe plaja din Mamaia

0
738

În cadrul proiectului de lărgire a plajelor din Mamaia al Administrației Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral, va fi plantată și o barieră verde pe litoral, așa cum exista o lizieră la marginea plajelor din Mamaia, în anii ’70 și ’80 . Aceasta va avea atât un rol peisagistic, dar și de protecție împotriva vânturilor puternice care mătură plajele, transportând nisipul în toată stațiunea.

În cadrul proiectului de protecție costieră din zona Mamaia – Năvodari, s-au stabilit și modalitățile de reducere a eroziunii eoliene, astfel încât noul profil de plajă, rezultat în urma înnisipării, să fie cât mai stabil. Acest lucru este necesar deoarece pierderile de sedimente prin eroziune eoliană conduc la lucrări importante de combatare sau de readucere în spațiul plajei a unor volume importante de nisip din zonele publice învecinate.

Pentru reducerea cheltuielilor ulterioare de întreținere pentru conservarea profilului plajei nou-create, directorul A.B.A.D.L., Bogdan Bola, a solicitat antreprenorului Boskalis, care a câștigat contractul de lărgire a plajelor, să analizeze posibilitatea combaterii eroziunii eoliene prin implementarea unor măsuri „verzi“, cu rolul de a îmbunătăți și cadrul natural, dincolo de efectele scontate ale stopării transportului sedimentar către zona continentală. Acesta a fost de acord cu plantarea unei perdele de vegetație (lizieră) la limita de vest a plajei.

„Perioada de plantare este prevazută în lunile de primăvară ale anului următor (martie – mai), după finalizarea lucrărilor de înnsipare aprobate prin proiect. Astfel, optimizând proiectul existent de stopare a eroziunii, vom planta peste 650 de puieți, pe o lungime de aproximativ 4km. Speciile propuse spre plantare la limita plajei, care au cele mai mari șanse să «prindă» în nisip, sunt sălcioara (Eleagnus angustifolia), cătina albă și cătina roșie. Pe lângă contrastul vizual plăcut (acestea vor fi aranjate pe trei rânduri), considerăm că alternarea de arbuști cu înălțimi diferite va crea cea mai bună barieră împotriva eroziunii eoliene.

Am avut grijă ca această perdea forestieră, prima măsură de acest gen luată după Revoluție, să fie implementată prin fonduri europene, fără să modifice în niciun fel costul total al proiectului și nici timpul de execuție. După plantare, însă, va depinde doar de noi cum vom avea grijă de ea – de A.B.A.D.L., întreținerea ei curentă, și de cetățeni, cum o vor ocroti și o vor respecta. Dacă va fi un succes, nu ne vom opri aici, existând pe viitor poaibilitatea de a face aceleași perdele forestiere și în alte părți ale litoralului nostru.

Iată că, prin intervenții verzi, simple, indicate de natura însăși, necostisitoare, punem în aplicare un sistem natural de combatere a piederilor importante de nisip din spațiul plajei. Plantând specii autohtone, pe o bandă de 10m de la limita de vest a plajelor, vom fixa și stabiliza zona dunelor de nisip, iar când această barieră verde va ajunge la maturitate, va crea tot fondul necesar stopării transportului eolian a nisipului către zona continentală“, a declarat Bogdan Bola, directorul A.B.A.D.L.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.