“Poezie în Alb”, povestea unui vis împlinit! Miruna Adriana Blănaru a adus Antarctica la mare: “A fost ambiția mea să ajung acolo”

0
1521

Miruna Adriana Blănaru este artist plastic, membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România – Filiala Buzău, pasionată de fotografie. Nu renunță niciodată la visul ei și îi place să călătorească în toată lumea, pentru a împărtăși oamenilor despre aventurile ei, dar și pentru a-i inspira cu această înțelepciune venită din sufletul unui om care a atins imposibilul.

Lavinia Dumitrașcu, reprezentant MINAC; Iulia Pană, profesor de fotografie
Miruna Adriana BLĂNARU, foto: Alexandra VASILE

Ea a studiat pictura pe șevalet la Liceul de Arte “Margareta Sterian”. Miruna a experimentat zborul cu parașuta, scuba diving, surfing, dar și multe altele. Artistul plastic s-a îndrăgostit iremediabil de aparatul de fotografie și a ales să studieze Facultatea de Arte din Iași, Secția Grafică, Subsecția Foto-Video-Multimedia. Miruna a pus bazele acestor arte în Iași, iar astăzi îi încântă pe constănțeni, dar și pe turiștii veniți la mare cu o expoziție inedită. Miruna a ajuns în multe colțuri ale lumii, “unde noi doar visăm”, susține Lavinia Dumitrașcu, reprezentantul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța (MINAC). A vizitat Antartica de trei ori, acolo unde natura este puritate adevărată. Cu o tehnică specială, Miruna a reușit să imortalizeze și să aducă în atenția publicului iubitor de fotografie cele mai frumoase imagini realizate “într-un mediu total neprielnic vieții umane, dar de o frumusețe înspăimântătoare, pentru că te simți pe o altă planetă”, a declarat Iulia Pană, profesor de Artă Fotografică la Centrul Cultural “Theodor Burada” din Constanța, la vernisarea expoziției.

Artistul vizual a lucrat timp de șase ani pe vase de croazieră ca videofraf și fotograf. Așa a reușit să călătorească în locuri fascinante. “Antartica-Poezie în alb” este un vis împlinit, o expoziție inedită și un film documentar care i-a impresionat pe constănțeni. Merită menționat faptul că nu este singura expoziție despre Antartica adusă în atenția constănțenilor. Roger Mantu a reușit să facă același lucru în 2009. Roger este un aventurier în lumea elementelor vizuale, în lumea sălbatică a naturii. El a prezentat în 2009 imagini dintr-o fascinantă odisee atlantică. Roger Mantu a fost protagonistul a 50 de zile de aventură care a cuprins 13.000 de kilometri: din Ushuaia – Ţara de Foc – către mările învolburate şi zăpezile eterne ale Peninsulei Antarcticii, urmate de tărâmuri dintre cele mai izolate ale lumii, precum Marea Weddel, insulele South Georgia, Gouch, Tristan da Cuhna, St. Helena şi Ascension, până la Capul Verde. Interesul său profesional pentru fotografie a prins contur după finalizarea studiilor de comunicare vizuală din cadrul Facultăţii de Artă „Blocherer Schule” din Munchen, Germania. În majoritatea timpului, îl putem găsi pe Roger Mantu în atelierul său din Constanţa, implicat în proiecte fotografice şi publicitare. Nu ratează nici o ocazie de a călători oriunde în lume, pentru a surprinde cele mai inedite şi extravagante locuri, împărtăşindu-le, apoi, cu publicul constănţean.

De data aceasta a venit rândul Mirunei să aducă Proiectul “Antartica” la mare! Așadar, dacă vă aflați prin Constanța în perioada 30 iulie – 14 august, dați o fugă la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Piața Ovidiu, să vă răcoriți cu Poezie în Alb – Expoziție de Fotografie și Film, „probabil cele mai bune fotografii pe care le-am făcut în viața mea”, susține artistul.  Facem precizarea că Antarctica este regiunea polară din sudul Pământului care cuprinde continentul Antarctida și porțiunile sudice din oceanele limitrofe. Este situată în regiunea antarctică din emisfera sudică, aproape în întregime la sud de cercul polar antarctic și este înconjurată de Oceanul Antarctic. Având 14,0 milioane de km pătrați, este al cincilea continent ca suprafață, după Asia, Africa, America de Nord și America de Sud. Aproximativ 98 % din suprafața Antarcticii este acoperită de o pătură de gheață cu grosimea medie de 1,6 km. Miruna Adriana Blănaru a declarat, în cadrul unui interviu Focus Press, ce a însemnat această experiență pentru ea, dar și ce urmează să facă mai departe.

Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni, oameni stând jos, camera de zi şi interior

Reporter: Vă rugăm să ne spuneți câteva cuvinte despre minunata expoziție din Constanța?

Miruna Adriana Blănaru: Expoziția “Antartica – Poezie în Alb” a demarat la Buzău, la Galeriile de Artă a Uniunii Artiștilor Plastici din România – Filiala Buzău, acolo unde sunt și eu membră, acum o lună. Am vrut neapărat să duc expoziția mai departe prin țară, să o vadă mai multă lume. Am avut onoarea de a aduce expoziția la Muzeul de Istorie și Arheologie Națională din Constanța, în această sală minunată. Este o expoziție de Fotografie și Film. Aceste imagini au fost surprinse în toiul verii din Antartica, respectiv decembrie 2019 și ianuarie 2020. Sunt imagini proaspete și au fost aduse în toiul verii românești la Constanța, în plin sezon estival, iar prin acest contrast aduce un pic de răcoare. Cred că este interesant acest contrast de peisaje, ce vedem prin Constanța zilele acestea și ce vedem pe ecrane. În scena cea mai frumoasă din tot filmul sunt pinguini care sar de pe un iceberg, imagini surprinse dimineața, la ora 06.00, de pe vasul de croazieră în care eram.

Rep.: Cum ați rezistat la temperaturile acelea scăzute?

M.A.B.: Nu era atât de frig, temperaturi asemănătoare cu iarna noastră românească. Atunci când este soare poate fi și zero grade sau mai multe, dar poate fi și mai frig. Dar viind vară, temperaturile erau suportabile.

Rep.: Vă rog să ne împărtășiți ce a însemnat această experiență pentru dumneavoastră?

M.A.B.: Pentru mine Antartica a fost un vis împlinit. A fost ambiția mea să ajung acolo. Am lucrat pe vase de croazieră timp de șase ani și am călătorit în jurul lumii, dar această destinație este poate cea mai impresionantă pentru mine, pentru că este cea mai retrasă. Foarte puțină lume de pe tot globul a ajuns aici. Este un loc plăcut. Antartica este un loc care ne arată cum s-a creat lumea și poți vedea asta prin fața ochilor cum evoluează planeta noastră.

Miruna Adriana Blănaru, foto: Facebook

Rep.: Cum a fost percepută expoziția la Buzău?

M.A.B.:   Expoziția a avut mare succes la Buzău. Vizitatorii au fost încântați de imagini și de film. Ei au dorit să vizioneze filmul. Filmul are o durată de o oră și vă recomand să veniți aici în tihnă și să aveți timp să vizionați filmul și să vedeți fotografiile. Expoziția va ține până pe 14 august. Aveți două săptămâni la dispoziție să vă bucurați de această expoziție.

Rep.: Ce așteptări aveți de la publicul constănțean?

M.A.B.:  Sper să placă publicului constănțean așa cum a plăcut și publicului buzoian. Sper ca lumea să regăsească un mic refugiu în arșița aceasta și să se răcorească puțin cu imaginile acestea și să se bucure de  căldură atunci când ies de aici prin contrast cu ceea ce poate are loc în jurul lor: ghețari și așa mai departe.

Rep.: Ce urmează după Constanța? Unde va ajunge expoziția mai departe?

M.A.B.: Nu este sigur. Încerc să ajung și prin alte zone ale României. Dacă cineva are o sugestie, o recomandare, vă rog să mă apelați.

Rep.: Care sunt planurile dvs.? Ce urmează după această expoziție? Ce v-ați gândit?

M.A.B.: După această expoziție este posibil să fac o nouă expoziție și un nou film cu tematica în jurul lumii, pentru că acum doi ani am avut privilegiul de a face o croazieră în jurul lumii, croazieră care a durat trei luni în jurul Ecuatorului. Am vizitat foarte multe țări și ar merita să fac ceva interesant pe această tema.

Rep.: În încheiere v-aș ruga să transmiteți un mesaj constănțenilor?

M.A.B.: Sper să vă găsiți timp să vizitați această expoziție. A fost adusă aici cu tot dragul și cu toată Poezia Albă.  

Rep.: Vă mulțumim!

M.A.B.: Vă mulțumesc și eu!

Alexandra VASILE

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.