Șeful OPC, despre escrocii din “modelling”: odată ce suntem invitați între niște tomberoane să facem fotografii, nu putem ajunge la Hollywood

0
2099

Într-una din serile trecute, reprezentanții Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului (CJPC) Constanța i-au luat la scuturat pe escrocii care se dădeau mari manageri în domeniul modellingului și percepeau bani persoanelor naive, cărora le promiteau că le fac vedete. Directorul instituției, Horia Constantinescu, a declarat că ceea ce a găsit în urma controalelor, întrece orice limită.

Nivelul de încasări, constatat de noi, în urma unei acțiuni de control, înseamnă undeva la 10 mii de lei într-o singură zi de activitate. Asta înseamnă că aproape 50 de persoane au fost păcălite, promițându-li-se  contracte cu operatori economici de anvergură, pentru a li se face acestora reclamă, pentru ei sau pentru copii. Este strigător la cer pentru că majoritatea victimelor sunt părinții copiilor care își imaginează că odraslele lor vor ajunge vedete peste noapte, făcând fotografii într-o speluncă sau într-un bordei învecinat zonei de plajă, pentru a fi greu de depistat de autoritățile de control. Vorbim de o practică comercială înșelătoare, sancționată de noi, în ultimii doi ani de zile, drastic. Mai mult decât atât, am demarat împreună cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, o acțiune prin care le-am adus la cunoștință acestora despre cele întâmplate și, din câte am înțeles, există o cercetare penală în acest sens.

Împreună cu colegii de la Criminalitate economico-financiară am desfășurat două acțiuni anul acesta, una în Mamaia și una în Eforie Nord, unde, culmea, ne-am întâlnit cu aceleași persoane fizice care nasc, an de an, alte societăți comerciale pe spatele cărora desfășoară acest tip de activitate”, a declarat Horia Constantinescu, aflat în stațiunea Eforie Nord, pentru efectuarea unor controale.

Firmele respective funcționează doar 2 luni, cât ține sezonul

Tot el a explicat și modul în care acești escroci reușesc să înșele multe persoane de la care obțin bani, vânzându-le promisiuni.

Dacă ar fi să analizăm tot ceea ce promit aceștia, numai ieri (miercuri, 29 iulie – n.r.), în stațiunea Eforie Nord, am avut șansa să citim numele a 50 de viitoare vedete de cinema sau de reclame. De fapt, aceștia racolează turiști cărora le oferă, pe lângă serviciul de fotografiere profesională – lucru total neadevărat, nu există nici un fotograf profesionist în spatele acestei acțiuni – le oferă șansa de a semna contracte prin care își vor recupera banii cheltuiți inițial. De fapt, societatea asta funcționează doar două luni, fix cât ține sezonul, după care actele sunt aruncate la gunoi, iar cei păcăliți rămân cu banii dați. Încă de la bun început nu există șansa de a primi ceva. Ceea ce este discutabil este că oameni în toată firea, probabil sub mirajul de a deveni vedetă, cred că vor ajunge cândva mari personalități ale micului ecran. Nu este adevărat. Trebuie să ne dăm seama că, odată ce suntem invitați între niște tomberoane, ascunse într-o speluncă, pentru a face fotografii, nu putem ajunge la Hollywood”, a mai declarat șeful OPC Constanța.

Amenințări: ”Mi-au atras atenția să vin mai rar în București”

Întrebat dacă a primit amenințări din partea celor controlați și sancționați, Constantinescu a declarat că a avut parte și de asemenea episoade.

Unul dintre ei era extraordinar de efervescent, dar, din câte  mi-am dat seama, la ei în casă, pantalonii îi purta găina. Deci, cea cu care ne-am certat mai tare a fost soția (…) Sunt din București și mi-au atras atenția să vin mai rar în București (…) Oamenii trebuie să înțeleagă că nu au cum să se lase înșelați, că prin două fotografii, vor ajunge pe filmamentul marilor societăți comerciale pentru a le face acestora reclamă”, a mai declarat Horia Constantinescu, șeful OPC Constanța.

De precizat că astfel de practici ale escrocilor, care vând iluzii naivilor, au fost înregistrate și luate în colimatorul autorităților încă de acum 15 ani. Se pare că, de la un an la altul, vorba șefului OPC, se pun la adăpost tot mai bine și au reușit, cel puțin până acum, să înșele nu numai clienții, ci și vigilența autorităților. Prin urmare, aveți grijă în cine aveți încredere și ce vi se promite.

Dan ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.