Poliţiştii cer majorarea normei lunare de hrană şi a sporului pentru suprasolicitare neuropsihică

0
884
Foto: IPJ Constanța

Sindicaliștii din Poliție au trimis Guvernului Cîțu o adresă prin care solicită majorarea normei de hrană și a sporului pentru suprasolicitare neuropsihică. Conducerea Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) au anunțat încă de luna trecută că vor urma și unele acțiuni de protest, cu privire la decizia Executivului privind înghețarea salariilor la nivelul anului 2020.

Potrivit reprezentanților SNPPC, s-a solicitat membrilor Guvernului să facă uz de prerogativele legale pentrupunerea în aplicare a prevederilor art. 5 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care stipulează ca polițiștii și alte categorii de bugetari beneficiază și de un spor pentru risc și suprasolicitare neuropsihică de până la 25%, respectiv de un spor pentru păstrarea confidențialității de până la 5%, aplicate la salariul de bază lunar, respectiv la indemnizația lunară de încadrare.

Considerăm că actualele cuantumuri ale sporurilor acordate polițiștilor, funcție de structura în care activează, nu sunt de natură să compenseze privațiunile și complexitatea efortului depus de specialiștii din structurile de investigații criminale, de combatere a criminalității organizate, de acțiuni și intervenții speciale, din centrele de arest-transfer, de criminaliști etc. Ca atare, este necesară cresterea sporului pentru risc si suprasolicitare neuropsihica la valoarea procentuală de 25 % pentru toti politistii din MAI, beneficiari ai acestui spor, în prezent – circa 30.000, din totalul de 170.000 de angajați, in vederea eliminarii unor inechitati intre diferitele structuri polițienești, dat fiind faptul că, în prezent, există diferențe în ceea ce privește acordarea acestui spor, desi desfășoară activități profesionale cu un grad de complexitate si risc echivalente. Precizăm și faptul că, din acest considerent, dar și din cauza programului suprasolicitant și a riscurilor profesionale specifice, în ultimii ani foarte mulți polițiști judiciariști au solicitat mutarea pe alte funcții, în prezent existând un deficit major de specialiști în acest domeniu de activitate”, susțin sindicaliștii.

În același context, sindicaliștii SNPPC au solicitat și majorarea normei lunare de hrană acordate personalului MAI, dat fiind faptul că actuala valoare nu a fost actualizată cu indicii prețurilor de consum ai produselor alimentare, așa cum aceștia sunt stabiliți de Institutul Național de Statistică.

De remarcat că reprezentanții sindicatului la nivel național au avut, luni, o serie de întâlniri pentru stabilirea agendei pe perioada următoare. Aceștia au anunțat că, dacă solicitările nu le vor fi luate în considerare, vor trece la pichetarea prefecturilor, precum și al sediului MAI.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.