Polițiștii constănțeni avertizează: „Persoanele din alte localități nu au voie să meargă la pelerinajul de Sf. Andrei. Vom fi la datorie”

1
3119
Biserica Mănăstirii Sf. Andrei. FOTO Cătălin SCHIPOR

Magistrații constănțeni au respins cererea Arhiepiscopiei Tomisului formulată prin intermediul unei asociații prin care se ataca decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență de interzicere a pelerinajului la Mănăstirea Peștera Sf. Andrei de hramul acesteia. Polițiștii constănțeni au anunțat că vor fi mai multe filtre de Poliție pe ruta către Peștera Sf. Andrei pe data de 30 noiembrie, atunci când, doar locuitorii comunei Ion Corvin au voie să meargă la pelerinaj.

Arhiepiscopia Tomisului consideră ilegală și nejustificată decizia autorităților de a limita accesul la Mănăstirea Sf. Andrei doar pentru localnicii din Ion Corvin și pe baza unui act de identitate. Instanța a decis însă că hotărârea CJSU Constanța este justificată. După ce a mers la instanță, IPS Teodosie a oficiat o slujbă în interiorul unei Biserici din cartierul Tomis Plus, deși oficierea slujbelor este permisă doar în exteriorul lăcașelor de cult. La fața locului au ajuns și polițiștii care au fost sesizați printr-un apel TELVERDE iar persoanele care se aflau în interiorul Bisericii au fost rugate să părăsească incinta. IPS Teodosie nu a fost de acord nici cu această decizie.

În ceea ce privește pelerinajul de la Mănăstirea Peștera Sf. Andrei, reprezentanții IPJ Constanța au precizat că forțele de ordine vor fi la datorie în această zi și îi roagă pe cetățeni să respecte regulile

Pe data de 30 noimbrie vom fi la datorie. Atât polițiștii cât și jandarmii vor urmări ca normele legale să fie respectate cu strictețe și nu vom tolera încălcarea legii în zona Mănăstirii Sf.Andrei. Nu considerăm că se va forma o aglomerare mare de persoane, deoarece la această manifestare religioasă pot participa doar oamenii care au domiciliul în localitatea Ion Corvin. Persoanele din alte localități nu au voie să participe la aceste pelerinaje”, a precizat Andreea Iliescu, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Constanța.

Reprezentanţii Patriarhiei Române susţin că pelerinajul s-ar putea organiza, printr-o îngăduinţă a autorităţilor

Reprezentanţii Patriarhiei Române susţin că sunt preocupaţi atât de protejarea sănătăţii credincioşilor, cât şi de manifestarea libertăţii lor de credinţă. În acest sens, este necesar un dialog permanent între autorităţile de stat şi locale competente şi autorităţile religioase, mai ales în situaţia unor zone carantinate sau având o rată ridicată de infectare cu noul coronavirus, dialog la care a îndemnat şi Preşedintele României în luna octombrie din acest an.

În cazul concret al pelerinajului la Peştera Sfântului Apostol Andrei din comuna Ion Corvin, judeţul Constanţa, comună care are un număr mic de locuitori (1992), s-ar putea organiza, printr-o îngăduinţă a autorităţilor, pelerinajul, având în vedere caracterul excepţional al acestei sărbători pentru poporul român.

Ţinând cont de recunoaşterea de către Statul Român a rolului excepţional avut de către Sfântul Apostol Andrei în viaţa poporului român, este necesar ca autorităţile de stat competente să permită în mod excepţional credincioşilor din ţară să vină în pelerinaj la Peştera Sfântului Apostol Andrei, situată în comuna Ion Corvin, judeţul Constanţa, cu respectarea distanţei fizice, purtarea măştii şi dezinfectarea obiectelor atinse, aşa cum prevăd „regulile de protecţie sanitară privind activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective” (HG nr. 967/12.11.2020 privind prelungirea stării de alertă)”, susţin reprezentanţii Biroului de Presă al Patriarhiei Române.

Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat, Ocrotitorul României, este singurul sfânt din Calendarul Bisericii Ortodoxe Române a cărui pomenire este declarată sărbătoare naţională bisericească de către Sfântul Sinod, prin hotărârea nr. 4972 adoptată în şedinţa din data de 14-15 noiembrie 2001. De asemenea, începând cu anul 2012, în Codul muncii, ziua de 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat, Ocrotitorul României, este inclusă între sărbătorile legale în care nu se lucrează.

Mihaela GIUGLEA

Citește și:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.