Polițiștii supraveghetori ai “afacerilor” cu motorină furată de la navele de pe Dunăre, clienți fideli ai hoților. Le asigurau spatele pentru a cumpăra mai ieftin

0
4465

Cotidianul Focus Press continuă seria dezvăluirilor cu privire la operațiunile grupărilor infracționale specializate în extragerea combustibilului de la navele care tranzitau Dunărea, cu ajutorul echipajelor acestora, dar mai ales sub supravegherea polițiștilor care îi și sprijineau în derularea ”afacerilor” ilegale.

La începutul acestei luni prezentam modul în care un grup de persoane, împărțit în mai multe echipe, cu atribuții bine stabilite, contactau marinarii de pe respectivele nave sau erau contactați de aceștia, pentru a extrage combustibil din rezervoare, pentru a-l depozita, pentru a-l vinde apoi către diferite persoane, printre care se numără și polițiști de frontieră.

Așa cum arătam data trecută, ancheta vizează un număr de 38 de persoane, iar nucleul grupării era format din suspecți domiciliați pe raza localității Oltina, din județul Constanța, însă există și alți membri, care îndeplinesc diferite roluri în cadrul grupării și care domiciliază pe raza localităților Băneasa, Răzoare, Eforie Nord, Topraisar și Dobromir, din județul Constanța.

Apartenența polițiștilor la gruparea infracțională

Acum vom face referire la implicarea polițiștilor de frontieră care i-au sprijinit pe capii grupării, și nu ne miră că cei din urmă își asigurau ”partenerii” că totul e sigur, grație relațiilor dezvoltate în timp. Pentru că, așa cum reiese din rechizitoriul întocmit de procurorul de caz, Teodor Niță, această grupare opera de ani buni.

Astfel, așa cum se arată în rechizitoriu, în noaptea de 05/06 mai 2018, o echipă de polițiști, din cadrul SRPT Constanța și SPF Băneasa – aceasta fiind cea care efectua supravegherea activităților infracționale, s-a întâlnit cu lucrătorul de serviciu V. D.  Alexandru – din cadrul Secției 8 Rurale Băneasa, iar la vederea mașinii de Poliție a SPF Băneasa, care era dotată cu cameră video cu vedere pe timp de noapte, simțind pericolul, toți ceilalți au devenit agitați, întrebându-l insistent pe polițistul Secției 8 –  Băneasa despre unde și cine a  fost cu autoutilitara, sau cine erau ceilalți polițiști care îl însoțeau.

Cu toate că lucrătorul din cadrul SPF Băneasa nu i-a răspuns, a doua zi, doi dintre capii grupului infracțional, C. Marian și C. Lucian, vorbeau la telefon despre prezența echipei în zonă, de unde rezultă că polițistul Secției 8 Rurală știa despre activitatea acestora, că erau urmăriți de organele de poliție și i-a anunțat despre posibilele controale.

Lucrătorii de poliție, fiind în exercitarea atribuțiilor de urmãrire penalã, acţionând în urma datelor furnizate de conținutul convorbirii telefonice interceptate  din data de 06.05.2018, ora 14:36:55 dintre C. Marian și C. Luciandin care a reieșit că au fost informați despre prezența organelor de cercetare în zonă, l-au contactat telefonic pe polițistul de frontieră C. Nelu.

I-au acestuia date suplimentare despre discuțiile telefonice dintre cei doi capi ai rețelei, ocazie cu care acesta  a precizat faptul că un lucrător de la Secția 8 Rurală Băneasa (V.D. Alexandru – n.r.) l-a întrebat în data de 05.05.2018 – în mod insistent, să-i spună „unde a fost în patrulã cu lucrătorii de poliție delegați”.

Redăm în continuare o parte din rechizitoriu, în ceea ce privește activitatea polițiștilor, atât cei implicați în comiterea de infracțiuni, cât și a celor care au derulat ancheta.

”Agentul-șef C. Nelu a precizat faptul cã reţine că V. D. Alexandru a afirmat cu privire la autospeciala CT 08 PKJ (mașina de Poliție – n.r.),  pe care o văzuse în zonă cu ocazia activităților desfășurate, că o recunoaște,  pentru că a mai văzut-o la sediul D.N.A. Constanța, însã agentul şef adjunct C. Nelu a refuzat să continue discuția  initiata cu V. D. Alexandruși că nu i-a furnizat informaţiile cerute de către acesta cu privire la activitatea pe care a desfășurat-o în cauză.

A precizat însã cã singura persoanã  căreia i-a comunicat despre activitatea derulatã este  șeful lui, șeful SPF Băneasa– cms.  C. Cristian.

Ulterior, în aceiași zi, lucrătorii de poliție delegați au fost contactați telefonic  de șeful Postului de politie Oltina, agent șef adjunct de poliție D. Cătălin, (care avea cunoștință de lucrarea care se desfășura în zona localității Oltina, întrucât a sprijinit activitatea prin efectuarea investigațiilor) -și i-a întrebat <<dacă au fost ei pe zona Oltina în data de 04/05.05.2018, deoarece l-a auzit pe un coleg de-al său care vorbea de prezența lor in zona>>– în sensul cã ar fi  observat autoturismul de serviciu CT-08-PKJ aflat lângă mașina Poliţiei de Frontierã,  dar nu i-a legitimat pe ocupanții acesteia și nu știe cine sunt. 

I s-a confirmat ag. șef adj. D. Cătălin că au fost ei la faţa locului, ocazie cu care acesta le-a rãspuns  că V. D. Alexandru este polițist în cadrul Secției 8 Rurală Băneasa și ştie despre acesta cã are legături strânse de prietenie cu C. Lucian (care a fost încadrat în Jandarmeria Română, dar a fost trecut in rezervă intrucat a fost cercetat penal, cu privire la săvârșirea de infracțiuni în legătură cu achizitionarea de combustibil de la navele care tranzitau zona localității Oltina).

Totodată, în continuarea discuţiei, acesta le mai comunică şi faptul că numitul C. Lucian este cunoscut ca fiind protejat şi de un polițist de la Garda de Coastã, despre care ştie cã se numește S. Luci (care la rảndul sãu se aprovizoneazã cu  motorină de la C. Lucian, folosind motorina pentru societatea comercială pe care o administrează familia sa).

Tot cu această ocazie ag. șef adj. D. Cătălin a mai arătat și că are informaţii certe despre mai multe numere de telefon pe care le folosesc C. Lucian și cei doi polițiști.

De asemenea, ag. șef adj. D. Cătălin, în vederea completãrii datelor informative cerute, a mai comunicat şi faptul cã, printre persoanele care se ocupă cu motorină și țigări provenite din contrabandă, mai ştie cã sunt incluşi în cadrul grupãrii infracţionale încă două persoane.

Încrengături demne de telenovele

Din conținutul procesului verbal din data de 27.06.2018 rezultă că la data de 20.05.2018, C. Lucian a fost anunțat de către M. D. Alexandra “să nu iasă pe Dunăre, întrucât zona este supravegheată de poliție” – aspect despre care avea cunoștință pana la acel moment doar șeful poliției de frontieră Băneasa – cms. C. Cristian, deoarece  i se solicitase autospeciala de serviciu dotată cu camera de filmare cu termoviziune.

Din verificările efectuate s-a stabilit că M. D. Alexandra, la vremea respectivă era concubina șefului poliției de frontiră Băneasa – cms. C. Cristian, aspect din care rezultă că în această conjunctură, respectivul i-a divulgat informațiile deținute, iar ulterior s-a despărțit de acesta, intrând într-o relație de concubinaj cu inculpatul C. Lucian din care a rezultat nașterea unui copil.

Polițiștii – clienții fideli ai rețelei infracționale

Analizând conținutul proceselor verbale de redare a convorbirilor telefonice, s-a stabilit că, pe lângă alți clienți care cumpărau motorină, se numărau și lucrătorii de poliție V. D. Alexandru, D. Lucian și N. Silviu, care cumpărau motorină de la membrii rețelei, cunoscând că aceasta provine din săvârșirea unor infracțiuni.

Mergând mai departe pe firul anchetei, la data de 30.05.2018 s-a cerut din nou sprijinul SPF Băneasa, pentru a ajuta echipa de supraveghere în zona localității Oltina, luându-se legătura cu doi lucrători, respectiv cu agentul şef adjunct C. Nelu și cu șeful SPF Băneasa–cms. C. Cristian – care a pus la dispoziție autoutilitara dotată cu cameră cu vedere pe timp de noapte.

Ulterior, au fost interceptate convorbiri telefonice din care  rezulta că numita M. Diana, (concubina lui C. Cristian) încerca să-l convingă pe C.Lucian de prezența echipei operative în zonă, evident  pentru a-l proteja  astfel să nu fie depistat in flagrant.

Având în vedere aceste aspecte, lucrătorii delegați care efectuau supravegherea i-au cerut agentul şef adjunct C. Nelu, care îi însoțea și sprijinea, să prezinte o „legendă” șefului sau –cms. C. Cristian,  adică să ii spună că ei ar fi părăsit zona Oltina, mergând în zona Rasova – legendă ce avea drept scop să liniștească pe cei care se agitaseră în urma a ceea ce pare să fi fost  „o scurgere de informație”.

Astfel, la aproximativ 10 minute, după ce agentul şef adjunct C. Nelu i-a comunicat șefului său aceasta schimbarea a locului de acțiune, persoanele supravegheate au ieșit pe apă cu ambarcațiunile deținute, mergând la navele staționate, de unde au luat cantități mari de motorină și benzină, situație ce denotă în mod logic existența unei legături de comunicare ”on line”  între persoanele implicate.

În acest mod, polițiștii implicați în ”afacerea” ilegală de pe malul Dunării, au fost deconspirați și puși sub acuzare, odată cu membrii rețelei infracționale, trimiși în judecată prin rechizitoriu.

Vom continua seria dezvăluirilor din acest dosar într-un material viitor, în care vom relata aspecte legate de marinarii implicați și despre modul în care aceștia reușeau să ascundă mari cantități de combustibil, pentru a-l vine mai apoi la prețuri mult mai mici decât prețul pieței.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.