Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Petrică Bacaim, ofițer de poliție judiciară în cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (I.G.P.F.) – Garda de Coastă, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații. Însă, pe 6 septembrie, magistrații au decis să-i aplice un avertisment și să-l țină sub supraveghere.
”Renunţă la aplicarea pedepsei faţă de inculpatul BACAIM PETRICĂ, trimis in judecata pentru săvârşirea infracţiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, prevăzută de art.12 alin.1 lit.b din Legea nr.78/2000. În baza art. 81 C. pen. aplică inculpatului BACAIM PETRICĂ, un avertisment. Atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 82 alin.3 C.penal in sensul că, dacă în termen de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii prin care s-a dispus renunţarea la aplicarea pedepsei se descoperă că, săvârşise anterior rămânerii definitive a hotărârii o altă infracţiune, pentru care i s-a stabilit o pedeapsă chiar după expirarea acestui termen, renunţarea la aplicarea pedepsei se anulează şi se stabileşte pedeapsa pentru infracţiunea care a atras iniţial renunţarea la aplicarea pedepsei. În baza art. 274 alin. (1) C. proc. pen. obligă pe inculpatul BACAIM PETRICĂ, la plata sumei de 4000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 6.09.2024”, potrivit minutei judecătorești.
Potrivit rechizitoriului, la data de 22 februarie 2023, inculpatul Petrică Bacaim, în calitate de ofițer de poliție judiciară în cadrul Poliției de Frontieră – Garda de Coastă Constanța, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, ar fi transmis unor jurnaliști de la o publicație locală informații nedestinate publicității, referitoare la:
– prinderea în flagrant a unui presupus contrabandist de țigarete, autoturismul folosit de acesta, cantitatea și marca țigaretelor,
– efectuarea unei percheziții domiciliare, adresa la care se efectua acea activitate,
– unitatea de parchet care efectua urmărirea penală și identitatea procurorului de caz.
În același context, inculpatul Petrică Bacaim ar fi permis unui fotoreporter accesul în câmpul infracțional pentru a efectua fotografii și înregistrări video și pentru a transmite informații legate de activitățile desfășurate de organele de poliție.
L.B.