Poluatorul de la Midia a fost amendat cu 20.000 de lei: lucrările de ecologizare au fost finalizate

0
213

Senatorul AUR de Constanța, Evdochia Aelenei, a primit în sfârșit răspuns din partea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor cu privire la poluarea din Portul Midia, de la sfârșitul lunii octombrie 2021.

Joi, 28 octombrie 2021, ora 2.00, în timpul descărcării navei Angi, sub pavilion Malta, încărcată cu păcură, care se afla în Dana 4 Midia Năvodari, unul din furtunurile de descărcare ale terminalului s-a spart. A rezultat o poluare cu păcură de circa o tonă, aceasta fiind compactă și înghețată, datorită temperaturii scăzute. Poluarea s-a produs atât în acvatoriul marin (apă), în proporție de aproximativ 20%, cât și în zona din jurul cheiului și pe sol (uscat).

„Am primit răspunsul din partea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, privind interpelarea mea citită în Plenul Senatului în legătură cu poluarea din Portul Midia.

Deși așteptam măsuri concrete și ușor de pus in practică, răspunsul a fost unul ambiguu, în stilul caracteristic Guvernului“, a susținut senatorul Evdochia Aelenei.

Potrivit ministrului Mediului, Barna Tanczos, lucrările de ecologizare ale acvatoriului marin au fost finalizate în totalitate, iar cele de pe uscat vor continua până când terenul va fi adus în starea inițială. Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral a raportat că s-a finalizat operațiunea de aducere a solului din zona Danei 4 la stadiul inițial, prin completare cu nisip, acțiunea urmând să fie reluată la primăvară, când se va adăuga un strat de pământ vegetal și gazon.

În luna noiembrie 2021, a fost spălată zona de sub cheu, folosindu-se propulsia unui remorcher, și a fost efectuată o inspecție cu scafandrii, după care a fost curățată zona de sub cheu, pe o lungime de 2m și o lățime de 30cm, unde fusese identificată o pată lipită de ciment, care putea să mai genereze irizații.

Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Constanța a monitorizat permanent modul de desfășurare a lucrărilor și a amendat poluatorul, Midia Marine Terminal, cu 20.000 de lei, conform prevederilor articolului 77, punctul 1, litera g din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 202/2002, privind gospodărirea integrată a zonei costiere.

„Prin actele de control încheiate sunt impuse măsuri care să conducă la limitarea impactului activităților desfășurate de operatorii economicei/persoane fizice asupra mediului înconjurător, modul de realizare a acestor măsuri fiind urmărit de către Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Constanța.

Legat de proiecte specifice pentru preîntâmpinarea unor astfel de poluări în porturile maritime, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor încurajează autoritățile portuare să aplice pentru astfel de proiecte“, a mai precizat ministrul Barna Tanczos.

Valentin ISPAS

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.