Pompierii ISU Dobrogea au cameră hiperbară de peste 1 milion de euro, pe care au folosit-o doar la un exerciţiu demonstrativ şi veste de salvare fără service la zi

0
248
foto cu rol ilustrativ

În perioada 5 aprilie 2021-19 septembrie 2021 scafandrii din 34 de județe participă la un stagiu de pregătire și antrenament la Centrul de Antrenament al Scafandrilor de Interventie din cadrul ISU Constanța. Un bun moment pentru a vedea ce poate oferi județul Constanța acestor salvatori din adâncuri, în afară de Marea Neagră.

De-a lungul anilor, scafandrii constănțeni au fost dotați și cu tehnică pe care se pune praful, ori conducerea evită să discute concret despre situația lor. Pentru scafandrii constănțeni, în ultimi ani, ISU Dobrogea s-a dotat prin achiziția prin proiecte cu finanțare din fonduri europene, derulate de IGSU, următoarele echipamente:

• Autospeciala pentru tratamente hiperbarice și oxigeno terapie – 1 cpl., preț 5.597.954,76 RON/cpl;

• Autospecială cu echipament specific pentru transport scafandri la intervenție – 3 cpl., preț 151444,44 euro/ cpl;

• Complet de scufundare tip umed (izoterm) – 22 cpl., preț 4.680 euro / cpl;

• Complet de scufundare tip uscat (etanş) – 22 cpl., preț 5.450 euro / cpl;

• Aparat termoviziune – 2 cpl., preț 9.812 euro / cpl;

• Ambarcaţiune de intervenţie şi salvare cu chilă rigidă şi borduri moi (RIB) – 4 cpl., preț 43.919 euro / cpl;

• Ambarcaţiune de intervenţie şi salvare pentru scafandri – 2 cpl., preț 34.6250 euro / cpl;

• Ambarcaţiune de salvare din aluminiu cu motor – 4 cpl., preț 24.725 euro / cpl;

• Remorcă peridoc pentru transportul ambarcaţiunilor pneumatice – 2 cpl., preț 2.666 euro / cpl.

Surse neoficiale susțin că vestele de salvare de pe ambarcațiunile ISU Dobrogea nu au service-ul făcut și drept urmare nu pot fi folosite.  Într-un răspuns oficial oferit FOCUS PRESS, reprezentanții ISU Dobrogea au evitat un răspuns clar și concis: „La nivelul ISU Constanța nu s-au achiziționat veste de salvare în mod centralizat. Acestea se regăsesc în inventarul de complet al autospecialelor de scafandri, respectiv în inventarul de complet al ambarcațiunilor“, se arată în răspunsul ISU Dobrogea.

Pe lista de achiziții se regăsește, la primul punct, „autospeciala pentru tratamente hiperbarice și oxigeno terapie“. A fost cumpărată în anul 2017, valoarea acesteia ridicându-se la peste 1,1 milioane euro. De când a fost cumpărată, aproape că a fost folosită (o dată) la un caz medical, dar a fost întoarsă din drum, și a mai fost scoasă o dată din garaj pentru un exercițiu multinațional.

Rolul principal al unei camere hiperbare este acela de a pregăti scafandrii de mare adâncime, sau a se face oxigenoterapie pentru scafandrii ieșiți de la mare adâncime, ori diverse afecțiuni medicale, cum ar fi victime ale incendiilor cu inhalare de monoxid de carbon sau cu arsuri ale căilor respiratorii. Chiar dacă are această cameră hiperbară, ISU Dobrogea nu are scafandrii de mare adâncime. „Scafandrii de la ISU Constanța nu sunt autorizați pentru intervenții în mediul acvatic la o adâncime de peste 40 metri (peste această adâncime se consideră scufundări la mare adâncime). Acestia sunt brevetați și dotați cu echipament specific pentru a efectua scufundări în mediul acvatic la o adâncime de până la 40 metri“, au precizat reprezentanții ISU Dobrogea.

Camera hiperbară a ISU Dobrogea are o capacitate de 7 locuri din care 5 în camera principală (4 în șezut și unul pe targă) și 2 locuri în camera secundară. „La nevoie poate fi încadrată cu șase subofițeri (câte doi pentru fiecare tură de serviciu) specializați ca și tehnicieni operare cameră hiperbară“ au subliniat reprezentanții ISU Dobrogea. De la achiziția din 2017, autospeciala a fost solicitată, în anul 2019, de către Spitalul Județean Buzău în vederea aplicării unui tratament cu oxigen hiperbar pentru un copil de aproximativ 15 ani intoxicat cu monoxid de carbon. Din cauza stării alterate de sănătate ce nu a permis transportul pacientului spre camera hiperbară, tratamentul nu a mai putut fi administrat. Tot în anul 2019 autospeciala a participat la Exercițiul Multinațional “Vigorous Warriour” în Dana Militară 0 Constanța, fiind inclusă în cadrul unei situații tactice.

În rest, periodic este ștearsă de praf.

Cătălin SCHIPOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.