Pompierul tulcean, Arhire Constantin Iulian, decorat de președintele României pentru salvarea a două fete din cariera Bididia

0
3424
Înmânarea Medaliei Naţionale „Pentru Merit” clasa a III-a cu însemn pentru militari. FOTO ISU Delta Tulcea

Inspectorul şef al ISU Delta Tulcea, colonel Petrov Daniel, a înmânat plutonierului major, Arhire Constantin Iulian, din cadrul Detașamentului de Pompieri Tulcea, Medalia Naţională „Pentru Merit” clasa a III-a cu însemn pentru militari, conferită de preşedintele României, Klaus Werner Johannis, „în semn de apreciere pentru contribuția importantă, adusă la îndeplinire cu succes a misiunilor specifice”.

Plutonierul major, Arhire Constantin Iulian, este cel care, în data de 13 martie 2019, a coborât în rapel și a salvat două fete, căzute în zona carierei Bididia.

La acea dată, în jurul orei 16.35, un apel la numărul unic de urgență 112 anunța că 2 fete s-au pierdut în zona pădurii Bididia. Apelul venea de la mama uneia dintre cele două fete de 15 ani. După câteva momente a venit și al doilea apel, era una dintre cele două. Nu știau unde se află. Un echipaj de pompieri a răspuns apelului.

Dispecerul a păstrat legătura telefonică până au ajuns salvatorii la ea, în timp ce echipajul de pe autospecială înconjura dealul Bididia cu sirenele pornite pentru a încerca să repereze fetele. Cele două au fost într-un târziu văzute, erau pe marginea carierei, care în acel loc are aroximativ 100 de metri adâncime. Cea care sunase abia se mai ținea.

Autospeciala de stingere a „zburat“ pe drumul accidentat al carierei până în vârf. Plutonier major Arhire Iulian a coborât în rapel, cu încă o cască și un brâu, și cu ajutorul colegilor a reușit să o scoată pe prima, cea care era în cel mai mare pericol. Apoi a urmat cea de a doua fată. Poziția ei era dificilă și nu putea să ajungă ușor la ea, mai ales pentru a o asigura. Vântul sufla cu putere, ceea ce a făcut și mai greoaie intervenția. După extragerea celei de a doua fete, a urmat și companionul lor, un cățel.

C.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.