Povestea Cetății Halmyris, obiectiv turistic în județul Tulcea

0
146

Delta Dunării are numeroase obiective turistice care au o poveste cu adevărat impresionantă. Dintre acestea se remarcă cea a cetăţii Halmyris, din localitatea Murighiol, un loc fascinant atât din punct de vedere vizual, cât și istoric. Ruinele cetăţii sunt situate la 200 de metri de Șoseaua Murighiol-Dunăvățul de Sus, mai exact la 1,5 kilometri de brațul Sfântul Gheorghe.

Cetatea Halmyris a fost descoperită în urmă cu câteva decenii. Cetatea romano-bizantină are o formă trapezoidală, cu o suprafaţă de aproximativ 2 hectare, cu 15 turnuri, 3 porţi şi 3 valuri de apărare. Principalele monumente dezvelite şi, în parte, restaurate sunt: Poarta de Nord, Poarta de Nord-Vest, Poarta de vest, Thermae-le, Edificiul nr. 1, Basilica paleocreştină cu cripta martirilor Epictet şi Astion.

Cercetările arheologice desfăşurate începând cu anul 1981 au scos la iveală o cetate romană întemeiată într-o zonă cu urme de locuire din secolele VI-V şi IV/III-II/I a.Chr., care a cunoscut mai multe etape în evoluţia sa: fortificaţie romană de pământ (ultimul sfert al sec. I p.Chr.); castrul de piatră – sediu al legiunilor I Italica şi XI Claudia Pia Fidelis şi staţie a flotei Classis Flavia Moesica – începutul sec. II – al treilea sfert al sec. III p.Chr.; cetate romană târzie – al treilea sfert al sec. III – primul sfert al sec. VII p.Chr.

Cetatea a devenit mult mai cunoscută în rândul oamenilor datorită unei descoperiri cu adevărat uluitoare. A fost confirmată o vechime și mai mare a civilizației. O criptă neștiută până atunci a fost găsită de către arheologi. Aceasta a scos la iveală rămășițe umane, care s-au dovedit ulterior a fi cele ale preotului Epictet și ale monarhului Astion, cei mai vechi martiri creștini atestați în Dobrogea.

Cetatea Halmyris, cândva populată, înfățișează astăzi doar o poveste, povestea ruinelor în care s-au dus lupte grele și pentru care oștenii stăteau zi și noapte de pază pentru a o apăra. Programul de vizitare este de marți până duminică de la orele 08.00 la 16.00, iar tarifele sunt: 4 lei/adult, 2 lei/pensionar, preșcolar, elev ori student.

Mihaela GIUGLEA

sursa foto: CJ Tulcea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.