Prefectul Constanței încă încearcă să oprească ridicarea unor blocuri de 24 și 39 de etaje, de către spanioli

0
3503

Instituția Prefectului – Județul Constanța a atacat cu recurs decizia Tribunalului de a îi respinge cererea de anulare a Hotărârii Consiliului Local nr. 116/2009, prin care s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru un complex de imobile cu regim mare de înălțime pe strada Chiliei.

În 2009, Consiliul Local Constanța a aprobat un Plan Urbanistic Zonal ce permite construirea a nouă blocuri de 24 de etaje și a alte două, de 39 de etaje, pe terenul fostei baze RATC, de pe strada Chiliei. Până acum, pe terenul de 94.997,56mp s-a edificat supermarketul LIDL, de la intersecția cu strada Soveja.

Aproape nouă ani mai târziu, Felicia Ovanesian, Liga pentru Drepturile Constănțenilor și prefectul județului Constanța au cerut anularea acestei hotărâri a aleșilor locali, dar au pierdut procesul în primă instanță. Însă, doi ani mai târziu, aceștia au atacat cu recurs decizia Tribunalului, iar Curtea de Apel le-a admis cererile și dosarul a fost trimis spre rejudecare.

La începutul lunii noiembrie a.c., Tribunalul Constanța a dat, din nou, câștig de cauză Consiliului Local și SC Bogaris Residential Rom Cuatro SRL (fostă SC Habbitania SRL) și a respins cererile de chemare în judecată, considerându-le neîntemeiate.

Așa că luni, 6 decembrie a.c., Prefectura Constanța a depus un nou recurs, urmând a se stabili primul termen de judecată la Curtea de Apel.

Inspectoratul de Stat în Construcții a descoperit mai multe nereguli, magistrații nu îi dau dreptate

Instituția Prefectului a solicitat anularea hotărârii aleșilor locali din 2009, prin care a fost aprobată construirea unui complex de imobile cu regim mare de înălțime și funcțiuni de locuire colectivă, comerț, birouri și hote, pe strada Chiliei, deoarece  Inspectoratul Județean în Construcții Constanța a constatat, în urma unui control, că în certificatul de urbanism care a stat la baza PUZului nu se specifică documentațiile tehnice în temeiul cărora a fost emis, la regimul juridic nu se specifică dacă terenul studiat este înscris în lista cuprinzând monumentele istorice din România, la regimul tehnic nu se specifică valorile aprobate ale indicatorilor urbanistici respectiv procentul de ocupare al terenului și coeficientul de utilizare al acestuia, alinierea terenului și a construcțiilor față de străzile adiacente, precum și înălțimea minimă și maximă admisă, și nici nu s-au solicitat avizul Direcției Județene pentru Cultură și avizul Consiliului Județean Constanța.

Însă, magistrații Tribunalului Constanța au motivat că Legea nr. 350/2001, în forma în vigoare la data emiterii certificatului de urbanism, nu cuprindea obligativitatea menționării documentațiilor urbanistice în baza cărora a fost emis. Și că, sub aspectul regimului juridic, în condițiile în care terenul studiat era liber de construcții, pentru fostele hale aparținând RATC obținându-se autorizații de desființare, în mod vădit nu existau monumente istorice care ar fi putut fi înscrise în Lista cuprinzând monumentele istorice din România.

În ceea ce privește lipsa avizului Ministerului Culturii și al Ministerului Mediului, în lipsa vreunui vestigiu suprateran, nu era necesară solicitarea și emiterea unui astfel de aviz în faza de elaborare a PUZului, impunându-se un astfel de demers în faza obținerii autorizațiilor de construire. Aceeași concluzie se impune și în ceea ce privește lipsa avizului Consiliului Județean, Legea nr. 350/2001 în forma aplicabilă în speță nereglementând obligativitatea obținerii unui astfel de aviz în situația de față, au mai motivat magistrații Tribunalului Constanța, potrivit platformei Institutului Român pentru Informații Juridice, www.rolii.ro.

Terenul, împărțit de spaniolii de la Bogaris cu Banca Santander și firma lui Panait

În 2017, Bogaris Residential Rom Cuatro SRL a obținut patru certificate de urbanism, pentru construirea a patru clădiri cu regim de înălțime 3S+P+24E+terasă circulabilă și funcțiuni de locuințe colective, cu spații comerciale la parter.

Conform memoriului prezentat Agenției pentru Protecția Mediului Constanța în 2018, cele patru blocuri vor avea câte 168 de apartamente, adică un total 672 de unităţi locative. Un număr de 844 de locuri de parcare vor fi asigurate la subsoluri şi douăsprezece în exterior.

În procesul ajuns, în prezent, pe rolul Curții de Apel Constanța, au intervenit și Banco Santander SA din Spania (fosta Banco Popular Espanol SA), care este proprietarul unei părți din terenul situat în incinta fostei baze auto a RATC, de peste 9,4 hectare, și M.C.F. Construct 2000, care a încheiat cu Bogaris (proprietarul terenului) un antecontract de vânzare – cumpărare în noiembrie 2016, pentru a construi o clădire sau clădiri rezidențiale.

Bogaris Residential Rom Cuatro SRL are ca asociați persoane fizice pe Alfonso De Los Santos Otero Zapata și ca persoane juridice firma Bogaris Residential 4 din Spania.

M.C.F. Construct 2000 SRL are ca unic asociat și administrator pe Cristian Gabriel Panait, care mai nou vrea să ridice un bloc de 21 de etaje în Olimp.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.