Prefectul Coșa, vizită la Colegiul Pedagogic din Constanța: “A fost o mare bucurie să am în față viitori dascăli ai Dobrogei”

0
44

“Flacăra spiritului dobrogean” a poposit astăzi, 18 noiembrie 2022, la Colegiul Național Pedagogic “Constantin Brătescu” Constanța și a foșt întâmpinată cu momente artistice care i-au impresionat pe oaspeți prin virtuozitate.


În prezența domnului prefect al județului Constanța, Silviu Coșa, a inspectorul școlar general, prof. Sorin Mihai, a inspectorilor școlari generali adjuncți, prof. Loredana Manolache și prof. dr. Daniela Stan, a inspectorului școlar pentru istorie, prof. Magdalena Baciu-Iacob, echipa colegiului, sub îndrumarea conducerii acestuia: director – prof. dr. Anamaria Ciobotaru și director adjunct – prof. dr. Polixenia Popescu, au creat „o pagină sublimă” a Istoriei românești – „Reintegrarea Dobrogei la în granițele României”.


Elevii colegiului au prezentat momente artistice din zestrea etniilor dobrogene și au oferit distinșilor oaspeți gustări tradiționale românești, tătărești, turcești, lipovenești și aromâne.
Dobrogenii au fost și sunt oameni veseli, talentați, prietenoși și harnici. Nu ai cum să nu iubești aceste meleaguri. Suntem încântați de emoția pe care elevii au simțit-o azi, de faptul că sunt conștienți că aparțin acestui tărâm al conviețuirii pașnice multiculturale. Tradiția și modernitatea se împletesc atât de firesc la noi, iar cel mai bun exemplu îl dă o școală cu 125 de ani de existență dobrogeană, dar cu o deschidere continuă către nou”, a declarat inspector școlar general, prof. Sorin Mihai.

“A fost o mare bucurie să am în față viitori dascăli ai Dobrogei, tineri care se vor dedica valorilor educaționale și care vor forma, la rândul lor, generații de tineri dobrogeni. Când mă gândesc la “Pedagogic”, mă gândesc la tradiție, continuitate și performanță. Toate catalizate de toleranța, armonia și unitatea care au caracterizat, dintotdeauna, spiritul dobrogean“, a spus prefectul Coșa.

Sentimentul de apartenență este un prim pas în demersul construirii identității de sine. Rolul școlii este, în acest sens, covârșitor. “Am încheiat astăzi seria manifestărilor dedicate Dobrogei, organizate de Instituția Prefectului Județului Constanța și Inspectoratul Școlar al Județului Constanța. Spectacolul oferit de elevii Colegiului a fost expresia a ceea ce reprezintă, de fapt, Dobrogea: o comunitate de învățare în care, de-a lungul timpului, dobrogenii au învățat cele mai importante lecții: lecția toleranței, a acceptării aproapelui, a conviețuirii în armonie“, a declarat prof. Anamaria Ciobotaru, directorul Colegiului Pedagogic.

Profesorul director Ciobotaru s-a adresat elevilor din prisma absolventului acestei instituții care datorează profesorilor acest lucru: formarea în direcția atașamentului față de școala care a format-o, față de comunitatea în care trăiește.

Mulți dintre actualii lor profesori sunt foști elevi ai școlii; proiectele internaționale ale școlii cu care am căștigat de 5 ori consecutiv titlul de ,,Școală Europeană” au în esența lor spiritul normalist și o parte din Dobrogea. Validarea internațională se atinge prin o puternică și solidă identitate națională. Elevii și profesorii Colegiului au fost întotdeauna ambasadorii școlii pedagogice care îi formează și ai Dobrogei ca model de interculturalitate, exemplu de bună practică. Dobrogea nu trebuie să o iubim pentru că este frumoasă, ci pentru simplu fapt că este a noastră. Felicitări dragi elevi și colegi pentru modul exemplar în care onorați o școală a cărei tradiție de peste 125 de ani este să formeze dascăli!“, a conchis directorul Ciobotaru.

A.V.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.