Prefectura solicită primarului Chițac să inițieze revocarea a două hotărâri ilegale

2
289
Vergil Chiţac

Primarul Chițac vrea ca Portul Tomis și Lacul Tăbăcărie să facă parte din domeniul public al municipiului Constanța, așa că a inițiat două proiecte de hotărâre în acest sens, iar consilierii locali le-au aprobat. Prefectura Constanța susține, însă, că acestea sunt ilegale, alții fiind pașii ce trebuie făcuți, conform legii, pentru un astfel de demers. Cu toate acestea, edilul-șef nu vrea, deocamdată, să le revoce.

În februarie a.c., primarul Constanței a inițiat două proiecte de hotărâre, pentru aprobarea solicitării trecerii Portului Tomis și a Lacului Tăbăcărie din domeniul public al Statului Român în domeniul public al municipiului Constanța. Toți consilierii locali prezenți la ședință, 26 din cei 27 în total, au votat pentru aceste proiecte, dar Prefectura Constanța susține că ele sunt ilegale.

Prefectul Constanței, Silviu Coșa, a refuzat să semneze că aceste hotărâri ale Consiliului Local sunt legală, atrângând atenția, pe 25 martie a.c., că ele încalcă atât prevederile Codului Administrativ, mai precis art. 292. Potrivit acestuia, procedura de trecere a unui bun din domeniul public al statului în domeniul public al unei unități administrativ-teritoriale se face la cererea Consiliului Local al acesteia, prin hotărâre a Guvernului, inițiată de autoritățile care au în administrare bunul respectiv, dacă prin lege nu se dispune altfel.

În plus, conform art 292 alin. 3-4 ale O.U.G. 57/2019, privind Codul Administrativ, cererea se aprobă prin hotărâre a Consiliului Local al municipiului (în cazul Constanței), în instrumentul de prezentare și motivare al hotărârii regăsindu-se, în mod obligatoriu, justificarea temeinică a uzului sau interesului public local, ceea ce Prefectura susține că nu s-a întâmplat în cazul hotărârilor privind aprobarea solicitării trecerii Portului Tomis și a Lacului Tăbăcărie din domeniul public al Statului Român în domeniul public al municipiului Constanța.

„Actele administrative reprezentate de H.C.L. nr. 59 și nr. 60/2021 nu respectă legislația invocată și nu pot îmbrăca forma unei cereri adresate Guvernului României, în vederea trecerii bunurilor din domeniul public al Statului Român în domeniul public al municipiului Constanța, motiv pentru care solicităm revocarea lor în prima ședință a Consiliului Local“, a transmis șeful Serviciului Juridic-Achiziții din cadrul Prefecturii, Ștefania Mitițescu, Consiliului Local Constanța și secretarului general al municipiului, Georgiana Gospodaru.

Cu toate acestea, pentru ședința ordinară a Consiliului Local din 23 aprilie a.c., primarul Vergil Chițac nu a inițiat două proiecte pentru revocarea hotărârilor declarate ilegale, conform solicitării Prefecturii. Poate le va include pe ordinea de zi suplimentară sau poate are vreun as în mânecă și arată că Prefectura nu are dreptate, cine știe? Să avem încredere, nu?, doar asta ne cere de fiecare dată!

Menționăm și faptul că șeful Serviciului Juridic-Achiziții din cadrul Prefecturii explică juriștilor Primăriei Constanța și că dacă cele două bunuri, Portul Tomis și Lacul Tăbăcărie, sunt de interes public national, transferul acesta se poate face doar prin lege, nu prin hotărâre de Guvern.

Valentin ISPAS

Citește și:

2 COMENTARII

  1. Pe malul lacului siutghiol adica pe aleea nalbei, s-a deschis rezidenta’casa bunicilor’ in incinta pensiune- bar rubin. Am vizitat si siutghiol s-ar afla in locul spalatoriei auto! Merita reportaj!

  2. Avizele de legaliate pentru cele doua hotarari le da secretarul general Georgiana Gospodaru. Oare aceasta nu cunoaste legislatia?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.