Primarul Chițac a inițiat un proiect de hotărâre ce încălca inclusiv Constituția, iar majoritatea consilierilor locali l-au votat fără probleme

1
776
Ședință a Consiliului Local Constanța

În februarie a.c., primarul Constanței a inițiat un proiect de hotărâre ce prevedea darea în folosință gratuită a unui teren către Registrul Auto Român. Acesta încălca și Codul Administrativ și Constituția, dar majoritatea consilierilor locali l-au votat fără probleme. Aleșii P.S.D. au votat împotrivă, cei P.N.L. și U.S.R.-P.L.U.S. pentru.

Pe 26 februarie a.c., consilierii locali P.N.L. și U.S.R.-P.L.U.S. au aprobat, la inițiativa primarului Vergil Chițac, un proiect de hotărâre pentru darea în folosință gratuită, către Registrul Auto Român, a unui teren de peste 8.000mp, de pe strada Industrială, pe baza unui contract de comodat. Edilul-șef a anunțat atunci că R.A.R. își va construi aici un nou sediu, deoarece cel actual este situat într-o zonă improprie. Consilierii locali P.N.L. chiar anunțau, în acea perioadă, că în locul sediului R.A.R. se va înființa un parc nou. Chiar și în bugetul propus pentru acest an sunt incluse sumele necesare în acest sens, susțin aceștia.

Prefectul Constanței, Silviu Coșa, a refuzat, însă, să semneze că această hotărâre a Consiliului Local este legală, atrângând atenția, pe 25 martie a.c., că ea încalcă atât prevederi din Codul Administrativ, cât și Constituția României, în care se precizează la art 136 alin. 4 că „bunurile proprietate publică sunt inalienabile. În condițiile legii organice, ele pot fi date în administrarea regiilor autonome ori instituțiilor publice sau pot fi concesionate ori închiriate; de asemenea, ele pot fi date în folosință gratuită instituțiilor de utilitate publică“. Tot date în folosință gratuită instituțiilor de utilitate publică spune și Codul Administrativ (art. 108 lit. d din O.U.G. nr. 57/2019), chiar și Noul Cod Civil, actualizat (art. 874 alin. 1). Iar Registrul Auto Român nu este instituție de utilitate publică, ci o regie autonomă, o persoană juridică ce funcționează pe bază de gestiune economică și autonomie financiară, deci nu poate să primească gratuit nimic de la Primăria Constanța.

Astfel, Prefectura Constanța consideră nelegală hotărârea Consiliului Local și cere reanalizarea sa și respectarea prevederilor legale.

În acest sens, primarul Vergil Chițac a inițiat un nou proiect de hotărâre, privind abrogarea respective hotărâri a Consiliului Local (58/26.02.2021). Consilierii locali vor vota anularea hotărârii pe care au aprobat-o în februarie a.c. vineri, 23 aprilie a.c.

Valentin ISPAS

1 COMENTARIU

  1. Avizul de legalitate pentru o hotarare de consiliu il da secretarul general al municipiului. Intrebarea se pune cum de acesta, adica secretarul general al municipiului Georgiana Gospodaru, nu cunoaste legislatia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.