Premieră la Constanţa: Tenis pentru copii cu autism și o platormă online pentru părinții care nu își pot permite costurile unei terapii

0
1278

În luna mai a acestui an, pe 2 și 3 a avut loc cea de-a patra ediție a ultramaratonului “Alerg pentru autism 24 h”. Organizatorii acestui eveniment sunt Adrian și Cristina Gemănaru, doi psihologi, coordonatorii Centrului Marea Neagra ce oferă ședințe copiilor cu dizabilități sau cu autism.

Centrul a luat naștere în 2006, iar în acest moment aici fac terapie nu doar copii cu tulburări din spectrul autist, ci și copii cu sindrom Down ori copii cu retard mintal. 

Iar pentru că anul acesta a fost unul diferit din cauza pandemiei de coronavirus, ultramaratonul a luat o altă formă. Toți cei 150 de participanți au alergat timp de 24 de ore de la domiciliu pentru a-i ajuta pe acei copii, iar fondurile au fost redirecționate către proiecte importante ce au în prim plan nevoile acestor micuţi.

În cadrul unui interviu acordat ziarului Focus Press, la sfârșitul lunii aprilie, psihologul Cristina Gemănaru ne-a declarat: ”Vrem să dezvoltăm prima platformă online cu modele de intervenție, o platformă reală și practică pentru toate familiile, acestă idee a luat naștere în urma situației actuale pentru că a trebuit să întrerupem terapia iar acești copii au nevoie de terapie. Platforma este gratuită, pe baza unui user și a unei parole iar părinții vor găsi acolo toate programele din intervenția terapeutică, filme demostrative, practice”.

Iată că acest proiect va lua naștere, și nu numai acesta, pentru că datorită evenimentului “Alerg pentru autism 24 H”, mai multe planuri devin posibile.

”Evenimentul pe care l-am desfășurat în online din cauza situației actuale, în data de 2-3 mai, a urmărit strângerea de fonduri pentru proiecte foarte importante. Primul, cel mai important pe care sper să reușim să fie aplicabil spre sfârșitul lunii iunie: o platformă online, unde se vor găsi toate resursele necesare, filme practice pentru intervenții terapeutice pentru toate familiile din țară. Va fi o platformă gratuită și se adresează tuturor familiilor din țară care au copilași cu nevoi speciale, oameni care locuiesc în orașe unde nu au centre de specialitate sau cei care nu își pot permite costuri financiare ale unei terapii.

Despre proiectul #tenis pentru copii cu autism pot să spun că este un proiect la care noi ne-am gândit de foarte mult timp, dar niciodată nu găseam resursele financiare necesare și iată că datorită evenimentului #Alerg pentru autism, a 150 de persoane care au participat, vom reuşi. Am reușit deocamdată pentru o perioadă de 4 luni să oferim aceste antrenamente de tenis pentru o parte dintre copiii selecționați din cadrul Centrului Marea Neagră. Criteriile de selecție au urmărit în primul rând vârsta biologică, peste 6 ani, și un alt aspect: capacitatea lor de interacțiunea socială și de limbaj expresiv, copii verbali. Ce vreau să vă spun este că deja am avut o ședință cu acești 12 copii. Ședințele se vor desfășura pe un teren de tenis în cadrul Tenis Club Bright Constanța, cu un antrenor de tenis profesionist și, pe lângă ceea ce presupune tenisul, efectiv, vă spun că am pronit de la zero cu acești micuți. Am fost surprinși plăcut să vedem că toți copiii au reușit să se adapteze acestui mediu nou, pentru că este bine știut faptul că o caracteristică a lor este incapacitatea de a se adapta la un mediu nou, dar s-au adaptat destul de repede, au fost receptivi la comenzile ce veneau din partea antrenorului. Noi vrem să continuăm acest proiect pe o perioadă de un an de zile, să vedem unde anume ajungem cu acești copii, pentru că am pornit de la nivel zero”, a declarat Cristina Gemănaru.

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.