Premieră La Spitalul Orășenesc Hârșova, după dotarea ambulatoriului

0
1691
Biopsie ghidată ecografic prin metoda “true-cut”

La spitalul Orășenesc Hârșova s-a efectuat, pentru prima dată, o puncție biopsie ghidată ecografic prin metoda “true-cut”, după dotarea unității cu aparatură modernă. Este vorba despre o intervenție în cazul unei paciente diagnosticată imagistic cu leziuni mamare și axilare cu caractere suspecte pentru malignitate.

 Cu ambulatoriul dotat pe fonduri europene cu echipamente de 1,2 milioane de euro, acum există posibilitatea ca diferitele afecțiuni să fie depistate în stadii incipiente, iar acest lucru se poate realiza cu ajutorul autoexaminării, la o ecografie mamară sau, mamografie (care este și metoda de screening după 45 ani), precum și la consultul senologic, care ar trebuie respectate de orice femeie. Odată ce există suspiciunea unei tumori, specialiștii recomandă teste și investigații suplimentare, însă diagnosticul de tumoră benignă sau malignă se pune doar cu ajutorul biopsiei. În plus, o abordare specială în cazul cancerului mamar o reprezintă și biopsia ganglionului santinelă.

În funcție de rezultatul anatomopatologic medicul oncolog decide ce pași trebuie urmăriți în continuare. Chirurgii trebuie să înțeleagă ca această abordare terapeutică în cancerul de sân este în beneficiul tuturor și că actul chirurgical trebuie efectuat la momentul oportun, la nevoie, existând un procent important de remisii după tratament.

Reamintim că în primăvara acestui an, Unitatea Administrativ Teritorială, Orașul Hârșova, județul Constanța, în calitate de Beneficiar,  a implementat proiectul cu titlul ,,Dotarea Infrastructurii Ambulatoriului Spitalului Orăşenesc Hârşova”, finanțat prin PROGRAMUL OPERAȚIONAL REGIONAL 2014-2020, în baza contractului de finanțare nerambursabilă nr. 4687/20.08.2019, încheiat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în calitate de Autoritate de Management, și cu Agenția pentru Dezvoltare Regională a Regiunii de Dezvoltare Sud-Est, în calitate de Organism Intermediar. Valoarea totală a proiectului este de 5.922.587,76 lei, din care co-finanțarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională este de 4.145.811,45 lei, de la Bugetul de Stat al României 1.658.324,56 lei și co-finanțarea de la Bugetul Local al Orașului Hârșova de 118.451,75 lei, reprezentând cheltuieli neeligibile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.